nlc.hu
Életmód

Magyar mesekönyv újdonságok

10 zseniális mesekönyv magyar szerzők tollából, aminek ott a helye a polcon

Rengeteg újdonság jött ki mostanában a gyerekkönyvek terén, segítünk felzárkózni és plusz egy szó szerint mesés zenei albumot is ajánlunk.

A magyar könyvpiacon rengeteg olyan mesekönyv található, ami tényleg minőséget képvisel, egyetlen cikkben nem is lehet összegyűjteni az összeset, különben egy soha véget nem érő lista kerekedne az egészből. Épp ezért – teljesen szubjektív véleményezés alapján, amiben két kisgyerekes anyuka volt a segítségemre –, megnéztük, mik azok a mesekönyv újdonságok, amiket érdemes beszerezni, akár karácsonyi ajándékképpen is, hiszen az esti mese sosem megy ki a divatból.

Fancsikai Eszter: Banán és a cserebere 

Banán és a cserebere

Konstrum Kft.

A fenntarthatóság annyira gyerekcipőben jár itthon, hogy mesés formátumban csak kevés szerző foglalkozik a témával. Fancsikai Eszter mesekönyve tehát abszolút hiánypótló ezen a téren, mert a kicsik nyelvén, rímbe szedve mutatja be a témakör sarokköveit. Emil és Banán cuki kompániáját a saját kisfia és a család oszlopos kutyatagja inspirálta, amit Walla Fanni rajzai tesznek még inkább szerethetővé.

Na de miről is szól a kötet? Anélkül, hogy bármit elspoilereznénk, a két főszereplő egy használt bringa nyomába ered, amiből szuper ajándék lenne, ám végül sokkal többel gazdagodnak, mint egy szimpla biciklivel. 

Konstrum Kft., 3 400 Ft 

Berg Judit: Maszat karácsonya 

Maszat karácsonya

Fotó: Pagony Kiadó

A Berg Judit-Agócs Írisz párost aligha kell bemutatni, hiszen tizenegy mesekönyv van mögöttük, a már jól ismert szereplőkkel, akik a karácsonyi részben is visszatérnek. Maszat nagyon várja, hogy az unokatestvére, Kamilla megérkezzen Londonból, de addig is rengeteg dolga akad! Rendet kell raknia, majd ki kell mennie a reptérre, hogy aztán Kamillával közösen, Hóchóc szorgos felügyelete mellett nekikezdjenek a karácsonyi teendőknek.

Az ünnepi történetek sok esetben az ajándékozás köré épülnek, ebben a kötetben viszonyt a törődésen, a meghittségen és a családon van a hangsúly, ez teszi annyira szerethetővé.  

Pagony Kiadó, 2 990 Ft 

Pásztohy Panka: Pitypang és a Mikulás 

Pitypang és a Mikulás

Fotó: Pagony Kiadó

Szintén régi ismerősöket köszönthetünk a Pitypang és Lili sorozat legújabb kötetében, ami ezúttal a Mikulás köré szövődik. Lili, a kishúga, Lotti és természetesen Pitypang is nagyon izgatott a Mikulás érkezése miatt, csakhogy akad egy kis bökkenő: a nagyszakállú kizárólag a gyerekeknek hoz ajándékot, kutyáknak nem. Lili azonban nem is sejti, hogy a Mikulás ennél sokkal menőbb szerepet szán Pitypangnak: ő lesz az, aki elkísérheti a piros ruhás apót a világkörüli útján.

Pásztohy Panka nemcsak zseniális, szívmelengető történetet kanyarintott ismét, tele kedves fordulattal, hanem az illusztráció tekintetében is felülmúlta önmagát. Kötelező darab minden kisgyerekes családban. 

Pagony Kiadó, 2 690 Ft 

Simon Réka Zsuzsanna: Hagymakontyi küldetés 

Hagymakontyi küldetés

Fotó: Animus Kiadó

Mi, az nlc-nél nagyon fontosnak tartjuk az olvasás szeretetét, akárcsak a hagymakontyiak, ugyanis – ha bárki nem tudná – a könyvektől okosabbak leszünk, és nem mellesleg fejbe is vághatjuk vele a támadónkat, ha a helyzet úgy hozza.

Ez a tudás még jól jöhet, ugyanis a hagymakontyiak élete fenekestül felfordul, amikor a könyvtártornyot kirabolják, és a birodalom kedvenc írója is eltűnik! Senki nem nézheti tétlenül a történteket, úgyhogy az udvaribolondok, a matrózok, kalózok és az elszánt királylány úgy döntenek, a könyvek és írójuk nyomába erednek. Simon Réka Zsuzsanna szövevényes sztorija és Mészely Ilka illusztrációi az idősebb, iskolás korosztályt célozzák meg, hogy bizonyítsák, olvasni a legjobb dolog a világon! 

Animus Kiadó, 3 599 Ft 

Berg Judit: Lengemesék – A Nádtenger télen 

Lengemesék - A Nádtenger télen

Fotó: Animus Kiadó

A Nádtenger vidéke a tél beköszöntével elnéptelenedik, és ahogy az első fagyok megjelennek, a vadkacsák is melegebb vidékre húzódnak. Ám akkor, hogy lehet, hogy lábnyomok szelik át a tópart hóborította lankáit?

A Lengemesék utolsó kötetében a végső állomásához érkezik a címszereplők és a harácsok közötti háború, amit az egyik megkérdezett anyuka így jellemzett: „Még nekem, felnőttként is megindító volt, ahogyan az egész történet tálalva lett, nem akartam letenni, végig annyira gondosan felépített volt és a rajzok (Takács Viktória illusztráció – a szerk.) is vittek magukkal. Nálunk ez most a legnagyobb sláger.” Ennél jobb ajánlásra aligha van szükség. 

Animus Kiadó, 3 899 Ft 

Dávid Ádám: Huzatsárkány a várban 

A huzatsárkánya várában

Fotó: Csimota Kiadó

A papírszínház történeteivel akár több gyerkőc számára is élvezetessé válhat a mese, hiszen a lapok egyik oldalán található a szöveg, a míg a másikon az illusztráció, így nem kell úgy helyezkedni, hogy mindenki odaférjen a könyvhöz – ez többgyerekes családokban hasznos segítség tud lenni.

A Csimota Kiadó gondozásában rengeteg mese jelent már meg ebben a formátumban, az egyik legújabb pedig a huzatsárkányról szól, aki évek óta rettegésben tartja a várkastély lakóit, de három bátor hercegkisasszony úgy dönt, mégis ablakot nyit, vállalva a következményeket. A történet szövevényes és szórakoztató, és tökéletes tanulságot rejt magában: nem szabad a hiedelmeknek bedőlni. 

Csimota Kiadó, 4 990 Ft 

Vibók Ildi: Gyermekjátékok 

Gyermekjátékok

Fotó: Csimota Kiadó

Mit játsszunk, ha itt az iskola, sűrű az órarend és a feladatok száma egyre nő? – teszi fel a kérdést Vibók Ildi meséje, és egyúttal meg is válaszolja egy teljesen újszerű meseformátumban.

A Gyermekjátékok szintén egy papírszínház mese koncepció, de még annál is több, ugyanis a mesét Georges Bizet francia zeneszerző zenéi inspirálták, ezeknek a hangulata elevenedik meg Szalma Edit illusztrációin, amiket a lapokon szereplő QR-kódok segítségével le is lehet játszani, ahogyan halad előre a történet. A szerző nem elégszik meg pusztán azzal, hogy egy történetet tár elénk, hanem egyúttal a klasszikus zene rejtelmeibe is némi betekintést ad.  

Csimota Kiadó, 4 990 Ft 

Kertész Edina: A fiú, aki kertész akart lenni – Bálint György 

A fiú, aki kertész akart lenni

Fotó: Naphegy Kiadó

Kertész Edina legújabb kötete mindenki Bálint gazdájának az életét mutatja be, pontosabban azt, hogyan lett a kisfiúból, aki földműves akart lenni az ország kertésze, aki 101 éves koráig élt!

Nagyon szeretjük Edina könyveit, mert olvasmányosan és érdekesen mutatják be egy-egy magyar híresség életútját. Eddig minden kötetet beszereztünk, a gyerekek maguktól is szívesen forgatják, szóval én tényleg mindenkinek jó szívvel ajánlom” – tette hozzá az ajánló összeállításában segítő anyuka. 

Naphegy Kiadó, 3 990 Ft 

Dániel András: A kuflik és a puffpuding 

A kuflik és a puffpuding

Fotó: Pagony Kiadó

Mindenkivel előfordult már, hogy bár a recept szerint haladt, mégsem lett olyan a süti, mint amire számított. Szegény kuflikkal pontosan ez történik, ez a puding mindenhogy viselkedik, csak úgy nem, ahogy egy pudingtól elvárható. Az éhes kuflik ezek után bármit megennének, amit találnak, a háromfejű tapangynak pedig van is egy ötlete…

Dániel András kuflikról szóló sorozatának újabb része most sem okoz csalódást, sajátos nyelvezetével és történetmesélésével mindenkit odaszögez a lapokhoz, legyen szó gyerekről, vagy felnőttről, hiszen a Pofánkának, Titusznak, Hildának és az Elhagyott Rét többi lakójának egyszerűen lehetetlen ellenállni. 

Pagony Kiadó, 2 990 Ft 

Takács Viktória: Regölős mese 

Regölős mese

Fotó: Scolar Kiadó

A hagyományőrzés a kultúra része, és szuper, hogy már ebben a témában is fellelhető egy könyv, ami amellett, hogy a tradíciókhoz nyúl vissza, egy nagyon is emészthető köntösben tálalja a gyerekeknek a regölés szokását.

Borka nem tud örülni az első havazásnak, mert nincs új kabátja, kinőtte a kesztyűjét és a sapkája is babás, amit a többiek persze rögtön szóvá tesznek. Az egyetlen, akiben bízhat, az a barátja Soma, akinek elárulja, hogy a családjának nem telik ilyesmire, pláne nem szánkóra. A fiú ezért meghívja a regősöket, akik jó kívánságokkal látják el Borkát az új esztendőre. Vajon elég ez ahhoz, hogy a család szerencséje forduljon? Takács Viktória gyönyörűen illusztrált kötetéből kiderül. 

Scolar Kiadó, 2 775 Ft 

+ 1 érdekesség: Holdraforgók – Major Eszter és barátai  

Holdraforgók

Fotó: Napraforgó Könyvkiadó

Az Évszakok-leporellók tizenkét kortárs verse ezentúl nem csak olvasható, hanem zenés formában is elérhető a gyerekek nagy örömére. Major Eszter – a versek szerzője – Dusík Gábor zenei közreműködésével, valamint jó néhány hírességgel karöltve – például Judy, Wolf Kati vagy Bereczki Zoltán – egy nagyon meghitt lemezt hozott össze, ahol az őszi-téli hangulat legszebb részletei elevenednek meg a befőzéstől egészen a korcsolyázásig.

Ha éppen nincs lehetőség a közös meseolvasásra, ezzel az albummal akkor sem lehet mellé lőni.  

Napraforgó Könyvkiadó, 2 990 Ft 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.