nlc.hu
Életmód

Évente egy éjszaka virágzik az Epiphyllum Oxypetalum kaktusz

Évente csak egyetlen éjszaka virágzik az Éj királynője nevű különleges kaktusz

Nehéz megjósolni, hogy melyik éjszaka nyílnak ki a különleges orchideakaktusz nagy, illatos virágai, amelyek aztán napfelkelte előtt elhervadnak.
Virágzó Epiphyllum Oxypetalum kaktusz

Az Epiphyllum Oxypetalum egy népszerű kaktuszfaj, amely arról híres, hogy évente csak egy éjszaka hoz nagy, illatos, fehér virágokat.

A növényt az „Éj királynője” néven is hívják, ami tökéletesen illik rá. Az év nagy részében egy átlagos kaktusznak tűnik, de egy éjszakáján az összes virága egyszerre nyílik ki, hogy így maximalizálja a beporzási esélyeket. A többi, szintén éjszakai virágzású faj több héten keresztül megtartja virágait, míg az Epiphyllum Oxypetalum évente csupán néhány órán át virágzik, és viaszos virágai napfelkelte előtt elhervadnak.

Az Éj királynőjének virágzása ritka esemény, amely a rajongók tömegeit vonzza Mexikó, Közép-Amerika és az Antillák őserdeibe, hogy szemtanúi lehessenek a különleges látványnak. A virágzás annyira ritka, hogy hiába nevel valaki évek óta otthon ilyen kaktuszt, egyáltalán nem biztos, hogy valaha látta a növény virágát.

Tovább nehezíti a kaktuszlesők dolgát, hogy nagyon nehéz előre megjósolni a virágzást. A források többsége szerint az esemény tavaszi vagy nyári éjszakákon következik be, egyesek úgy vélik, leginkább teliholdas éjszakák környékén, mások viszont arra esküsznek, hogy heves esőzések után bont virágot a növény. Az Éj királynőjének vonzerejét tovább növeli, hogy a virágok a világ legillatosabbjai közé tartoznak, bár ezt csak pár óráig lehet élvezni.

Az orchideakaktusz virágai azért nyílnak csak éjszaka, mert a növény fő beporzója a denevér, de a tudósok még nem tudták megállapítani, hogy ez miért csak évente egy éjszaka történik meg.

Nem ez az egyetlen különleges növény, az agavé például életében csak egyszer virágzik, utána magot nevel, majd elpusztul. A keszthelyi agavé viszont tökéletesen időzítette a virágzását.

(Oddity Central)

(Kiemelt kép: Pixabay)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top