nlc.hu
Életmód

béremelés nékül tovább folyik a tanár sztrájk

Nagy semmiről tárgyalgatott a kormány embere a tanárokkal

Idén nem lesz pedagógus-béremelés, és a többi sztrájkkövetelésben sem történt előrehaladás.
Tanártüntetés jelkép

A számtalanszor megalázott tanár szakma egyetlen követelésével kapcsolatban sem történt előrelépés, a fideszes államtitkárral – annak kérésére – hétfő délután folytatott egyeztetésen. Így az idén nem lesz pedagógus-béremelés sem, pedig két (hatvanperces) óránál is hosszabb ideig próbáltak az Oktatási Hivatalban Maruzsa Zoltán, titulusa szerint a köznevelésért felelős államtitkár (Fidesz) lelkére beszélni a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) képviselői. Komjáthy Anna, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országos választmányának vezetője a tárgyalás után elmondta, hogy

idén nem lesz semmilyen béremelés,

a többi sztrájk-követelésben sem történt semmilyen előrehaladás. Komjáthy szerint a fideszes politikustól „halvány ígéretet” kaptak csupán arra, hogy csökkentik a pedagógiai és gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órás munkaidejét. Komjáthy szerint januártól a legjobb esetben is csupán húsz százalékkal növelnék a tanárok bérét, „ha megjönnek az EU-s pénzek”. (Ez utóbbi feltételt csupán a fideszes politikusok ismételgetik,

mintha az Unió és nem a kormány dolga lenne pénzt biztosítani

az egyik legfontosabb nemzeti feladatra.) Maruzsa a legrosszabb esetben 10 százalékos emelésről szónokolt nekik. Ekkora fizetésemelést persze egy-az-egyben elvinne az infláció, ami szeptemberben éppen 20 százalék felett volt. Totyik Tamás, a PSZ alelnöke szerint a kormány új bértáblázat bevezetésén gondolkodik, amihez jogszabályt kellene módosítani. Bár a kormány (Orbán Viktor miniszterelnök) az évek óta hosszabbítgatott vészhelyzetei idején csak

akkor nem kerülte meg a parlamenti döntéshozási folyamatot, amikor az nem állt érdekében,

most nincs szó a folyamat ilyetén felgyorsításáról. Totyik szerint egyelőre azt ígérgetik, hogy a tanár fizetés 2025. januárra fogja elérni a diplomás átlagbér 80 százalékát, 2024-ben pedig a diplomás átlagbér 72 százaléka lesz.

„A társadalmi nyomás előtt a kormány kezd meghajlani,

ez elmozdulást jelent, de hogy ezt hogyan fogja betartani, arra nagyon kíváncsiak vagyunk” – mondta Totyik, hozzátéve, hogy egyszer már minimálbérhez igazították a bért, de 2014-ben ezt gondolkodás nélkül felrúgta a kormány. A sztrájkbizottságot Maruzsa hívta össze, miután a szakszervezetek többször is hiába kezdeményezték az egyeztetéseket, még Orbánhoz is fordultak nyílt levélben.

A Tanítanék Mozgalom szerint „hihetetlen és megalázó, hogy a kormány képviseletében Maruzsa Zoltán államtitkár még mindig nem tudott előállni olyan javaslattal, ami legalább a pedagógusok napi megélhetési problémáit rendezi. Ez lenne az első lépés, hogy az oktatás rendszerszintű reformjáról egyáltalán beszélhessünk.”

A szervezet követelései:

  • Az oktatási dolgozók bérét a kormány igazítsa a diplomás átlagbérhez!
  • A kormány állítsa vissza a pedagógusok sztrájkjogát!
  • Vegyék vissza a polgári engedetlenségük miatt kirúgott tanárokat, a kormány hagyja abba a tanárok fenyegetését!

„Amíg ezeket a követeléseket a kormány nem teljesíti, addig folytatni fogjuk az ellenállást és a polgári engedetlenségi hullám szervezését az oktatásban! Követeljük továbbá Maruzsa Zoltán azonnali lemondását, hiszen ma bebizonyította, hogy alkalmatlan a közoktatás ügyének elősegítésére” – írták.

A Tanítanék Mozgalom november 18-ára országos munkabeszüntetést hirdet.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top