nlc.hu
Életmód
Szalai Júlia szociológus 75 évesen ment el.

Elhunyt Szalai Júlia

Szalai Júlia 75 éves volt

A Szociológiai Intézet azt írja róla, hogy a magyar szociológia nagy hatású, kiemelkedő képviselője volt, aki „élesen és érzékenyen látta és módszeres alapossággal vizsgálta a magyar és a közép-kelet európai régió társadalmainak jelenségeit. A magyar és nemzetközi szociológiát hosszú évtizedekre meghatározó publikációkkal gazdagította”idézte híradásában a Telex.hu

Szalai Júlia szociológus

Szalai Júlia szociológus (Fotó: https://nationalism.ceu.edu/people/julia-szalai)

Értelmiségi családban született, 1948-ban. Édesapja, Szalai Sándor a háború utáni hazai szociológia egyik legfontosabb szervezője és terjesztője. A Móricz Zsigmond Gimnázium zenei tagozatú osztályában érettségizett, 1966 őszétől a közgazdasági egyetem tervmatematika szakos hallgatója volt. A következő évben Ferge Zsuzsa empirikus kutatásaiban kérdezőbiztos lett, és ennek hatására kezdett szociológiával foglalkozni. 

A szegénység tanulmányozása mellett a társadalmi struktúra, a jóléti államok és intézmények, a munkaerőpiac, az oktatás és az etnicitás, a hazai polgárosodás társadalomtörténete, a társadalmi redisztribúció viszonyai váltak fő kutatási területeivé.

1973 óta dolgozott az MTA Szociológiai Kutatóintézet munkatársaként, 2008-tól az intézet tudományos tanácsadója, majd emeritus professzora volt.

Tanított az ELTE-n, a CEU-n, a Wesley János Lelkészképző Főiskolán és a glasgow-i Strathclyde Egyetemen is. 1986-ban lett a szociológia-tudomány kandidátusa, 2008-ben elnyerte az MTA doktori fokozatát is. 2019-ben az MTA levelező tagjává választotta.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top