nlc.hu
Életmód

Avar újrahasznosítása

Pórul jársz, ha megszabadulsz a kertedben lévő avartól

Csak az utóbbi években vált köztudottá, hogy a lehullott falevél nem feltétlen kidobandó hulladék, hanem fontos tápanyagforrás, fagyvédő lehet a kertünkben.

Ez idő tájt már a legtöbb fának lehullott a színpompás koronája, ilyenkor a legtöbbünk serényen sepreget és gereblyézik, gyömöszöljük zsákokba az összeszáradt, vagy már inkább összeszottyadt levélhalmokat. A ház előtt a járdát evidens, hogy meg kell szabadítani a lehullott levelektől, mert azok esős időben balesetveszélyessé válnak, ám azt csak kevesen tudják, hogy mi mindenre lehet felhasználni az avart.

Csak az utóbbi években lehet arról egyre többet hallani, hogy a lehullott lomb nagy mennyiségű, értékes növényi tápanyagot tartalmaz, amelyet számos módon lehet hasznosítani.

Az ország egyik legismertebb kertészmérnöke, a 101. életévében elhunyt Bálint gazda szerint többféle módon is kamatoztathatjuk kertünkben az avart.

Jó fagyvédő

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a leveleket nem kell összegereblyézni, ugyanis, ha ezt nem tesszük meg, akkor alattuk a fűtövek kipusztulnak. Ugyanakkor, ahol nincsen pázsit, például nagy bokrok, fák, sövény alatti területeken, az avartakaró kifejezetten hasznos. Az avar ugyanis szigetel is, ezzel megóvja az érzékenyebb bokrokat a kifagyástól.  A fagyos hajnalok közeledtével – ennek épp mostanában jött el az ideje –, épp ezért el kell kezdeni a fagyérzékeny rózsatövek, szőlőtőkék, a fügebokrok, a gránátalmafa, a kivibokrok fagyvédelmét, amit megtehetünk a levelekkel.

Tipp: Húzzunk avart a tövekre, majd egy-két lapátka homokkal szórjuk be, így tartósíthatjuk a levélpárnákat. Hasonlóképpen a veteményeskertben kiültetett salátapalánták, őszi borsóvetések, póréhagymák sorközét, és a magaságyást is védhetjük a lehullott levelekkel.

Tápanyaggal szolgál:

A gyümölcsösök és a díszkertek szervesanyag-utánpótlásában fontos szerepet játszhat, ugyanis a lehulló lombozattal és egyéb növényi szervekkel jelentős mennyiségű, viszonylag könnyen bomló szerves anyag jut minden évben a kert talajába.

Tipp: A faaljakat ássuk fel egy kicsit, majd forgassuk bele a szerves hulladékokat, leveleket.

Komposzt ládában

A falevelet komposztálhatjuk is (Fotó: Getty Images)

Tárolásra is alkalmas:

Bálint gazda szerint tiszta avar között, például fedett csűrben vagy kamrában, esetleg száraz pincében, sikeresen tárolhatunk sütőtököt, laskatököt és gyökérzöldségeket (téli retket, zellergumót, céklát, tormát) is.

Amit semmiképp se csinálj az avarral:

Ne égesd el! Ha semmiképpen sem akarjuk takarásra használni a leveleket, adjuk le zöldhulladékként a megfelelő helyre.

Amennyiben szeretnénk a takarást kipróbálni, érdemes meggondolni egy levél- és/vagy ágaprító beszerzését, mivel a darált zöldhulladék  egyenletesebben teríthető, nem hordja szét a szél, és nem akadályozza a hulló csapadék földbe szivárgását sem.

Komposztálni is lehet vele:

Ha  gazdag és tápláló zöldtrágyát szeretnénk nyerni, próbáljuk ki a levél komposztálását. A levél és egyéb kerti zöldhulladékok mellé a háztartásban keletkező szerves hulladék is bekerülhet. A komposztáláshoz csak egy fakeret vagy műanyag láda kell, amelyet apránként érdemes feltölteni a zöldhulladékkal. Vasvillával időnként forgassuk össze, hogy mind a nedvesség, mind a bontást végző baktériumflóra eljusson minden részébe.

(via és via)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top