nlc.hu
Szabadidő

Jön a Tauridák meteorraj

Érdemes lesz felnézni az égre a következő éjjeleken

Ha az elkövetkezendő napokban sokáig fent maradsz, ne felejts el felnézni az éjszakai égboltra!

Több látványos meteorrajt, sőt akár tűzgömböket is megfigyelhetünk az égen a következő éjjeleken, legalábbis, ha az időjárás engedi – hívta fel rá a figyelmet az Időkép.

A látványos csillaghullást a Tauridáknak, majd pedig a Leonidáknak köszönhetjük. A Tauridák maximuma ebben az évben november 5-ére várható, ekkor a hullócsillagok mellett éjszaka akár öt tűzgömb is felbukkanhat az éjszakai égbolton.

A Tauridák meteorraj

A Tauridák meteorraj (Fotó: Getty Images)

A Tauridák egy évente visszatérő meteorraj, amely az Encke-üstökössel kapcsolatos. A Tauridák meteorraj valójában kettő, egy déli és egy északi komponensből áll. A Déli Tauridák az Encke üstökösből, míg az Északi Tauridák a 2004 TG10 aszteroidából származtak, amely hasonló pályaparaméterei miatt valószínűleg az Encke egy nagyobb töredéke. Nevüket a Bika csillagképben lévő radiáns pontjukról kapták (látszólag innen indulnak). Október végi és november eleji előfordulásuk miatt halloweeni tűzgömböknek is nevezik őket. (Forrás: Wikipedia)

A Leonidák egy nappal később, november 6-ától érkeznek majd. Ezek gyors mozgású meteorok, melyeket legnagyobb eséllyel az éjszaka második felében észlelhetünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top