nlc.hu
Életmód

Van remény fehér karácsonyra? Eláruljuk

Van remény a fehér karácsonyra? Németh Lajos elárulta

A meteorológus Lipótról, egy gőzölgő medencéből válaszolta meg a kérdést.

Németh Lajos Lipóton, egy forró medencében ülve válaszolt arra a kérdésre, hogy lehet-e fehér karácsony. A meteorológust a TV2 Mokka című műsorában kérdezték.

A szakember elmondta, hogy a csütörtökön érkező hidegfront némileg kitisztította a levegőt, aminek hatására az ország középső és keleti részein fokozatosan megszűnik a párás, nyirkos, ködös levegő. Hozzátette azt is, hogy ha pénteken, Márton napján felmelegszik az idő, akkor a népi hiedelem szerint karácsonykor hóra számíthatunk.

Ha a lúd jégre áll, akkor karácsonykor sárban botorkál

– idézte a meteorológus a közismert szólást. Szerencsére az idei Márton-nap langyos időjárással érkezik, így minden esély megvan a fehér karácsonyra.

A szakértők becslései szerint november második felében és december elején a szokásosnál enyhébb időjárás várható, tehát ekkor havazás és kemény mínuszok biztosan nem lesznek. Azonban néhány helyen így is jelentősen le fog hűlni a hőmérséklet: mivel a következő napokban kiderül az ég, egy-két fagyzugos helyen akár mínusz 1-2 fok is lehet.

Előfordult már, hogy Márton-nap környékén Magyarországon mínusz 13 fokot mértek kora reggel, most viszont a hét hátralévő részében 8-10 fok várható, a hét végén pedig visszatér a nyirkos, párás idő is – összegezte a meteorológus.

NYITÓKÉP: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top