nlc.hu
Életmód

Fogolycsere keretében hazaengedték Brittney Griner kosarast

Hazaengedik Oroszországból a bebörtönzött amerikai sztárkosarast

Brittney Grinert februárban tartóztatták le az orosz hatóságok. Most fogolycsere keretein belül térhetett haza.

Az amerikai kosárlabdázó, Brittney Griner 2022 februárjában érkezett meg Oroszországba, hogy az orosz Premier League-ben játsszon az amerikai kosárlabdaszezon szünetében. A sportoló azonban sosem lépett pályára, miután a reptéri ellenőrzés során nyugtatóként használt hasisolajat találtak a csomagjában. Ekkor kábítószer-csempészés vádjával azonnal letartóztatták. A kosaras tárgyalása júliusban kezdődött, ahol bűnösnek vallotta magát, augusztusban pedig 9 év börtönbüntetésre ítélték. Megfigyelők szerint Griner bebörtönzésével az oroszok célja túszejtés volt, hogy visszakaphassák a KGB-hez is bekötött, néhány évvel ezelőtt, hosszú, összehangolt rendőri munka eredményeképpen lekapcsolt Viktor But fegyverkereskedőt.

Brittney Griner

Fotó: The Washington Post/Getty Images

Múlt hónapban Brittney-t egy, a Moszkvától nagyjából 500 km-re lévő női börtönbe, azonban ez idő alatt az amerikai hatóságok folyamatosan hangoztatták, hogy szerintük a sportolót jogtalanul vették őrizetbe. Végül az amerikaiaknak sikerült megegyezniük az oroszokkal: Brittney kedvéért elfogadták Oroszország korábbi ajánlatát, miszerint a kosarast, illetve az Oroszországban kémkedésért elítélt Paul Whelant kiadják az országnak, ha cserébe az USA átadja nekik Viktor Butot.

But az Egyesült Államokban töltötte a börtönbüntetését fegyverkereskedelem miatt, most azonban kiengedték, hogy végrehajtsák a fogolycserét. Az eljárást Abu Dzabi repülőterén bonyolították le.

via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top