nlc.hu
Egészség

Kullancsok elleni oltás Covid-19 alatt

Így vedd fel biztonságosan a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni vakcinát korona alatt

Javában tart a koronavírus-elleni oltóprogram, ugyanakkor megérkezett a tavasz, és vele együtt a jó öreg kullancsszezon. Felmerülhet a kérdés, hogy mi a helyzet a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni védőoltásról, amit a köznyelvben csak kullancs elleni oltásként emlegetnek? Lehet oltásra oltást felvenni?

A koronavírus-járványt követő változások egyik egyértelmű következménye, hogy jóval többen és jóval többet keressük a természet közelségét. A korlátozások és a karantén ideje alatt más program híján gyakrabban mentünk kirándulni, túrázni, ahol biztonságban  tölthettünk egymás társaságában minőségi időt.

A meleg idő berobbanásával valószínűleg még gyakrabban fogunk nekiindulni az erdőknek, hegyvidékeknek, és a túraútvonalaknak, azonban a tavaszi hangulatban nem szabad arról sem elfeledkezni, hogy a természetben megtalálható kullancsok különböző betegségeket terjeszthetnek, mint például a Lyme-kórt, vagy a gennyes agyvelőgyulladást. Utóbbi kifejezetten veszélyes a felnőttek és a gyermekek számára is.

Csak Magyarországon évente 50-70 agyhártya-gyulladásos esetet diagnosztizálnak hazánkban, pedig egy egyszerű oltási sorozattal megvédhetők lennének a gyerekek és a felnőttek is. 

Nem csak a koronavírus ellen érdemes oltakozni

Bár most minden a koronavírusról szó, a gennyes agyhártyagyulladást sem szabad félvállról venni, hiszen egy igen agresszív megbetegedésről van szó: a lefolyása nagyon gyors, a beteg pár óra alatt az intenzív osztályra kerülhet, és rendkívül magas az halálozási arány a megbetegedettek között. Mindez elkerülhető, ha felvesszük a kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás elleni oltást, amit helytelenül a köznyelvben kullancs elleni védőoltásként emlegetnek.

A WebBeteg szerint azért nem állja meg a helyét ez a megfogalmazás, mert ha ilyen védőoltást kapnánk, akkor magával a kullanccsal szemben lennénk immunisak: a szervezetünk megtámadná a kullancsot, még azelőtt, hogy a benne lévő kórokozókat belénk juttatná, megvédhetne minket valamennyi ismert és ismeretlen, kullancs által terjesztett fertőzéssel szemben. Tehát a helyes elnevezés a kullancs által terjesztett gennyes agyhártyagyulladás elleni védőoltás, amit az alcímekben sajnos mi sem tudunk konzekvensen használni, a hosszúsága miatt.

Több törzs is létezik

  • A fertőzések 99%-át két vírustörzs okozza: a C és a B.
  • Ezen kívül létezik még W, Y, A, de ezek más földrészeken vannak jelen.
  • Magyarországon 2/3-1/3 a B és a C törzs általi fertőzések aránya.

Biztonságos a koronavírus oltással?

Érthető, ha többekben felmerül a kérdés, hogy a két oltás használható- e egyszerre? Dr. Lakos András, a kullancsbetegségek szakértője egy egyszerű mondattal oszlatja el a kételyeket:

„Az a szabály találtatott ki hogy két héttel várakozási idő után lehet beadatni az agyhártyagyulladás elleni oltást, akkor viszont teljes nyugalommal. Tehát aki már megkapta a koronavírus elleni védőoltást, nyugodtan kérheti a fertőző agyhártyagyulladás ellenit is”

mondta az orvos, hozzátéve, hogy az év bármely részében felvehető az oltás, és ajánlott is. A kullancs által terjesztett agyvelőgyulladás (kullancsencephalitis) gyermekek és felnőttek részére egyaránt kérhető.

A koronavírus vakcinához hasonlóan több, pontosabban három alkalommal kapunk oltást (amennyiben először vesszük fel a vakcinát). A második oltást az első után egy-három hónappal, a harmadikat pedig ezt követően kilenc-tizenkét hónappal kapja meg. (Ha valaki gyors védettséget szeretne, akkor egy hónapon belül mind a hármat lehet kérni, de a szakemberek szerint jobb, ha az eredeti menterend szerint haladunk az oltásokkal). Amennyiben már megkaptuk az első oltást, a következő egy hónap múlva lesz esedékes. Az oltás a Lyme-kór ellen nem, csak az agyvelőgyulladás ellen nyújt védelmet

Kirándulás után vizsgáld meg magad!

A kullancsok a lágyabb bőrrészeket szeretik, így alaposan érdemes átvizsgálni magunkat: az ágyékunknál, a lábszárunkat, a hónaljunknál, a térdhajlatban, és a fejbőrünknél is. A kirándulás alkalmával pedig viseljünk zárt ruházatot, amennyiben nincs hatalmas hőség.

Dr. Lakos András, azt is elmondta, hogy amennyiben elmúlt már egy hét az első oltás után, de a 2. oltás előtt kullancsot találunk magunkon, akkor a 2. oltást előrébb kell hozni, ugyanis a 2. oltás beadásával a védettség kialakítható. Vagyis a kullancscsípés által okozott fertőzés egy újabb oltással kivédhető. 

kullancs, betegségek

Jön a tavasz, és a kullancsszezon.
Fotó: Pexels

A fertőző agyvelőgyulladást nehéz észrevenni, és rendkívül veszélyes 

A  kezdeti tünetek ráadásul összetéveszthetők más betegségekkel, rendszerint fejfájással, rossz közérzettel, kezdődő lázas állapottal jelentkezik, amit bármilyen vírusfertőzés is okozhat. A tünetek aztán rapid lefolyásúak, és látványosan rosszabbodnak. Tulajdonképpen az idegrendszeri tünetek (erős szédülés és fejfájás, hányinger, hányás, látászavarok) megjelenésekor lehet először erre gondolni.
A betegség egyértelmű tünete a bevérzések megjelenése, ilyenkor  azonban már rendszerint nagy a baj, mert ezzel egyidejűleg elkezdődik a szövetelhalás, ami a betegség egyik súlyos szövődménye. A lefolyás szerint a legjobb kezelés mellett is minden hatodik fertőzött meghal, és a fennmaradó öt esetből legalább négyben maradandó károsodással kell számolni. Vagy az idegrendszer károsodik, vagy a szövetelhalások miatt csonkolások, akár teljes végtagcsonkolások is előfordulnak. Ha meg is gyógyul a beteg, az egész életét befolyásoló következménnyel jár a fertőzés.

A betegségről fontos tudni, hogy korspecifikus: 

  • másfél éves kor alá esik a megbetegedések 40%-a.
  • három és fél-négy éves kor alá pedig az összes megbetegedés 70%-a.
  • tinédzserkorban az összes eset 20%-a tapasztalható ekkor.
  • a maradék 10% a kettő közötti megbetegedés, de ez igen ritka. 

Húszéves kor fölött kimondottan ritka, hogy valaki agyhártyagyulladást kap, mert a baktérium csak nagyon legyengült immunrendszerű szervezetben képes kiváltani a tüneteket, ettől függetlenül nem árt, ha védjük magunkat egy vakcinával. Főleg, ha sok időt szeretnénk tölteni a természetben.

Ha nincs oltásod, távolítsd el mihamarabb a kullancsot

Minél hamarabb eltávolítjuk a belénk mászó  kullancsot, annál kevesebb az esély arra, hogy a kórokozó a szervezetünkbe jusson. Agyvelőgyulladás esetén ez 4-6 órára tehető, míg a Lyme-kór esetében 24 órát szoktak megjelölni biztonságos időnek.

A Lyme-kór egyik jellegzetes tünete, már a kullancs eltávolítása után első hónapban kialakulhat, ez a vándorló bőrpír. Ilyenkor a csípés helyén piros elváltozás jelenik meg, amit egy „fehér gyűrű” követ, végül egy újabb vöröses körrel zárul, akár egy céltábla. Ilyen bőrpír pedig nemcsak a csípés helyen jelenhet meg, hanem később máshol is a testünkön. A Lyme-kór ellen nincs védőoltás, erős fertőzés esetén antibiotikumot írnak fel a szakorvosok.

 

Kiemelt kép: Pexels

Kapcsolódó:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top