nlc.hu
Életmód

Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll legendája

Meghalt Jerry Lee Lewis, a rock and roll legendája

Jerry Lee Lewisnak úttörő szerepe volt abban, hogy a rock and roll meghatározó zenei irányzat legyen.
Jerry Lee Lewis

Nyolcvanhét éves korában meghalt Jerry Lee Lewis énekes, zongorista, a rock and roll legendája. A zenész Mississippi állambeli otthonában hunyt el – közölte a sajtósa. Lewis energikus koncertje és dalai nagyban közrejátszottak abban, hogy a rock and roll az 1950-es évek egyik meghatározó popzenei irányzata legyen Amerikában.

Jerry Lee Lewis Louisianában született 1935-ben egy szegény farmercsaládban. Szülei jelzálogot vettek fel a házukra, hogy megvehessék Lewis első zongoráját. Zongorázni tanult és egy evangélikus iskolába járt, de kirúgták, mert előadta a My God is Real című dal boogie-woogie verzióját, amit tiszteletlennek minősítettek. Nem tért vissza az oktatásba, első fellépése 14 évesen volt.

1956-ban készítette első felvételeit a memphisi Sun Recordsnál és a következő évben vált világszerte ismertté a Whole Lotta Shakin’ Goin’ On című slágerével. Egyedi, energikus stílusa a védjegyévé vált, amikor a Steve Allen Show-ban előadta a dalt, szinte püfölte a hangszerét, felrúgta a zongoraszékét, és állva játszott.

Ezt követte legnagyobb sikere, a Great Balls of Fire, amely a 2. helyig jutott az amerikai slágerlistán, és a rock and roll korszak egyik meghatározó dala lett.

Pályája csúcsán, az 1958-as brit turnéja során botrányba keveredett, miután kiderült, hogy feleségül vette 13 éves unokatestvérét, Myra Brownt. Ez volt a harmadik a hét házassága közül. A brit sajtó felháborodott, és a turné további részét lemondták. Az amerikai rádióállomások és koncertszervezők is feketelistára tették, népszerűsége pedig csökkent. Soha többé nem volt újabb amerikai top 20-as slágere.

Negyedik és ötödik házassága is hírhedt volt, Jaren Pate és Shawn Stephens is gyanús körülmények között halt meg; előbbi vízbe fulladt, míg utóbbinál családon belüli erőszakról pletykáltak. A botrányok később sem kerülték el, alkohol- és drogfüggő volt. 1976-ban letartóztatták, mert részegen jelent meg Elvis Presley Graceland-i otthonánál egy töltött pisztollyal, állítólag le akarta lőni Elvist.

Hat gyermeke közül kettő fiatalon halt meg: Steve Allen Lewis háromévesen belefulladt egy úszómedencébe, míg Jerry Lee Lewis Jr – aki apja mellett dobolt – 19 évesen autóbalesetben halt meg. Négyen túlélték őt, akárcsak felesége, Judith.

A The Killer becenevű zenész pályafutása során 40 stúdióalbumot készített. 1986-ban egyike volt az első tíz előadónak, akit Elvis Presley, Chuck Berry és mások mellett felvettek a Rock and Roll Hírességek Csarnokába.

(Guardian)

(Kiemelt kép: Kevin Winter / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top