nlc.hu
Életmód

Iránban megszüntetik az erkölcsrendészetet

Iránban kezdenek fejet hajtani a tüntetők előtt

Megszüntették az erkölcsrendészetet Iránban és azt ígérik, felülvizsgálják a fejkendő-törvényt.

Nem csitulnak a tiltakozások Iránban, miután a hatóságok őrizetében ősszel meghalt egy 22 éves iráni kurd nő. Mahsza Aminit azért fogták le, mert az erkölcsrendészet szerint megsértette az Iszlám Köztársaság szigorú öltözködési szabályait.

Egy francia nő az iráni nők szabadságáért tartott tüntetésen Toulouse-ban (Fotó: Getty Images)

Egy francia nő az iráni nők szabadságáért tartott tüntetésen Toulouse-ban (Fotó: Getty Images)

Úgy tűnik, a tüntetők kérlelhetetlensége célt érhet, a Guardian ugyanis azt írja, hogy Irán kész felülvizsgálni a fejkendőviselésről szóló törvényt.

Ennél komolyabb lépés, hogy Dzsafar Montazeri iráni főügyész bejelentette, az illetékes hatóságok megszüntették az erkölcsrendészetet. Az Isna félhivatalos helyi hírügynökség vasárnapi beszámolója szerint Montazeri azt mondta, „az erkölcsrendészetnek semmi köze az igazságszolgáltatáshoz, és azok szüntették meg, akik létrehozták”. A főügyész szombat este a síita vallás legszentebb helyén, Kum városában beszélt erről.

 Az országban szeptember közepe óta tartanak a kormányellenes tiltakozások, amelyeknek ellenzéki csoportok szerint már több mint 300 halálos áldozata van.

A kivégzések maradtak

Iránban kivégeztek négy embert, mert a hatóságok szerint együttműködtek Izraellel – írta vasárnap a Mizan Online, az igazságügyi hatóság honlapja. A Forradalmi Gárda közleménye szerint a vádlottak embereket raboltak el, megrongálták a köztulajdont, és hamis beismerő vallomásokat csikartak ki.

Emberi jogi szervezetek szerint Irán Kína után a világon a legtöbb foglyot kivégző országok közé tartozik.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top