nlc.hu
Életmód

Egy spanyol asszonynál példátlan genetika mutációt találtak

Olyan genetika mutációt fedeztek fel egy spanyol nőnél, amilyet embernél még soha

Az asszonynál különösen magas rákhajlam alakult ki, de viszonylag könnyen le is tudta eddig győzni a betegséget.

Nincsen könnyű sorsa egy spanyol nőnek. Az asszonynál ugyanis 40 éves kora előtt 12 tumort — 7 jó- és 5 rosszindulatút — találtak, szakértők azonban nemrég rájöttek, mi okozza a szokatlan jelenséget — írta meg a Live Science cikke alapján a 24.hu.

Fehér egér egy kesztyűs kézben.

(Fotó: Pixabay)

A 36 éves páciens szervezetében olyan genetika mutációk vannak jelen, amilyeneket eddig még soha nem figyeltek meg embereknél — olvasható az esetet leíró tanulmányban. Azok a kísérleti egerek, amelyeknek hasonló mutációik vannak, már az anyaméhben elpusztulnak. Ez az asszony valahogy megérte a felnőttkort, de különösen magas rákhajlam alakult ki nála. Legelső rákos daganata 2 éves korában képződött, legutóbbi pedig a 28. életévében.

Marcos Malumbres, a Spanyol Nemzeti Rákkutató Központ Sejtosztódás és Rák Csoportjának vezetője az esettel kapcsolatban arról beszélt, sejtették, kell lennie valaminek, ami életben tartja a beteget.

Egy vérvizsgálat aztán kimutatta, hogy a páciens vérsejtjeinek közel fele abnormális mennyiségű kromoszómát hordoz. A kutatók megállapították, hogy ez a jelenség erős immunválaszt váltott ki a hagyományos kromoszómaszámú sejtekből, ami segíti az immunrendszert a rákos sejtek felfedezésében és megsemmisítésében. Ez megmagyarázhatja, hogy a nő miért tudta viszonylag könnyedén legyőzni mind az 5 esetben a rákot.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top