nlc.hu
Egészség

Az öt szeretetnyelv az önszeretetben

A szeretetnyelved abban is segíthet, hogy jobban szeresd önmagad

Biztosan neked is ismerős az öt szeretetnyelv koncepciója. De tudtad, hogy nemcsak a másokkal, hanem a saját magaddal való kapcsolatodon is rengeteget javíthat, ha a szeretetnyelved szerint élsz?

A szeretet kifejezése minden embernek mást jelent. Van, aki expliciten kimondja az érzéseit, mások érintésen, ajándékokon, esetleg a rád fordított időn keresztül kommunikálja, mi van a szívében. Megint mások pedig apró gesztusokat, szívességeket tesznek, hogy ezzel mutassák: fontos vagy a számukra. A szeretetközlésnek ez az öt útja az, amit dr. Gary Chapman pszichológus az öt szeretetnyelvnek nevezett el. Az elmélete szerint mindenki máshogy fogadja be és adja át az érzelmeit, a személyiségünktől és neveltetésünktől függően. És mivel elég nagy ritkaság az, hogy pont egy olyan társsal sodorjon össze az élet, akivel ugyanaz a szeretetnyelvetek, ezért – a lehető legjobb kapcsolat érdekében – jó tudni egymásról, melyik kategóriát erősítitek.

Annak megismerése azonban, hogy te magad éppen milyen nyelven beszéled a szeretetet, nem csupán a szerelemben jelenthet óriási segítséget. A barátaiddal, családoddal és a munkatársaiddal is sokkal jobb viszonyt alakíthatsz ki, ha követed Chapman elméletét – sőt, a szeretetnyelv segítségével még önmagadat is megtanulhatod jól szeretni. És hogy ez hogyan néz ki a gyakorlatban? Nos, mint minden szituban, amikor a kommunikációs képességed erősítése a cél, az első lépés a tájékozódás, a második pedig a gyakorlás. Tehát ahhoz, hogy úgy szeresd magad, ahogy azt megérdemled, elengedhetetlen, hogy tudd, mi a szeretetnyelved – ha esetleg még nem ismernéd, ebben a cikkünkben kiderítheted.

Szeretetnyelv az önszeretetben

Fotó: Sergey Mironov/Getty Images

Megvan, hogyan szeretsz szeretetet kapni? Szuper, ideje kimutatnod saját magad felé! Ehhez legyél tudatos, direkt hagyj időt a nap során arra, hogy foglalkozz magaddal úgy, ahogy számodra a legmegfelelőbb. Ha nem igazán tudod, hogy az elsődleges szeretetnyelvedet hogyan használd a self-care során, ne aggódj: van néhány ötletünk!

Elismerő szavak

A szavaknak hatalma van – pláne azoknak, amiket saját magadnak mondasz. Ha pedig az elismerő szavak a te szeretetnyelved, akkor ez különösen igaz. A verbális megerősítés kevés erőfeszítést igényel, mégis hatalmas változást okozhat az önmagaddal való viszonyodban. Kezdetként vizsgáld meg a gondolataid és a belső monológod. Mitől leszel magabiztosabb és mitől érzed magad jobban a bőrödben? Ha ezt megállapítottad, ültesd át a gyakorlatba, a következőképpen:

  • Mondogass naponta többször pozitív megerősítéseket magadnak – ebből a cikkünkből inspirálódhatsz.
  • Vezess hálanaplót… vagy csak egy sima naplót.
  • Írj magadnak egy szerelmes levelet. Akkor is, ha elsőre hülyén érzed magad közben. Hidd el, olyan pozitív dolgokat fedezhetsz fel magadról, amikről eddig tudomást sem vettél, ha pedig egy kis önbizalomturbóra lesz szükséged, bármikor újraolvashatod.
  • Hallgasd a kedvenc szövegeddel teli zenét, olvass egy jó könyvet vagy egy szép verset.
  • Meditálj! Válassz olyan vezetett meditációt, amik az önszeretetre fókuszálnak.
Szeretetnyelv az önszeretetben

Fotó: Getty Images/ MundusImages

Minőségi idő

Ahogy dr. Chapman fogalmaz, a minőségi idő azt jelenti, hogy osztatlan figyelmünkkel tiszteljük meg partnerünket”. Ez pedig saját magadra ugyanúgy vonatkozhat. Tölts magaddal időt, ahol csak magaddal foglalkozol, ahol te vagy a középpontban. Kapcsolódj újra a belső éneddel, és tanuld meg megélni a pillanatot. Lazíts és csinálj valami olyat, ami örömmel tölt el! Például:

  • Randizz saját magaddal! Vacsorázz a kedvenc helyeden (ha elsőre még kicsit félelmetes egyedül étterembe menni, vigyél magaddal egy könyvet), igyál egy kávét a parkban vagy nézz meg egy jó filmet.
  • Fedezd fel a természetet: sétálj, kirándulj, vagy akár biciklizz egy jót.
  • Keress egy új hobbit.
  • Vezesd be tudatosan az én-időt, amikor mindenkitől távol, egyedül relaxálhatsz picit.
  • Csinálj valamit csak magadért: vágj bele valamibe, amit mindig ki akartál próbálni.

Ajándékozás

„Minden nap, naponta egyszer ajándékozd meg magad. Ne tervezd el, ne várj rá, legyen az egy meglepetés” – mondja Dale Cooper a Twin Peaksben. És milyen igaza van! Neked is pontosan eszerint érdemes élned az életed, mert úgy néz ki, hogy az ikonikus FBI-ügynökkel hasonló a szeretetnyelvetek. Mutatjuk, milyen ajándékok lehetnek azok, amikkel ezt érvényesítheted:

  • Cooper ügynök bölcsességét követve: lepd meg magad egy finom csésze kávéval, esetleg egy kellemes délutáni szundikálással.
  • Bevásárláskor kerüljön valami olyan is a kosaradba, amit csak magadnak veszel, legyen az bármilyen apróság.
  • Fektess be a jövődbe! Ez jelentheti azt, hogy egy konkrét célra gyűjtés érdekében kinevezel egy üveget, amibe minden hónapban félreteszel valamennyit, de azt is, hogy tanulsz valami újat, amivel megalapozod, hogy még sikeresebb légy a jövőben.
  • Szerezz be dolgokat, amik segítenek jobban törődni magaddal. Elfogyott a fátyolmaszk, pedig imádod beépíteni a bőrápolási rutinodba? Vegyél egyet! Sportrajongó vagy? Ruházz be új eszközökre vagy szerelésekre.
  • Foglald végre le azt a nyaralást!
Szeretetnyelv az önszeretetben

Fotó: Andrea Comi/Getty Images

Szívességek

Számodra – hogy ismét dr. Chapmant idézzük – „a tettek többet mondanak a szavaknál.” Mivel ez az elsődleges szeretetnyelved, így a mások iránti érzéseidet is ekképpen fejezed ki, ezért általában mindenkit magad elé helyezel. A legfontosabb számodra mások boldogsága. De mikor volt utoljára, hogy megálltál, hogy a saját szükségleteiddel foglalkozz vagy önmagadért tégy meg valamit? Ha úgy érzed, eddig csak engedélyre vártál, akkor íme!

  • Kérdezd meg magadtól, mire van ma a legnagyobb szükséged. Csináld meg!
  • Mondj nemet valamire.
  • Pipálj ki valamit a teendőlistádról, ami már régóta csücsül rajta.
  • Gondolj a jövőbeli énedre, és tegyél meg valamit, amivel az ő életét segítheted: haladj sokat a házimunkával, dolgozz előre, ha tudsz vagy csak készíts be a hűtőbe egy finom italt, ami ebben a kánikulában nagyon jól fog esni.
  • Kényeztesd magad: főzd meg a kedvenc kajád vagy készítsd el a sütit, ami a gyerekkorodat idézi.

Testi érintés

Kutatások bizonyítják, hogy azok, akiket gyerekkorukban sokat simogattak és ölelgettek, jobban boldogulnak az érzelmi életükben, mint a többiek. Ebből is látszik, hogy a testi érintésnek milyen óriási ereje van, neked pedig különösen, hiszen a testi érintés érzelmi energiát közvetít számodra. Ezzel a szeretetnyelvvel úgy tudod leginkább szeretni önmagad, hogy ha az érzékeidre hatsz.

  • Masszírozd meg a lábad, a nyakad vagy a kezed – sőt, még jobb, ha nem magadnak csinálod, hanem elmész masszőrhöz.
  • Vegyél egy kellemes habfürdőt fürdősóval vagy fürdőbombával, mécsesekkel, esetleg illóolajokkal kiegészítve.
  • Legyen egy szuper bőrápolási rutinod.
  • Helyezd magad kényelembe, és vedd körül magad a legpuhább takaróval, párnával.
  • Nyújts, menj el futni, táncold ki magad – a lényeg, hogy ne tagadd meg magadtól a fizikai aktivitást még egy hosszú nap után sem.

(Forrás: Szeretetnyelvek.hu, Healthy Humans Project, Self Care Seeker)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top