nlc.hu
Életmód

Tanya mentális betegsége A Fehér Lótuszban

A Fehér Lótusz: miért marad Tanya mindig egyedül? Egy pszichológus megfejtette a karakter lelkét

A bizonytalanság és a sok pénz akaratlanul is eltaszíthatja az embereket. Mi a baj Tanyával A Fehér Lótusz című sorozatban a pszichológus szerint?

Az HBO népszerű sorozatának, A Fehér Lótusznak mindkét évadában gazdagok egy csoportja érkezik hajóval a sorozat címét adó üdülőlánc luxus helyszínére. Az első évadban az üdülő Hawaiin van, a most futó, második évadban pedig a nyaralók Szicíliába utaztak. A szereplők az üdülőhelyen töltött idő alatt kapcsolódnak egymással, miközben lassan felfedezzük személyiségük és kapcsolataik összetettségét. Mindkét évadban egy gyilkosság is szerepel, a nézők az utolsó epizódig találgathatják, hogy ki és hogyan hal meg.

Ki az a Tanya?

Tanya McQuoid (Jennifer Coolidge) egy gazdag és érzelmileg törékeny nő. A sorozat első évadában felfedi, hogy néhai szülei bántalmazták. Így a félmilliárd dollár mellett rengeteg lelki sérülés is az öröksége része tőlük. Tanya meggyászolja édesanyja nemrég bekövetkezett halálát, és hamvait a tengerbe szórja, de az érzelmi fájdalom elengedése sokkal bonyolultabbnak bizonyul.

A második évadban Tanya az asszisztensével érkezik a szicíliai Fehér Lótusz üdülőbe, ami azért furcsa, mert elvileg romantikus kiruccanásnak szánták az utazást, ezért férje, Greg (Jon Gries) értetlenül áll az asszisztensnő, Portia (Haley Lu Richardson) jelenléte előtt. Aztán ez a frusztráció, amit Tanya iránt érez, csak erősödik epizódról epizódra. Megtudjuk, hogy Greg feltételezett halálos betegségét hatékonyan kezelték, köszönhetően annak, hogy Tanya a lehető legjobb orvosokat biztosította neki, és most már hosszú életet élhet vele – ezt később Tanya úgy értelmezi, hogy már túl sok idő lesz ez Gregnek ebben a házasságban, mintha őt nem lehetne ennyire hosszú távon szeretni.

Tanya és Greg a szexjelenet előtt A Fehér Lótuszban (Kép: IMDb)

Tanya és Greg a szexjelenet előtt A Fehér Lótuszban (Kép: IMDb)

Egy borderline személyiségzavarral küzdő szülő hatása

Isabelle Morley, Psy.D. klinikai szakpszichológus kísérelte meg Tanya karakterének elemzését, hogy segítsen megérteni, miért marad mindig egyedül ez a mentális problémákkal küzdő szereplő a sorozatban. A szakember Tanya anyjától kezdi az analízist, ugyanis az kiderül az első évadban, hogy Tanya szerint az édesanyja borderline személyiségzavarban szenvedett, amit nagy általánosságban alacsony önértékelés, torz vagy ellentmondásos énkép, a közeli kapcsolatok fenntartásának nehézségei, érzelmi diszreguláció (érzelmi hiperaktivitás), impulzivitás, düh, és gyakran önkárosítás jellemez.

A borderline személyiségzavarban szenvedő emberek küzdenek az egészséges kapcsolatok fenntartásával, és miközben intenzív közelségre vágynak, végül az elutasítástól való félelmükben eltaszítják maguktól az embereket.

Értéktelennek érezhetik magukat, a kapcsolataikban állandó közelségre és megnyugtatásra lehet szükségük. Egy borderline személyiségzavarban szenvedő szülő számára az olyan dolgok, mint például a gyermek önállósodása, akár dühkitörésekhez és a gyerek hibáztatásához vezethetnek.

Tanya valószínűleg megtapasztalta, hogy az anyja személyiségzavara miatt alig maradt lehetőség számára, hogy saját személyisége legyen. Az első évadban fájdalmas gyermekkori emlékeket idéz fel, például azt, hogy anyját több férfival látta az ágyában, illetve az anyát kegyetlennek és manipulatívnak írja le. A következetlen és zavaros szülői magatartás miatt Tanyának alacsony az önbecsülése, mély kötődési sebeket szerzett, valamint a szoros kapcsolatok fenntartásához szükséges készségei is fejletlenek. Ennek eredményeképpen Tanya megtanulta, hogy az emberek nem szeretik őt következetesen, és valószínűleg azt hiszi, hogy ő maga nem szerethető. Ám annak ellenére, hogy így érez, keresi az emberek közelségét, ugyanakkor nagyon érzékeny az elutasításra, és gyorsan reagál, ha úgy érzi, hogy valaki eltávolodik tőle.

A Tanya és Greg közötti kapcsolat

A pszichológus fájdalmasnak látja a sorozatban, ahogy Tanya figyelmet vagy szeretetet kér Gregtől, ám a végén mindig elutasítást kap. Például amikor Tanya szexet javasol, mire a férfi feláll, hogy megmosakodjon, és nyilvánvalóan nem akar vele intim kapcsolatba kerülni, de azért hajlandó részt venni az aktusban nagy vonakodva. Tanya felsóhajt magában, hogy milyen figyelmes a férfi, és nem veszi észre, hogy a megjegyzése bosszúságból és nem szeretetből származik. Tanya többször is megpróbál kapcsolatot teremteni Greggel – bizonygatja, hogy hány macaront evett meg, terveket szövöget az első teljes olaszországi napjukra –, de a férfi, amennyire csak tudja, eltaszítja magától.

A feszültség egy szicíliai étteremben veszekedéssé fajul, miután Greg közli Tanyával, hogy néhány napra el kell mennie, hogy munkahelyi problémákkal foglalkozzon. A nő azt mondja neki, hogy hagyja ott a munkáját, mire a férfi gúnyolódik, és emlékezteti, hogy a házassági szerződés miatt meg kell tartania a munkáját arra az esetre, ha a házasságuk tönkremenne. Tanya ellenkezésére Greg kemény, de pontos értékelést tár fel Tanya kapcsolati múltjáról, mely szerint a nő egy pillanat alatt el szokta dobni maga körül az embereket.

Ebben igaza is lehet, Tanya valószínűleg akkor hagyja el az embereket, amikor megérzi a ítélkezést vagy elutasítást, és elhagyja őket, mielőtt elhagyhatnák őt.

Greg megfigyelései alapján lehetséges, hogy Tanyánál kialakult a borderline néhány jellemzője, amire sokan könnyen legyintenének azzal, hogy Tanya túlérzékeny. Elvégre Greg csak annyit mondott, hogy pár napig lesz távol, és hogy ez nagyon fontos a munkája szempontjából. Miért vonja le a nő azt a következtetést ennyiből, hogy a férje gyűlöli?

Míg Tanya mások egészséges határait, panaszait vagy kéréseit nyílt elutasításként félreértheti, a pszichológus szerint a Greggel való interakciói bizonyítékul szolgálnak arra, hogy a férfi elégedetlen vele. A férfi kerülte az intimitást, majd megszégyenítette Tanyát az étkezési szokásai és a teste miatt. Elítélte a javaslatait arra, hogyan töltse el álmai napját Olaszországban és a lehető legkülönfélébb módokon közölte, hogy nem kedveli őt.

Tanya és Greg a nő álomnapján Olaszországban (Kép: IMDb)

Tanya és Greg a nő álomnapján Olaszországban (Kép: IMDb)

Tanya túl sok pénze

Tanya felháborítóan gazdag. Bár a kapcsolatai nem egészségesek, a pénzét arra tudja használni, hogy legalább tartósak legyenek (amíg véget nem vet nekik). Látjuk, hogy az első évadban barátságok megvásárlására használja a pénzét, amit Szicíliában is folytat. Greg gyógyulásának is a pénz volt a záloga, ezzel megvette a férje idejét is. Tanya fél attól, hogy egyedül marad, és az anyagi forrásait arra használja, hogy ezt elkerülje.

Senki sem szereti, ha lekötelezve érzi magát, kötelességének tartja, hogy kimutassa a háláját, de Tanya életében gyakran így érzik magukat az emberek. Ha Tanyának nem lenne pénze, hogy megtartsa az embereket, akkor azok valószínűleg egyszerűen kisétálnának az életéből.

Bár a vagyona lehetővé teszi számára, hogy megtartsa a kapcsolatait, ez csak egy kibúvó a nagyobb kihívást jelentő, időigényesebb, de sokkal eredményesebb munka helyett, amikor megtanulja kezelni az elutasítástól való félelmét, és biztonságos kötődést alakít ki az életében fontos emberekhez – írja a pszichológus. Ezt Tanya is tudja. Az első évadban elismeri, hogy a pénzével barátságokat vásárolt. A második évadban pedig úgy bánik az asszisztensével, Portiával, mint egy szolgával, akinek egyetlen feladata, hogy kielégítse Tanya igényeit. Tanya azzal is tisztában van, hogy Greg talán csak a pénzéért van vele. Egy ekkora bankszámlával bölcsen teszi, ha óvatos a szerelemben, és Greg bebizonyította, hogy nem saját magáért szereti.

Az biztos, hogy Tanyára sok lelki munka vár, ha új párt akar választani és egészségesebb párkapcsolatra vágyik. Fájdalmas örökséget kapott az anyjától, és a biztonságos kötődés kialakítása egy új partnerhez kihívást jelent majd.

Ehhez olyasvalakivel kell együtt lennie, aki türelmes, közvetlen, nyugodt és szeretetteljes. Olyan párra lenne szüksége, aki szívesen végzi vele ezt a kapcsolati, érzelmi munkát. Szüksége van valakire, akinek nem a pénze kell, hogy biztos lehessen abban, hogy kapcsolatuk a szereteten és nem a gazdagságon alapul. Greg nem ilyen ember. Legalábbis eddig nem volt az. Nem olyan régóta házasok, és máris úgy tűnik, hogy bosszantja Tanya és neheztel rá a házassági szerződés miatt is. Ha nem válik empatikusabbá, odaadóbbá és kedvesebbé Tanyával szemben, tovább mélyítheti a nő kötődési bizonytalanságát, és meggyőzheti arról a borzalmas gondolatról, hogy ő egyáltalán nem szerethető.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top