nlc.hu
Életmód
Iráni himnusz

Megszakították a vb-közvetítést, mert az iráni válogatott nem énekelte a himnuszát

Az iráni televízió nem tétovázott, azonnal véget vetett a közvetítésnek.
Iráni zászló

Az iráni aktivisták szerint a játékosok ezzel a hazai kormányellenes tiltakozások mellett álltak ki, a közönségben pedig sok szurkoló fütyült az iráni himnusz alatt. Szép számmal akadtak olyanok is, akik „Nők, Élet, Szabadság feliratú iráni mezt viseltek az al-rajjani Halifa Stadion lelátóján, hogy hangot adjanak nemtetszésüknek.

Iránban szeptember 16. óta tart az országos tiltakozáshullám, amelyet Mahsza Amini 22 éves iráni kurd nő halála váltott ki. A nőt az erkölcsrendészet letartóztatta, mert állítólag megsértette az iszlám köztársaság szigorú öltözködési szabályait, majd az őrizetben ismeretlen körülmények között meghalt.

A hatóságok „zavargásokról” beszélnek, és Irán külföldi ellenségeit, illetve ügynökeiket teszik felelőssé. A norvégiai székhelyű Iran Human Rights (IHR) szombaton közzétett adatai szerint már legalább 378 ember vesztette életét a tiltakozásokban. Ehszan Hadzsafi, az iráni válogatott csapatkapitánya vasárnap változásokat sürgetett és részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Forrás: MTI/nlc, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top