nlc.hu
Életmód

Munkabeszüntetést tervez 300 tanár retorziók esetén

Munkabeszüntetést tervez 300 tanár, ha retorziók érik a kollégáikat

A tankerületi igazgatónak be is jelentették. A mozgalomhoz lehet csatlakozni!

Már 300 pedagógus csatlakozott ahhoz a mozgalomhoz, ami vállalja, hogy a kollégákat érő súlyos retorziókra azonnali munkabeszüntetéssel válaszolnak. 

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én

A tanárok melletti szolidaritási tüntetés és koncert résztvevői Budapesten, a Kossuth téren 2022. október 5-én (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A Tanárok a Tanárokért Csoport levelet intézett a tankerületi igazgatóhoz, ezt változtatás nélkül közöljük:

„Tisztelt Tankerületi Igazgató Asszony!

Sajnálattal tapasztaltuk, hogy Ön és tankerületi igazgató társai 2022. október folyamán beosz­tottaik figyelemfelhívó akcióit munkaügyi-fegyelmi kérdésként kezelték, számos esetben a rendkívüli felmentés lehetőségével fenyegették meg, öt esetben pedig elbocsátották az Önök által foglalkoztatott tanárokat.

A joggal való visszaélés tilalma a polgári jog egyik alapelve. Magyarországon a véleménynyil­vánítás és a munkavállalói érdekek védelmében való együttes fellépés, ezen belül a munka­beszüntetés mindenkit megillető alkotmányos alapjog, melyet a 2022. évi V. törvény – sokak megítélése szerint – a pedagógusok kárára aránytalanul korlátoz. A joggal való visszaélés hathatós jelzésére törvényes eszköz nem áll rendelkezésre, sztrájk is csak szociális és gazdasági érdekek védelmében kezdeményezhető.

A tankerületi igazgatók megfélemlítő intézkedései figyelmen kívül hagyják azt a tényt, hogy a fegyelmi intézkedésekkel sújtott pedagógusok munkabeszüntetése nem hanyagság, hanem figyelemfelhívó, szimbolikus cselekedet, melynek alapvető szándéka annak jelzése, hogy a törvényhozás által hozott egyes jogszabályok ma a jog társadalmi rendeltetésével össze nem férő célra irányulnak. Az intézkedések ellehetetlenítik a konstruktív, előremutató tárgyalások megkez­dését és csorbítják az együttműködés lehetőségét, a felelőtlen elbocsátások pedig korlátozzák a tanulók oktatáshoz való jogát, veszélyeztetik tankötelezettségük teljesítését.

Mindezek miatt a Tanárok a Tanárokért szolidaritási csoport mintegy 200 (a hvg.hu értesülései szerint már 300) tagja elhatározta, hogy az összefogásban részt vevő kollégákat, intézményeket ért bármely súlyos retorzióra azon­nali munkabeszüntetéssel válaszol, így vállalva szolidaritást az érintett pedagógusokkal.

Őszintén reméljük, hogy az ágazat dolgozói és irányítói közötti párbeszéd mielőbb helyreáll, és sikerül mindenki számára elfogadható, jövőbe mutató megoldásokat találni.

2022. október 18.

Tanárok a Tanárokért”

A szolidaritási mozgalomhoz ide kattintva lehet csatlakozni: Google form.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top