nlc.hu
Életmód

Tanulmány készült a fiatalok mentális egészségéről

Egyre több az öngyilkossági kísérlet a fiatalok között

Magyarországon sokat kellene tenni azért, hogy meg tudjuk óvni a gyerekek mentális egészségét.

Nemrég közzétettek egy uniós tanulmányt arról, hogyan hatott a koronavírus-járvány a fiatalok mentális egészségére, és sajnos – ahogyan azt sejteni lehetett – az elmúlt időszak komoly terhet jelentett számukra is.

A tanulmány arra is kitért, hogy próbálták a tagországok megóvni a saját fiataljaikat, és a G7 összefoglalója szerint míg külföldön a leggyakoribb intézkedés az iskolapszichológusi hálózat megerősítése volt, növelték a szakemberek és a tanácsadók számát is, nálunk leginkább a fejetlenség illetve a szakemberhiány miatt az esetek csak torlódtak.

Mint írják, a fentieket jól szemlélteti az, hogy a 2021-es évben több mint 40 százalékkal nőtt a Vadaskert Gyermek-és Ifjúságpszichiátriai Kórház és Szakambulancia sürgősségi osztályán kezelt fiatalok száma a 2019-hez képest. „Alapvetően megemelkedett az igény a sürgősségi ellátás iránt” – nyilatkozta intézet igazgatója, Dr. Baji Ildikó. Hozzátette, az öngyilkossági kísérletek száma nőtt látványosan, de a hangulatzavarral küzdő illetve depressziós tüneteket mutató gyerekekből is egyre több van. 

Szomorú kislány

Fotó: Pexels

Dr. Tárnok Zsanett, a Vadaskert Alapítvány vezetője szerint az okok összetettek, egy részük mindenképpen a járványhoz kapcsolható. “Egyre nagyobb a feszültség, ami körülveszi őket, nem tudnak hozzá adaptálódni, de valamilyen módon megpróbálják levezetni azokat, ebből fakadnak nem öngyilkossági szándékkal végrehajtott önsértő magatartások.” 

A G7 a cikkében hivatkozik a hazai iskola- és óvodapszichológusok nemrég kiadott állásfoglalására is, melyben arról írnak, hogy a gyermekek  pszichés állapota aggasztóan romlik, az óvodákban a szorongás, a viselkedés- és figyelemzavar, az iskolákban ezek mellett a depresszió, pánik, önsértés vagy akár a súlyosabb mentális zavarok megjelenése rendszeresen előforduló jelenség lett. Szerintük ennek többek között a pedagógusokat érintő nagymértékű fluktuáció,  az iskolaérettség megállapításának rendszere, hogy az iskolás gyerekek leterheltsége az oka, illetve megemlítik a tananyag minőségét, valamint azt is, hogy fájóan hiányoznak mentális egészséggel összefüggő tantárgyak. 

Van segítség!

Ha te vagy valaki a környezetedben krízishelyzetben van, hívd mobilról is a 116-123 ingyenes, lelkielsősegély-számot!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top