Szabadidő

Így születtek a magyar zenészek karanténdalai

A koronavírus a hazai zeneipar résztvevőit is karanténba kényszerítette, ám vannak, akiket a bezártság sem állított meg, karanténdalokkal tüntetnek az otthonmaradásért. Pély Barnát, Ember Márkot és a Fatal Error tagjait kérdeztük.

Sorra születnek a karanténslágerek, hisz a koronavírus a zenészeket sem kíméli. Pély Barna azért írt dalt, mert időskorú édesanyját és édesapját nehezen bírta rá az otthonmaradásra. Ők motiválták az Én vigyázok rád című dal megírásában. 

Pély Barna a szülei miatt aggódott (Fotó: Hevesi Norbert)

Pély Barna a szülei miatt aggódott (Fotó: Hevesi Norbert)

 „Úgy érzem, miután meghallgatták, akkor végleg tudatosult bennük, hogy valódi vészhelyzet van, és ez nem vaklárma. Ha valami láthatatlan, attól még lehet halálosan veszélyes. Főleg 65 év felett. Az külön öröm számomra, hogy többen jelezték a közösségi oldalamon, hogy ők is ezzel a dallal győzték meg a szüleiket az otthonmaradásról” – mondta Barna, akinek szülei meghatódtak a produkció hallatán.

Sokan vágytak már némi kikapcsolódásra és szabadságra, de álmukban sem képzelték volna, hogy ez karantén formájában következik be. A krízishelyzet váratlan kényszerpihenőt szabadított ránk, ami egy ilyen nehéz időszakban nem nevezhető minőségi pihenésnek. Barna zenészként is sokat van otthon, ahol rendszerint gyakorol és dalokat ír. A koncertek szüneteltetése miatt rengeteg ideje felszabadult.

Végre van időm olvasni, kutatni a neten, megnézni olyan filmeket, amiket mindig szerettem volna, vagy éppen nyelvet tanulni, és folytatom itthon a saját testsúlyos edzést (calisthenic). Most van itt az idő! Lehet ötletelni, és arra biztatok mindenkit, hogy találjon magának olyan dolgokat, akár családi tevékenységet, amivel elfoglalja vagy fejleszti magát most a nehéz időkben. Én így oldom meg, hogy jobban bírjam a bezártságot.

Gyakorta felmerülő kérdés, hogy milyenek leszünk egy év múlva? A bolygó fellélegzik, csökkent a károsanyag-kibocsátás, de mi a helyzet a társadalommal? Elképzelhető, hogy empatikusabbak leszünk embertársainkkal szemben? Barna bizakodóan tekint a jövőbe.

Szerintem már most változott a társadalom hozzáállása az élethez. Vannak olyan generációk, amelyek egyáltalán nem éltek meg komoly veszélyhelyzetet eddig, és ez radikálisan fogja befolyásolni az értékrendjüket. Az élet alapvető értékei sokkal jobban előtérbe kerülnek az ilyen helyzetekben. Család, szeretet, bizalom, önuralom, egészség, figyelem. Ha ezeket a dolgokat minél többen szem előtt tartjuk, akkor egy olyan világban élhetünk, amire mindannyian büszkék lehetünk.”

Jelenet az ebédszünet alatt

A Fatal Error együttes jó hangulatú klipet akart forgatni

A Fatal Error együttes jó hangulatú klipet akart forgatni

Fatal Error zenekar is azonnal hangszerhez nyúlt, hogy mihamarabb közvetíthessék a #maradjotthon kampányüzenetét. A billentyűs, Balázs Misi szerint fontos, hogy aki alkot – legyen az zenész, festő vagy akár költő –, az őt körülvevő dolgokra reflektáljon. Most kiemelten számít, hogy sokakhoz eljusson az üzenetük, ezért is írták meg a Maradj velem otthon című dalukat.

Tudjuk, hogy több ezer mű keletkezik ebben a témában, de úgy gondolom, egy kicsit sem ciki beállni a sorba, mert lehet, hogy valaki pont a te zenéd miatt gondolkodik el. Ez a helyzet most kortól és anyagi helyzettől függetlenül mindenkinek az életébe egy új, eddig ismeretlen időszakot hozott. Reméljük, hogy ha lecseng a járvány, mindenki picit jobban tudja majd értékelni az együtt töltött minőségi időt.”

A Dal 2020-beli tévés szereplés után a zenekar tagjai nagyon várták, hogy újra klubkoncerteken játszhassanak, de a jelenlegi helyzetben erre nem kerülhet sor. Rónai Dávid gitáros szerint a humor segítségével próbálják áthidalhatóvá tenni a kényszeridőszakot, mind a rajongók, mind pedig önmaguk számára. Ennek szellemében készült a karanténdal klipje is.

Egy vidám hangulatú, humorral fűszerezett videót akartunk csinálni, ebben közreműködtek otthonról a követőink, a Fatal Error Family tagjai. Nekünk is nagy élmény volt. Sosem gondoltam volna, hogy a munkaidőmben, egy negyvenöt perces ebédszünet alatt sikerül leforgatni olyan örök érvényű jeleneteket, minthogy bedezodorálom magam fertőtlenítővel, vagy az erkélyünkön tartok egy rögtönzött szerzői estet.

Zenészként azon agyalunk, hogy milyen online tartalmakkal szórakoztassuk a közönséget. A Maradj velem otthon megjelenése óta rengetegen osztották és nézték meg a klipet, illetve a rádióban is kiemelt játszást kapott. Szinte alig hittük el, hogy ez velünk történik. Hozzánk hasonlóan sokan készítenek közösségi karanténvideókat. A helyzethez képest nem rossz trend ez sem” – teszi hozzá Joós Bence gitáros.

Mutassuk meg, hogy képesek vagyunk fejlődni!

Ember Márk az önkéntes karantén első pár napján még elszánt volt, de később rájött, hogy a bezártság kicsit sem inspiráló. A téma súlyossága segített átlendíteni őt a nehézségeken, így született a Van Miért! (MARADJ OTTHON!) című dal. Fontosnak tartotta, hogy a lehető legjobb módon ösztönözze hallgatóit az otthonmaradásra.

Ha csak egy ember marad otthon, mert meggyőzte őt a dal, már megérte. Az tök jó, hogy elindult egy csomó kezdeményezés és nagyon megtisztelő ezekben részt venni. Őszintén bízom benne, hogy ez, ami történik velünk, sok mindenre megtanít majd. Bár, ahogy a történelmet nézem, az ember ritkán tanul a hibáiból. De most lehetünk ebben is elsők. Mutassuk meg, hogy képesek vagyunk fejlődni! Örülnék, ha nem egy otthonülős járványnak kellene kitörnie ahhoz, hogy ennyire távolról is, de mégis együtt legyünk.

A napokban egyetlen videón belül Barna és Márk negyvenegy zenésztársával mondott köszönetet az LGT dalával mindazoknak, akik a karatén idején is fáradhatatlan munkájukkal próbálják megkönnyíteni az életünket.

Miénk a hála szava: köszönjük! Köszönjük a munkát mindazoknak, akik ma gyógyítanak, beteget ápolnak, tanítanak, a kereskedelemben dolgoznak, vezetnek, embert, árut és csomagot szállítanak, akik őrzik a rendet és vigyáznak ránk, akik tájékoztatnak, és akik most értünk tesznek, talpon vannak… Mi a legtöbbet azzal segítünk, hogy otthon maradunk, és a zene hídjával kötünk össze mindenkit, aki velünk együtt segítene.

Szerző: Rimóczi Ancsa – Centrál Média Akadémia 

Még több a karanténról:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top