Aktuális

Tisztifőorvos: egyre gyorsabban nő a betegek száma itthon

Egyre nagyobb ütemben nő a regisztrált betegek száma, és senki sincs biztonságban, az egész országban megjelent már a koronavírus – hívta fel a figyelmet Müller Cecília.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a friss számadatokkal kezdte az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóját. Elmondta: 585-re emelkedett a fertőzöttek száma, és elhunyt egy 70 éves férfi beteg, így már 21 életet követelt a koronavírus idehaza. Jó hír, hogy 42-en már meggyógyultak.

Változás az elmúlt napokhoz képest, hogy egyértelműen növekszik a fertőzöttek száma. A vírus az egész országban jelen van már, és a fertőzések útja már nem mindig követhető. Épp ezért változatlanul kérik, hogy a fertőzés lehetőségét minden lehetséges eszközzel akadályozzuk meg: ne találkozzunk másokkal, ha nem muszáj, tartsunk megfelelő távolságot és csak akkor hagyjuk el az otthonunkat, ha feltétlenül szükséges. Müller Cecília kiemelte, az allergiás és asztmás betegek is fokozott veszélynek vannak kitéve, hiszen nekik eleve van légzőszervi problémájuk, amin ronthat a vírusfertőzés. De magasabb kockázatot jelentenek az anyagcsere-, a szív- és érrendszeri betegségek és minden krónikus betegség.

A szakember a munkába járókhoz szólt most részletesebben. Azt javasolta, ha van saját autójuk, lehetőleg azzal közlekedjenek, aki utasokat is visz, csak egészségeseket, és csak a hátsó ülésen szállítson, és a lehető legrövidebb útvonalon menjen munkába. Lényeges, hogy rendszeresen töröljék át fertőtlenítő kendővel a kocsi műszerfalát, és az autó minél nagyobb belső felületét. Ki- és beszálláskor pedig  a kézmosás, illetve a kézfertőtlenítés legyen az első dolgunk.

Müller Cecília szorgalmazza a kerékpáros munkába járást is, hiszen most kevesebb a jármű, tisztább a levegő és a testmozgás mindenkinek jót tesz. A tömegközlekedőknek pedig azt javasolja a tisztifőorvos, figyeljék a menetrendet, igyekezzenek konkrét járathoz menni, hogy ne kelljen sokat álldogálniuk a megállóban, és a másfél méteres távolságot mindenképp tartsák a járműveken is. A kapaszkodót lehetőleg zsebkendővel fogjuk meg, és azt dobjuk ki, amikor leszállunk.

Érdemes a számítógépeinket, a telefonunkat is mindennap, akár többször is letisztítani, és a villanykapcsolókat, az íróasztal fogantyúit és a kilincseket is tisztítsuk gyakrabban, hiszen ezeket a felületeket nagyon sokszor érintjük meg.

Lakatos Tibor, az Operatív Törzs ügyeleti központjának vezetője először a végrehajtott hatósági intézkedésekről beszélt – már több mint 10.668 hatósági házi karantén van idehaza, melyeket több mint 78 ezerszer ellenőriztek.

A kijárási korlátozás szabályait a többség még mindig betartja, de vannak súlyosabb és visszatérő szabályszegők is. Többször megesik például, hogy fiatalok csoportjai gyülekeznek indokolatlanul. Lakatos Tibor felhívta a figyelmet ismételten arra, hogy ez tilos.

koronavírus, kijárási korlátozás

Folyamatosan ellenőrzi a kijárási korlátozás betartását a rendőrség.
(Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Eddig 32 esetben indítottak eljárást a rendőrök rémhírterjesztés, 22 esetben közveszéllyel fenyegetés miatt. Sajnos sokan vannak azok is, akik csalnak, próbálnak visszaélni a helyzettel. Olyan termékeket, szolgáltatásokat kínálva, melyek köszönő viszonyban sincsenek a védekezéssel, ezért legyen mindenki nagyon óvatos – hívta fel a figyelmet a rendőr ezredes.

Aktuális koronavírushírek az nlc.-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top