Szerk

Séta a temetőben, táncolás és az, amikor alszik a gyerek – ez nyugtatja meg szerkesztőségünk tagjait a karantén alatt

Egyikünk sem nyugodt, de sokat teszünk azért, hogy ép elménket megőrizzük. Olvassátok el, mivel próbálkozunk, hátha valamelyik tipp nektek is bejön!

Bevallom, rosszul alszom mostanában. Pedig munkánk van bőven, mozgok is otthon minden reggel és este, és rendre megkapom, hogy de hát a karantén előtt sem mászkáltam sokat, mi változást hozott ez az életembe, amitől szorongok?

Ez tény és való, de azért valljuk be, a nem mászkálsz sokat és a csak szükséges dolgokért mész le között nagy a különbség. És akkor a bizonytalanságról meg a félelemről még nem is beszéltem.

Lassan mindenkinek van olyan ismerőse, akinek a munkáját vagy családját, baráti körét így vagy úgy érintette a koronavírus-járvány. És ha van egy kis lelke, akkor nyilván megviseli. Ha nagy lelke van, akkor pedig annyi is elég, hogy látja, a világ szenved. 

Éppen ezért megkérdeztem a kollégákat, ők hogyan nyugtatják le háborgó agyukat. Mondtam nekik, hogy a jóga mellett nekem minden bajomra az egyik legjobb gyógyír Szabó Gyula hangja Columbóként, de a Poirot-sorozat és a Csengetett, Mylord? is csodákra képes. Nagymamámmal (aki már lassan 20 éve nincs velem) néztük ezeket a sorozatokat, otthonos érzést ad. Mivel én nem a járvánnyal kezdtem el szorongani, attól is megnyugszom, ha segítek másoknak. Ennek egyik módja – lassan két éve – a közösségi oldalakon mutatott „tökéletesség” kifigurázása úgy, hogy magamból komplett hülyét csinálok. 

A valóság (jobbra)

A mindennapok valósága (jobbra)

A szerkesztőség tagjaiból is ömlöttek a válaszok, kiderült például, hogy Tócsa kollégánk öt hónapos kislányával táncikál, és filmeket/sorozatokat néz, ha nyugtalan. „Régi kedvenc filmeket nézek újra  éjszakánként, félig-meddig alvás helyett. A játékos, Durr, durr és csók, Wonder Boys – Pokoli hétvége, Tesó-tusa, Rendes fickók. Mostanság a könnyed, de nem tartalom nélküli cuccok jönnek be, amikben a főszereplők rengeteget dumálnak. A durva drámákat kerülöm.”

Bognár Peti egyszerűen válaszolt a kérdésemre, videós szakmájához híven:

Kun Gabit a mozgás nyugtatja meg leginkább. „Ha már felrobban a fejem, felugrom az elliptikus trénerre és elmegyek vele Etyekig. A másik a Criminal Minds (vagy más, jól ismert, hatszor látott sorozat) bambulása, olyan jó szörnyülködni a sok sorozatgyilkoson, hozzájuk képest sétagalopp, ami most van velünk. Illetve az örök relaxációm a horgolás, lehetőleg minél unalmasabb mintával, hogy automatikusan járjon a kezem közben.” Gabit a takarítás is kikapcsolja, tegnap például kipakolta az összes fűszert, átválogatta, kimosta a szekrényt, ami felért neki egy óra wellness-szel.

Babicz Anettnek szintén a mozgás a kulcs, heti kétszer edz online más emberekkel együtt súlyzós, saját testsúlyos edzést, és van egy nyújtás óra is. „Fantasztikusan feltölt. Ezenkívül napi kétszer, korán reggel és késő este elmegyek gyors-gyalogolni  5-5 kilométert – akkor üresek az utcák. Nem tudok új könyvbe belekezdeni, mióta elkezdődött ez az egész, engem a régi, szeretett könyvek nyugtatnak meg. Most éppen Harry Pottert olvasom, a Tűz serlegét, és filmben is megnézem majd utána. Sokszor podcastekre alszom el, mert csak arra megy. Nincs konkrét kedvenc, ami friss rész, azt berakom és 15 perc múlva alszom is.”

Bánosi Eszter nemcsak újságíró, de jógaoktató is, élete szerves része volt eddig is a mozgás. Jógázik, relaxál, de emellett kertészkedik is. „Most tervezek venni földet az ültetéshez és virágot meg fűszernövényeket. Ebből sok ételt is lehet főzni, ami szintén megnyugtat. Sok erőt merítek a belső erőforrásaimból, belegondolok, hogy mennyi mindent túléltem, és hogy jól jöttem ki belőle, ezeket tényleg jó számba venni, és sokat gondolok a nagyszüleimre is, a baromi erős nagymamáimra, akik ennél sokkal többet túléltek, mindig azon gondolkodom, mit mondanának most. Vagy a hajóskapitány nagypapámra, akinek megkaptam a naplóját, és bár tök kalandosnak tűnik az élete, hónapokat rostokolt a nyílt tengeren, mert nem engedték kikötni, miközben a családja Pesten volt – ő aztán tudta, milyen a karantén.”

Szentes Adél, hozzám hasonlóan nagy pszichothriller-rajongó, most egy jó sötét izlandi sorozat kapcsolta ki, a The Valhalla Murders. „Plusz vettünk egy szobabringát, az életmentőnek bizonyult. Illetve amikor jó idő van, esténként lemegyünk sétálni a tök kihalt Duna-parti sétányra Keszin, vagy a szomszédban, Gödön. Na, az nagyon megnyugtató. És – ez mondjuk karanténfüggetlen – engem baromira megnyugtat a főzés is, pláne amikor új recepteket találok ki.”

Főszerkesztőnk, Pácsonyi Daniella egy egymondatos recepttel válaszolt: „Naponta egyszer megnézem a Dirty Dancinget. Ez nyugtat meg.”

Megyeri Niki a nyulára támaszkodik, akivel kettesben nyomja a karantént. Hogy ő ugyanúgy „működik”, mint amikor minden rendben van, fogalma sincs a koronavírusról. „Teljesen egyben van, beütött nála a tavasz, ahogy kell, csinálja a kis dolgait, ahogy szokta. És ezzel egy darabja változatlan maradt az én életemnek is.”

Niki nyula a koronavírus idején. (Fotó: Megyeri Niki)

Niki nyula a koronavírus idején (Fotó: Megyeri Niki)

Mellik Évi Aretha Franklint hallgat, és főként akkor nyugodt, ha alszanak a gyerekei. „Egyébként minden jó pillanatát lefotózom (videózom) a napnak. Ez alatt azt kell érteni, mikor nem ordítanak a gyerekeim, lefoglalják magukat és CSEND van. Este berakom a privát kis Facebook-naplómba, írok hozzájuk pár magvas gondolatot. Így raktározom el a szépet, hogy ne bolonduljak meg és másnap is fel tudjak kelni. Mondjuk fel tudok, mert fél hatkor elindítják a napot. Ezt nem szoktam lefotózni. Jobb mindenkinek. A gyertyafény is megnyugtat. Kisimítja a lelkemet, oldja a stresszt és ellazít. Pontosan arra a két percre, amíg a gyerek észre nem veszi, hogy ég, és már repül is rá, hogy elfújja. Na attól én ismét idegállapotba kerülök, nagyobba, mint amilyenben gyertyagyújtás előtt voltam.”

Neményi Marci a biciklire esküszik, már legalább öt éve, de most kiemelten fontos lett neki.  „Fél éve gyűjtögetek egy csodás tűzpiros karbonvázas-aero-mittomén országútira, össze is jött, meg is rendeltem, a régit meg is hirdettem, aztán beütött a para, jött a hír egy reggel, hogy a miniszterelnök megszólal délután, ekkor úgy döntöttem, nem veszem át, kelleni fog a pénz, ez a felnőtt, felelős döntés ebben a helyzetben. Fél óra múlva hívtak, hogy megveszik a régit, mindjárt ott vannak nálam, ha nekem oké, öt perc múlva hívtak, hogy megérkezett a piros, átveszem-e. Átvettem. Azóta tárgyszerelem van és flow (szó szerint és Csíkszentmihályi Mihály-i értelemben is), bármikor eltereli a figyelmem a napi mindmeghalunk-híradagról.” Marci esténként kimegy és random utakon kitekeri a stresszt, gyönyörködik a mérnöki csodában, és így a barátnőjének is lesz egy kis énideje, szóval egy percre sem bánta meg. „Arra nagyon vigyázok, hogy ne zakózzak, nem most kéne kórházba kerülni, tegnap egyébként sikerült esni (na jó, eldőlni) és három helyen lepattant a festék, indokolatlanul vérzett a szívem, ma megvettem életem első piros körömlakkját, és most megint olyan, mint amikor kihoztam a boltból, az élet szép.”

Bodrogi Esztert a temető nyugtatja meg. „Ez most nem valami morbid szórakozás, de öt perc gyalog, síri csönd van, alig van valaki, viszont gyönyörű a természet és a százéves sírkövek látványa is nyugalmat áraszt. Ja, és a ceruzahegyezés. Imádom a tökéletesre hegyezett ceruzákat. Minden reggel kihegyezem az összeset.”

Szabó Csaba komplett diszkográfiákat hallgat végig a kedvenc zenekaraitól, mármint azoktól, amelyektől érdemes, mert sok lemezük van, és ezek többnyire jók is. Ilyen nála az XTC, Stranglers, Sparks, Damned, PIL, Siouxsie and the Banshees és a Wipers.Szomory Dezsőtől olvasom az Incidens az Ingeborg-hangversenyen-t, ami egy színmű, és ebben vannak a világ legjobb színpadi utasításai, ilyenek, hogy: „És az Hugo-drámák modorában igen hősiesen és sallangosan”, „lázas csókok között”, „És zokog a Breitmayerné mellén”, „szíven találva és kétségbeesetten”, „elfúlva és szédülözve”, és a csúcs, hogy „még mindig lehajtott fejjel a zongoránál és remegve, és becsületes ember”. Ezek mind nagyon otthonos, megnyugtató dolgok. Illetve, hát a kutyát sétáltatom.”

Hercsel Adél non-stop takarít, szortíroz, sikál, beleértve a bútorokat, a lakást, a ház környékét, a kutyát, a gyereket, és magát. „Amúgy tuti tipp: egy levendula illóolajos, habos, forró fürdő, miközben szól egy kis kellemes zene. A feladatoktól egyrészt estére teljesen kidőlök, elfáradok, addig is megvan az edzés, és ahogy egyre tisztább lesz minden körülöttem és egyre rendezettebb, úgy érzem egyre inkább azt, hogy minden rendben van, a helyükre kerültek a dolgok.”

Habfürdőzés (Fotó: Pixabay)

Habfürdőzés (Fotó: Pixabay)

Ignácz-Sári Verus kutyát sétáltat, imádja, hogy a kedvenc – most is kihalt – útvonalukon a cseresznyefa pont úgy kivirágzott, mint ha mi sem lenne. „Pilates minden második nap. Meg a Gilmore Girls, amit újrakezdtem nézni. Ezt leszámítva vasalás/mosogatás, bármi, amitől azonnal lehet sikerélmény-pontokat szerezni, és ami olyan érzetet kelt, mintha még mindig KE (koronavírus előtt) lennénk.”

(Fotó: Pixabay)

Fotó: Pixabay

„Aranyoskáim, ha nekem bajom van, csak kimegyek a kertbe gyomlálni és máris megszáll a világbéke. Amúgy tényleg. Ahogy a gyerek mondaná, über satisfying, amikor kihúzok valami hosszú gyökerű cuccot egészben és nem szakad bele. Egyszerű lélek vagyok, na.” – mondja Belső Olga, akit a madárles is megnyugtat. „Van egy mászóka az udvaron, a gyerekek már nemigen használják. A férjem kiszórt rá egy csomó magot, úgyhogy jönnek a madarak az ingyen menzára, mi meg a nappaliból mozizzuk őket, pont rálátunk a teraszajtón át. Olyanok lettünk, mint Schmidt Egon, már a hangjukról is megismerjük a fajtákat, csak nekünk kép is van hozzá. Sajnos a macska már elszökött, pedig mennyit röhögtünk rajta, amikor szívatták a rigók!”

A képen egy vörösbegy látható fürdőzés közben (Fotó: Pixabay)

A képen egy vörösbegy látható fürdőzés közben (Fotó: Pixabay)

Leéb Ádám és párja klasszikusokat hallgatnak most. „Az megnyugtatóbb. Fura mód esténként kifejezetten jó érzés úgy sétálni a kutyával, hogy senki nincs az utcán, és sokkal jobb a levegő is.” (Ha nem jöttetek volna ebből rá, Ádám introvertált típus).

Baranyai Enikővel zárjuk a sort, aki most kifejezetten hálás a Netflix, az HBO Go és más streaming-szolgáltatók létezéséért.

Egyetértünk.

További cikkek karanténtémában

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top