nlc.hu
Életmód

Körbe-körbejáró birkák

Rejtély egy kínai farmon: 12 napig megállás nélkül köröztek a birkák

Úgy tűnik, hogy egy birkanyáj Észak-Kínában teljesen megbolondult. A bégető haszonállatok körbe-körbe menetelve követték egymást.

Észak-Kínában a bárányok 12 napon keresztül folyamatosan sétáltak körbe-körbe. Az állatok bizarr viselkedéséről szólva gazdájuk, Miao asszony azt mondta, eleinte csak néhány birka csinálta ezt, de végül az egész banda követte a példáját.

Valószínűleg tudományos oka van az állatok furcsa viselkedésének. Pontosabban, a liszteriózis nevű bakteriális betegség. A liszteriózis általában állateledellel terjed, és tájékozódási zavart és gyulladást okoz az állat agyának egyik oldalán, emiatt jár körbe-körbe. Súlyosabb esetekben a betegség akár az érintett oldal bénulásához is vezethet.

Ha már a birkákról esik szó, talán még furább eset (inkább az emberekre nézve), hogy nyáron egy kost őrizetbe vett a rendőrség Dél-Szudánban, és három év börtönre ítélték, miután bűnösnek találták egy nő meggyilkolásában. A kos ugyanis bordán szúrta a nőt, aki szörnyethalt. Kérdezhetnéd joggal, miért nem a tulajdonost vonták felelősségre, mire a rendőrség annyit közölt, a tulajdonos ártatlan, és a kos az, aki elkövette a bűncselekményt, ezért megérdemli a letartóztatást.

A kos – aki egyelőre nem adott ki közleményt letartóztatásáról – a szudáni Lakes állam Aduel megyéjében, egy katonai tábor főhadiszállásán tölti majd a büntetését.

bárányok

Fotó: Unsplash

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top