nlc.hu
Életmód

A klímaaktivisták újabb merénylete

Most borsólevessel öntöttek le egy Van Gogh-festményt a klímaaktivisták – fotók

Állításuk szerint "az élet és a művészet iránti szeretetből cselekedtek".

Klímaaktivisták borsólevessel öntötték le Vincent van Gogh Rómában kiállított, A Vető című festményét, majd az éghajlatváltozás ellen tiltakozva a falhoz ragasztották magukat.

Van Gogh

A klímaaktivisták az akciójuk közben – Fotó: Antonio Masiello/Getty Images

A római kiállításra kölcsönadott, a hollandiai Kröller-Müller Múzeum tulajdonában lévő Van Gogh-festményt üveg védte, így nem keletkezett rajta kár.

Az Utolsó generáció (Last Generation) nevű környezetvédő csoport három tagja a római Palazzo Bonaparte épületében kiállított festmény leöntése után a globális felmelegedés, a klímaváltozás és a fosszilis energiahordozók ellen felszólító szlogeneket kiabált. Az ezúttal célponttá vált mű témája egybecseng a csoport állásfoglalásával, miszerint kérdésesnek tartják, hogy egy olyan jövőben is fennmarad a művészet védelme, “ahol nehezünkre esik mindenki számára elegendő ételt biztosítani”. Felhívják a figyelmet továbbá arra a nagy kárra, amelyet az idei rendellenes hőség és aszály okozott az olasz mezőgazdaságnak.

Vincent Van Gogh

Vincent Van Gogh megrongált képe – Fotó: Laura Lezza/Getty Images

Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter határozottan elítélte az aktivisták tevékenységét. 

Az egyiptomi Sarm-es-Sejkben hamarosan megkezdődő éghajlatváltozási ENSZ-konferenciáját megelőzően – amelyre 120 állam- vagy kormányfőt várnak -, az elmúlt hetekben klímaaktivisták egy sor hasonló tiltakozó akciót hajtottak végre.

(MTI)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top