Család

Fájdalmasan olcsó poént posztolt a családon belüli erőszakról és a karanténról „a nemzet Hirója”

Miközben Angliától Olaszországig kemény kampányok folynak azért, hogy a koronavírus-járvány miatt elrendelt karanténok idején, a családon belüli erőszakok elszenvedői valahogyan biztonságban legyenek, addig egyesek nálunk olcsó poénnak szánt poszttal viccelik el a helyzetet.

Múlt héten két cikkben is foglalkoztunk a témával, mely szerint aggodalomra ad okot, hogy a koronavírus-járvány miatt olyan nőknek is otthon kell maradniuk szerte a világon, akiknek egyébként az otthon kicsit sem biztonságos környezet. Az olaszoknál több felhívásban is figyelmeztet az érintett minisztérium arra, hogy milyen módon kérhetnek segítséget a családon belüli erőszak elszenvedői. Kínában a járvány alatt háromszor annyi bejelentés érkezett olyan emberektől, akiket egy rokonuk bántalmazott, Grönland fővárosában pedig alkoholtilalmat vezetnek be a családon belüli erőszak csökkentése érdekében. A briteknél is megindult a kampány, ennek egyik arca a trónörökös felesége, maga Camilla hercegnő. „Ez mindannyiunk számára nehéz időszak, mivel mindenkit arra kértek, hogy maradjunk otthon, biztonságban. De néhány társunknak ez még nehezebb, mert számukra az otthon nem biztonságos. El tudom képzelni, hogy nekik mennyire ijesztő lehet a kötelező elszigetelődés. A tény, hogy több időt kell eltölteniük valakivel, aki árt nekik. Ha közvetlen veszélyben van, kérem, hogy hívja a lenti telefonszámot, és kérjen segítséget. Ha nincs közvetlen veszélyben, de segítségre van szüksége, akkor az alábbi 24 órás forródrótot hívja” – olvasható a hercegnő posztjában.

Múlt héten kérdéseinket elküldtük az Emminek, tudni akartuk, hogy itthon milyen intézkedésekkel segítik a kijárási korlátozás miatt esetleges felerősödő családon belüli erőszak áldozatait. Választ nem kaptunk, de később Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára elmondta: „Nőhet a kapcsolati erőszak áldozatainak száma a koronavírus-járvány idején, mert az otthoni összezártság miatt több feszültség keletkezhet az emberek között.” Az államtitkár hozzátette, a személyes találkozások csökkentéséért át kellett alakítani a szolgáltatásokat, de az áldozatok a járvány ideje alatt is számíthatnak a segítségre. A szükséges szabályok betartásával továbbra is működnek a titkos menedékházak, a krízisközpontok és a félutas házak, valamint a nap 24 órájában ingyenesen hívható +3680205520-as telefonszámon is lehet segítséget kérni. A kríziskezelő ambulanciák is üzemelnek, de azok munkatársait telefonon és online lehet elérni, az ambulanciákon pedig tájékoztatókat helyeztek ki arról, hova fordulhatnak az érintettek segítségért. Novák Katalin hangsúlyozta, hogy a kapcsolati erőszak nem magánügy, ezért fontos, hogy mindenki jelezze, ha ismer olyat, aki áldozattá válhat. Az olasz mintához hasonlóan a magyar államtitkár beszéde is elérhető a Facebookon.

Leterheltek a vonalak a NANE-nél

A helyzet komoly. Legtöbbünknek szerencsére otthon csak a bezártsággal, a gazdasági, és egészségügyi fenyegetettséggel, a gyerekek lefoglalásával, a munkahelyi kérdéssekkel kell megbirkóznunk, de mások most az őket terrorizáló személlyel vannak összezárva, és a telefonos segítségkérésre  – a másik jelenléte miatt – szinte  esélyük sincs. Pont emiatt szerettük volna megtudni a minisztériumtól, hogy terveznek-e chates segélykérési lehetőséget az elkövetkező hetekben.  

Megkerestük a NANE munkatársait is, ők arról számoltak be, hogy a vonalaik eddig is leterheltek voltak, de most még a szokásosnál is több hívás érkezik. „A hívók nagy része érezhetően kétségbeesettebb, eszköztelenebb és elszigeteltebb. Sokuk életében a családon belüli erőszak eddig is jelen volt, de a karantén miatt nőtt az intenzitása. Ez az egész helyzet a bántalmazókat erősíti, hiszen az áldozat elszigeteléséhez most erőfeszítést sem kell tenniük. Sok telefonhívás érkezik segítőktől is, akik szomszédként vagy ismerősként érintettek. Ilyenkor mindig felmérjük az adott helyzetet a hívóval közösen, hiszen minden eset más és más. De általánosságban fontos, hogy ha segíteni szeretnénk ismerős áldozatnak, akkor igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsünk, amiben az érintett segítséget kér. Ne kezdjünk el tanácsokat adni, ne kritizáljuk, valamint mi magunk is tájékozódjunk a www.nane.hu oldalon elérhető ingyenes kiadványok elolvasásával” – mondják a NANE munkatársai. 

Ebben az élethelyzetben szülte meg az alábbi posztot Hiro, az AK26 formáció egyik tagja az Instán. „Riporter: és önök szoktak veszekedni a karantén ideje alatt?” Háttérben egy megkötözött nő, előtérben egy összevert férfi. A szöveg pedig a családon belüli erőszakkal poénkodik. Tette mindezt egy olyan előadóművész/influenszer, akit 270 ezren követnek az Instán, és akinek 350 ezernél is több feliratkozója van a YouTube-on.

Később a poszt ellen Tóth Gabi is felszólalt, szerinte kollégája kigúnyolta a családon belüli erőszak áldozatait. „Aki ismer, tudja, hogy mennyire elítélem azt, aki megüt egy nőt vagy gyereket… Akárhogy nézem, ezen a szerkesztett fotón bizony én vagyok bántalmazva, nem a női nem! Fordított helyzetben valóban nem lenne vicces a dolog. Ez a kép pusztán költői ábrázolása az összezártság által keletkezhető otthoni perpatvaroknak” – védekezett sajátos módon Hiro, aki szerint az intelligencia és a humorérzék között szoros összefüggés feltételezhető, és erre van szükség itt is. Majd megjegyzi, hogy ő négy évvel ezelőtt dalt írt a családon belüli erőszakról.  

Önfényezés és YouTube link helyett, elég lett volna törölni a posztot, odaírni, hogy bocs, ez még poénnak is borzalmas volt. Aztán készíteni két bejegyzést a családon belüli erőszak áldozatainak arról, hogyan tudnak segítséget kérni most: függetlenül attól, hogy nők vagy férfiak. A témában szerettük volna megkérdezni a zenészt is, hogy mint férj és apa, miért tette ki ezt a posztot, mit akart vele elérni, volt-e vele bármi célja. Megjelenésünkig nem kaptunk választ. Amennyiben ez változik, frissítjük a cikkünket.

View this post on Instagram

A minap arra keltem, hogy valami Tóth Gábriel nevezetű tehetségkutatós énekesnő azt ecseteli, mennyire nem vicces a tegnap esti posztom és, hogy ezzel “ kigúnyoltam a családon belüli erőszak áldozatait”. Aki ismer tudja, hogy mennyire elítélem azt, aki megüt egy nőt vagy gyereket. Gabikám! Kérlek vedd fel a szemüvegedet, vagy aludd ki magad, mert akárhogy nézem, ezen a szerkesztett fotón bizony én vagyok bántalmazva, nem a női nem! Fordított helyzetben valóban nem lenne vicces a dolog. Ez a kép pusztán költői ábrázolása az összezártság által keletkezhető otthoni perpatvaroknak. Ahogy egy öreg szerzetes mondá: Az intelligencia és a humorérzék között szoros összefüggés feltételezhető. A személyeskedés részét nem tudom hova tenni : “ …amikor valamilyen úton- módon felteszik a szart az asztalra és, elhiszi hogy lekvár “- idézek a hölgytől, aki mástól idézett. Kérdem én, milyen jogon ítélkezel, amikor az írásodat úgy kezded, hogy számodra ismeretlen személy vagyok? / Részemről érthetetlen, de a művésznő azóta eltávolította a posztot./ Ui: Rémlik már, honnan ismerlek. Az X faktort mindig akkor kapcsoltam el, amikor te beszéltél. …és, hogy lásd mennyire ellene vagyunk, íme egy dal a családon belüli erőszakról, amit már 4 évvel ezelőtt megírtunk : https://youtu.be/8i_5m_mpTyk

A post shared by Hiro Official (@hiro26official) on

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top