nlc.hu
Életmód

2070-re eltűnik a fehér karácsony Magyarországon

Kiszámolták, mikor nem lesz többé fehér karácsony Magyarországon

A felmelegedés miatt el fog tűnni a fehér karácsony, ami amúgy is csak egy mítosz, és sokkal ritkább, mint gondolnánk.
Feldíszített fenyőfák a fényárban úszó és behavazott utcán

A napokban az ország egyes részein több centi hó hullott, és hétfő éjjel, valamint kedd reggel is többfelé havazhat. Sokan azt remélik, a télies időjárás kitart még egy kicsit, és fehérbe borul a táj az ünnepekre. Pedig a fehér karácsony sokkal ritkább, mint gondolnánk.

Kovács Erik éghajlatkutató, a Klímapolitikai Intézet vezetője az InfoRádióban elmondta: a fehér karácsony egy Európában és Észak-Amerikában élő mítosz, aminek kialakulása több okra vezethető vissza.

Egyrészt a 18-19. századi „kis jégkorszak” idején Európában és az északi féltekén 1,5-2 fokkal alacsonyabb volt az évi középhőmérséklet a mostaninál. Hidegebb volt télen is, sok volt a csapadék, vagyis szinte mindig volt hó. A másik ok, hogy a második világháború után a marketingesek kitalálták a fehér karácsony eszméjét.

Ám az elmúlt 110 év során mindössze 38 alkalommal fordult elő hazánkban olyan, hogy az ünnep mindhárom napján legalább lepelnyi hó volt.

Persze a klímaváltozás nagyon is valós folyamat. Magyarországon csökken a havas napok száma, ami különösen érzékelhető decemberben, illetve december második felében. Számolni kell azzal, hogy a jövőben nőni fog a téli csapadék mennyisége, de a hőmérséklet emelkedése miatt nem hó, hanem eső esik majd.

A későbbiekben pedig örülhetünk, ha húsz évből egyszer lesz fehér karácsony, főleg az évszázad második felére. A kutató figyelmeztetett:

a 2070-es évtizedtől nagy valószínűséggel szinte nullára csökkenhet a fehér karácsony esélye a Kárpát-medencében.

Erre az évre viszont még egész jók a kilátások, a modellek alapján idén a korábbi évekhez képest nagyobb az esélye a fehér karácsonynak.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top