Aktuális

Unod már a bezártságot? Így mehetsz kirándulni a járvány idején

Ha már végképp nem bírod otthon, nem tilos elmenni kirándulni vagy túrázni, de a járványügyi szabályok az erdőben is érvényesek. Mutatjuk, hogyan mehetsz ki a szabadba a koronavírus-járvány idején.

Lassan három hete bezártak, pontosabban digitális oktatásra álltak át az iskolák a koronavírus-járvány miatt. Nagyjából ekkor kezdődött, hogy tömegek maradtak otthon, az utcák kiürültek, amit tovább fokozott a március 28-án életbe lépett kijárási korlátozás. A karantént rengeteg online kezdeményezés igyekszik elviselhetővé tenni a főzőiskolától kezdve a filmnézésig, és persze egy csomó lehetőség van a testmozgásra is a négy fal között. Ebből a szempontból már szinte a bőség zavara áll fenn, de egy idő után – érthető módon – sokan vágyakoznak a szabadba, egy kis kirándulásra, sétára a természetben, ami több annál, mint hetente egyszer elmenni a boltba.

Az elmúlt időszakban a szép tavaszi időben a járvány ellenére tömegek voltak az amúgy is népszerű Normafán. Pedig a játszóterek, a szabadtéri fitneszpark és a tűzrakóhelyek használatát az önkormányzat már megtiltotta, bezártak a vendéglátóhelyek, és leállították a Libegőt is, hogy elejét vegyék a környék tömeges látogatásának. Még a Normafa Park igazgatója, Mikó Gergely is arra figyelmeztetett, hogy „a látogatók nagy sűrűsége, alig teszi lehetővé az emberek közötti találkozások mellőzését, és így megnő az esetleges megfertőződés kockázata”. 

A járvány előtt készült képen egy öreg fa kérgére festett, karbantartott turista-jelzések láthatók a Normafa közelében, egy kiépített turistaút szélén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A járvány előtt készült képen egy öreg fa kérgére festett, karbantartott turista-jelzések láthatók a Normafa közelében, egy kiépített turistaút szélén (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

A Duna-Ipoly Nemzeti Parkban egész héten élénk a természeti területek látogatottsága, elsősorban a fővároshoz és a településekhez közelebb eső helyszíneken – tájékoztatta az nlc.-t a nemzeti park. Sokan keresik fel az egyébként is nagyon ismert kiránduló pontokat a Budai-hegységben (Normafa, Jági és Nagy-Szénás tanösvény), a Pilisben (Rám-szakadék, Prédikálószék, Dobogókő), a Börzsönyben (Királyrét) és a Dunakanyarban, valamint a Szentendrei-szigeten a Duna-parton.

Aki csak teheti, maradjon otthon, de a kijárási korlátozás nem tiltja a kirándulást, a túrázást, az erdei sétát, továbbra is látogathatók a turistautak, parkerdők, erdei tanösvények. A kormányrendelet szerint a lakóhelyet el lehet hagyni „egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés” céljából. Ezt viszont csak egyedül vagy ugyanabban a háztartásban élőkkel együtt lehet megtenni. Útközben kerülni kell a csoportosulást, azaz az erdőkben is ugyanazok a járványügyi szabályok érvényesek, mint a városban. A jogszabály ide vonatkozó szakasza így szól:

„Egyéni szabadidős sporttevékenység, szabadidős célú gyalogos közlekedés külterületen, valamint a települések belterületén – lehetőség szerint a zöldterületeken – egyedül vagy ugyanazon háztartásban élőkkel közösen folytatható azzal, hogy másoktól legalább 1,5 méter távolságot kell tartani.”

Vagyis hogy elviselhetőbbek legyenek a mindennapok, mehetünk kirándulni, de olyan területet válasszunk, amely kevésbé látogatott. A Pilis esetében például érdemes a nyugati, délnyugati részeket, Kesztölc és Esztergom térségét felfedezni.

Erre figyeljünk, ha kirándulni indulunk a koronavírus-járvány idején:

  • Kerüljük a népszerű helyeket, ahol nem tudjuk megtartani a biztonságos távolságot másoktól.
  • A helyszínre lehetőleg autóval, biciklivel vagy gyalog menjünk.
  • Ha másokkal találkozunk, tartsuk meg az 1,5-2 méteres távolságot.
  • Minden szükséges felszerelést, ételt-italt vigyünk magunkkal, hogy ne kelljen sehová sem bemenni például egy palack vízért.
  • Ez most nem a vakmerő felfedezések időszaka. Olyan helyen és úgy túrázzunk, hogy elkerüljük a sérüléseket, hiszen az orvosok jelenleg a járvány elleni védekezéssel vannak elfoglalva.

A járványügyi előírások mellett persze továbbra is érvényesek a védett természeti területekre vonatkozó szabályok. Ezek közül a legfontosabb, hogy ne térjünk le a kijelölt turista útvonalakról vagy tanösvényekről, valamint ne szemeteljünk, és semmit se hagyjunk magunk után a kirándulás során.

További hírek a koronavírus-járványról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top