Család

Erőszak a négy fal között – Hogyan tudnak segítséget kérni a karanténban a családon belüli erőszak áldozatai?

A koronavírus nem kívánt mellékhatása: az olaszoknál nőhet a családon belüli erőszakos bűncselekmények száma. Szakértőket kérdeztünk az itthoni helyzetről.

Az olaszoknál két hete teljes kijárási tilalom van. Az emberek csak boltba, patikába, vagy írásos engedéllyel dolgozni mehetnek. A legoptimálisabb feltételezések szerint is április végéig így marad az életük. A kényszerhelyzet azonban nem mindenhol az összetartásról és az optimizmusról szól. A LaStampa cikke szerint megugorhatott a családon belüli erőszak száma, pedig kevesebb a bejelentés…

„Van menekülési út” – figyelmeztetnek az olaszok

Most az otthonunk a legbiztonságosabb. Tényleg így van, hiszen a koronavírust csak úgy tudjuk megállítani, hogy mindannyian otthon maradunk, és ahogy Kovács András Péter karanténdalában énekli, életünk a boltra és a gyógyszertárra korlátozódik. De nem minden nő számára jelentenek biztonságot az otthon falai. Ők a családon belüli erőszak áldozatai, akik nemcsak a koronavírus-fertőzésnek vannak kiszolgáltatva, de a családon belüli erőszaknak is. Olaszországban a „Rose Telephone” az egyik olyan segélyszervezet, amelyet vészhelyzet esetén hívhatnak a bántalmazott nők. 2019. márciusi adataihoz képest, az idei karantén időszakában 55,1 százalékkal visszaesett a telefonhívások száma. Ez nem azt jelenti, hogy egy csapásra megszelídültek a bántalmazók a kapcsolatban, hanem azt, hogy a bántalmazottnak az összezártság miatt nincs lehetősége segítséget kérni. Az olasz esélyegyenlőségi miniszter a közösségi oldalakon több posztjában is emlékezteti a nőket, hogy ne habozzanak kilépni, ha bántalmazó, erőszakos kapcsolatban élnek. „Hívják a segélyszámot, mindig aktív! A menedékhelyek pedig a karantén ideje alatt is nyitva vannak  – olvasható az egyik ilyen posztban.

Ám az elszigeteltség egy agresszív párral nem a bátorságot erősíti a nőkben, így a szakértők is aggódnak a kialakult helyzet, s a hirtelen bekövetkező hallgatás miatt. A nők, akiknek eddig legalább munkába menet volt arra lehetőségük, hogy segítséget kérjenek, most némák. A kényszeres együttélés, a folyamatos fenyegetettség és bezártság az esélyt is elveszi attól, hogy rendőrségre menjenek, vagy egy baráttól kérjenek segítséget. Az olaszok szerint ahhoz, hogy ilyen helyzetbe került nő le tudja győzni a félelmét, a legfontosabb, hogy folyamatosan emlékeztessük arra, nincs egyedül, a koronavírus idején is van működő segítség számukra.

Olaszország előtt…

Kínában decemberben jelent meg a koronavírus, s közel két hónapra zártak le teljes városokat. Az izolációval párhuzamosan ugrásszerűen megnőtt a családon belüli és párkapcsolati erőszakkal összefüggő esetek száma. Jianli megye rendőrkapitányságára családon belüli erőszak miatt háromszor annyi hívás érkezett most februárban, mint 2019-ben ugyanebben a hónapban.

Nem lehet ellenőrizni, ez pedig fokozza a kiszolgáltatottságot

Az összezárás egy egyébként harmonikus kapcsolatot is képes megzilálni, hiszen napok, hetek telnek el úgy, hogy teljesen eltűnik a privát szféra „A konfliktusmentes összezártság enyhítésére, a privát szféra megteremtése lehet a jó módszer, ahová mindenki visszahúzódhat. Ilyen helyzetekre a családok nincsenek felkészülve, s emiatt a normák követése gondot okozhat” – mondja Síklaki István szociálpszichológus, aki szerint valós lehet az olaszok aggodalma, mely szerint a segélykérők számának csökkenése nem a javulást, hanem az elzártság miatti tehetetlenséget, félelmet jelenti. Az olaszok számos felhívásban kiemelik, hogy a segítség ott van, elérhető. De lépni karantén alatt borzasztóan nehéz, szinte lehetetlen, ha 24 órában vagyok összezárva egy bántalmazó féllel. „A kiszolgáltatottsággal való visszaélés, a bezártság és az ellenőrizhetetlenség egyszerre érvényesül. Nehéz ilyenkor érdemben segíteni, szinte lehetetlen. A hatóságoknak, alapítványoknak érdemes arra az időszakra felkészülni, amikor a karantén véget ér. Mert vélhetőleg akkor számos trauma kerül majd napvilágra, s rohamos megkeresésekre számíthatnak” – folytatja a szakember.

Fokozottabban figyelj a veszélyben lévőkre (Illusztráció: pexels.com)

Fokozottabban figyelj a veszélyben lévőkre (Illusztráció: pexels.com)

Ilyen helyzetekben gyakran születnek meg olyan gondolatok, hogy „ha ennek egyszer vége lesz, tényleg kilépek ebből a kapcsolatból”. Általában elmondható, hogy ekkora traumák, elzártságok képesek katalizátorként működni, s segíteni, hogy a tartósan rossz kapcsolatban élő emberek rászánják magukat a változtatásra.

Chatügyelet a Patentnél

Magyarországon a Patent Egyesület, valamint a NANE már lépett a koronavírus okozta válsághelyzet miatt.  Felhívásukban kiemelik, hogy bár a fertőzés lassítása szempontjából az iskolák bezárása és az önkéntes karantén fontos intézkedések, nem szabad megfeledkezni arról, hogy sokak számára az „otthon” közel sem biztonságos hely. „A koronavírus elleni védekezés mellett fokozottan figyeljünk egymásra. Ha ismerünk olyan nőt, aki érintett, igyekezzünk fenntartani vele a kapcsolatot a mostani, izolált időszakban is. Kiemelten fontos, hogy abban segítsünk, amiben az érintett segítséget kér. Ne kezdjünk el tanácsokat adni, ne kritizáljuk…”  – írják közleményükben. Szombaton a Patent Egyesület elindította chatszolgáltatását is, ami az eddigi két alkalom tapasztalatai alapján már most igen népszerű, hiánypótló szolgáltatás. „Minket többségében olyan nők keresnek meg, akik már külön élnek, s jogi segítségre van szükségük, így számukra a telefonos jogsegély is megoldható. Emiatt a telefonos segélyvonalunk ügyeleti idejét is megnöveltük. Az elmúlt napokban, az önkéntes karantén miatt megnőtt azoknak a megkereséseknek a száma, amelyek a kapcsolattartási kérdésekre vonatkoznak. Nincsenek egyértelmű iránymutatások ugyanis arról, hogy mi legyen az elviteles láthatásokkal ebben az időszakban, amikor mindenkit arra kérnek, hogy csak a boltba és a patikába menjen. Ausztriában egyébként a szakminisztérium hívta fel a figyelmet arra, hogy az összezártság fokozza a családon belüli erőszakos cselekmények számát. S, úgy tudom, kormányzati szinten el is rendelték az elvitellel járó kapcsolattartások szüneteltetését a járvány ideje alatt” – mondja Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa, aki hozzátette, hogy megnövelt telefonos, valamint chates ügyeletükön továbbra is várják a családon belüli, a nőket és gyerekeket érő erőszak áldozatainak megkereséseit.

A chates segítségkérés lehet egyébként az egyik menekülési lehetőség az összezártság miatt még intenzívebb, családon belüli erőszakból is. Hiszen a távoktatás, a home office égisze alatt könnyebb titokban chaten beszélni az illetékes hatóságokkal, alapítványokkal. Bár Magyarországon jelenleg nincs kijárási tilalom, már számos család vállalta az önkéntes karantént, éppen ezért fontos kérdés, hogy a családon belüli erőszak áldozatainak segítségkérési lehetőségeiben terveznek-e bármilyen változást. Kérdéseinket elküldtük az Emberi Erőforrások Minisztériumának, amennyiben választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Karanténban a család:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top