Egy vírusfertőzés miatt azt hiszi, hogy az 1970-es években él

S. Z. | 2022. November 07.
Agysérülése miatt az angol nő memóriája is károsodott, újra meg kellett tanulnia, ki is ő valójában.

Amikor Alison Winterburn az agysérülése után belenézett a tükörbe, nem ismerte fel magát, és megdöbbent, hogy milyen sokba kerül minden. A nő úgy emlékezett, hogy az 1970-es években él, sokkal fiatalabb, miközben akkor 2012-t írtak, ő pedig 51 éves volt.

Az angliai Wilmslowban élő nő családja arra lett figyelmes 2012-ben, hogy Alison nehezen beszél és nem teremt szemkontaktust. Kórházba vitték, ahol kiderült, hogy egy vírus agyvelőgyulladást (encephalitis) okozott nála. Bár a gyógyszeres kezeléssel a fertőzést megszüntették, a nő maradandó károsodást szenvedett a homloklebenyén, ami az egész életét megváltoztatta.

Az agysérülése miatt emlékezetkiesése lett, ezért hitte, hogy az 1970-es években él. Hetekig tartott ez a zavart állapot, de a családjának köszönhetően a rövid távú emlékezete javult, és Alison szép lassan megbékélt a középkorú énjével is.

Tulajdonképpen újra meg kellett tanulnom, ki is vagyok én

– mondta.

Azóta sokat javult az állapota, amiben a két felnőtt fia mellett az is sokat segített, hogy korábban pszichológiát oktatott. Bár nem tudott visszamenni dolgozni, szinte úgy tekintett magára, mint egy esettanulmányra, ami arra sarkallta, hogy újra felépítse önmagát.

(LadBible)

(Kiemelt kép: illusztráció, fotó: Unsplash)

Exit mobile version