nlc.hu
Életmód

Tűzgömbök tűntek fel Magyarország felett, érkeznek a Tauridák

Tűzgömbök tűntek fel Magyarország felett, érkeznek a Tauridák – fotó

Érdemes kémlelni az eget éjszakánként.

Több látványos tűzgömböt is megfigyelhettünk az elmúlt éjszakákon a Tauridák meteorrajnak köszönhetően. Az Időkép meg is osztott néhány felvételt, amit Tari József készített Balatonszemesen az élénk zöld színű, útjukat általában robbanásszerű villanással végző meteorokról.

 

 
 
 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Időkép (@idokep) által megosztott bejegyzés

A Tauridák maximuma november 5-ére esik idén, ekkor az éjszakai órákban akár 5 fényes tűzgömböt is láthatunk a sok hullócsillag között.

Idén a szokásosnál akár több tauridát is láthatunk, ugyanis a Föld keresztezi a szabályos pályát felvett törmelékcsomó útját, mely a Jupiter gravitációjának hatására jött létre. A Tauridák különlegessége, hogy nagy fényességűek, mozgásuk közepesen lassú, színük pedig élénk zöld, melyek után általában megfigyelhető füstnyom is. Útjuk gyakran robbanásszerű villanással ér véget.

Tauridák Oregon felett

Fotó: Getty Images

November 6-ától már a Leonidák is megjelenhetnek az éjszakai égbolton, ezek gyors mozgású meteorok, melyek általában az éjszakák második felében láthatók. Ugyanakkor az Orionidák meteorjait is megfigyelhetjük még a következő hetekben, melyek szintén gyors mozgású meteorok.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top