nlc.hu
Életmód

Méhviaszos kendő készítése

Akár több ezret is megspórolhatsz ezzel a konyhai trükkel

Nemcsak, hogy pénzt spórolhatsz, de még a környezetedet is megkímélheted vele!

Manapság, mikor tényleg minden fillér számít, jól jönnek az olyan pénztárcabarát trükkök, amik a szűkre szabott mindennapokban némi mozgásteret engednek. Ilyen például, ha mindennap viszed magaddal a reggelit, ebédet és uzsonnát az irodába, ahelyett, hogy a büfében kapnál fel valamit sebtében, hiszen ez még a jelenlegi élelmiszerárak mellett is az olcsóbb megoldás, ráadásul már egy személy esetében is jelentős spórolást jelent, hát még egy egész család esetében, főleg, ha a csomagolóanyagot is hozzászámolod.

Méhviaszos kendő

Fotó: Getty Images/Say-Cheese

Az alufólia és a folpack kisebb vagyonba kerül, hamar fogy, valamint nem lehet őket újrahasznosítani, ezzel szemben egy méhviaszos kendő akár évekig is használható, egyszerű a tisztán tartása és csak egyszer kell elkészíteni! 

Így készíts méhviaszos kendőt 

Amire szükséged lesz: 

  • Tetszőleges pamutvászon
  • 15-20 gramm bio méhviasz kendőnként
  • Sütőpapír
  • Cikkcakk olló
  • Reszelő 

A pamutvászont mosd ki legalább 40 fokon, hogy biztosan szennyeződésmentes legyen. Vágj ki belőle egy akkora négyzetet vagy téglalapot, amekkorát szükségesnek ítélsz, ez nyilván attól függ, hány darab szendvicset szeretnél például belecsomagolni, de átlagosan legalább egy 30×30 cm-es szalvétát érdemes készíteni a könnyebb hajtogatás érdekében. A cikkcakk ollóra azért van szükség, mert így nem fog az anyag szétfoszlani néhány használat után. 

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral és fektesd rá az anyagot. Reszeld a tetejére a méhviaszt – fontos, hogy bio minőségű legyen, mert ez teljes mértékben élelmiszerbiztos –, majd kapcsold be a sütőt és a legalacsonyabb fokozaton néhány percre tedd be a tepsit. Amikor látod, hogy a viasz teljesen elolvadt, vedd ki az anyagot a sütőpapírral együtt és hagyd, hogy megszáradjon – ez mindössze néhány perc. Ezzel el is készült a méhviaszos csomagolód.  

A csomagolóról annyit kell tudnod, hogy mosogatógépben nem mosható, és minél forróbb vízzel próbálod tisztítani, annál biztosabb, hogy a viasz megolvad rajta, ezért inkább csak langyos víz alatt érdemes öblíteni használat után, persze mosogatószert nyugodtan használhatsz hozzá. A méhviaszos kendőben jól tárolható szendvics, pékáru, sajt, felvágottak, magvak, gyümölcsök, zöldségek, sőt, akár edényeket is lefedhetsz vele, amiket a hűtőben tárolsz, de nyers hús tárolására a higiénia miatt egyáltalán nem alkalmas.

Mivel a viasz a kézmelegtől jól formázhatóvá válik, nagyon egyszerű hajtogatni, ami pedig a hatékonyságát illeti, ha úgy látod, hogy a bevonó réteg kezd megkopni, egyszerűen kezdd újra a műveletet! Ha odafigyelsz a tisztítására, erre nem lesz gyakran szükséged. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top