nlc.hu
Életmód

Láthatatlanná tévő köpeny

Láthatatlanná tévő köpenyt kísérleteztek ki kínai diákok

Kijátssza a térfigyelő kamerákat a láthatatlanná tévő köpeny.

A kínai Vuhan Egyetem végzős hallgatóinak csapata a közelmúltban bemutatott egy innovatív „láthatatlanná tevő köpenyt”, amely megkerüli a mesterséges intelligencia-alapú biztonsági kamerákat – írja az Oddity Central.
 
Kínában mesterséges intelligencia-alapú kamerákat használnak az alkalmazottak tisztálkodási szokásainak megfigyelésétől kezdve a tanulók megfigyeléséig az osztálytermekben. De bármilyen fejlettek is ezek a felügyeleti rendszerek, mégsem tökéletesek. Kínai végzős hallgatók egy csoportja a közelmúltban egy érdekes találmányt mutatott be, amely állításuk szerint lényegében egy láthatatlanná tevő köpeny a mesterséges intelligencia által működtetett térfigyelő kamerák ellen.

 Az „InvisDefense” névre keresztelt terepszínű kabát állítólag lehetővé teszi, hogy bárki, aki viseli, észrevétlenül kerüljön ki a mesterséges intelligencia által vezérelt térfigyelő kamerák fókuszából. A kabát nappal megtéveszti a kamerákat, a különböző hőmérsékleteket kibocsátó beágyazott hőérzékelők pedig éjszaka semlegesítik a térfigyelő kamerák infravörös hőérzékelőit.
 
 A kínai technológiai óriás, a Huawei által támogatott Huawei Cup kiberbiztonsági innovációs versenyen első díjat nyert diákok elmondták, hogy az InvisDefense projekt egyik legnagyobb kihívása egy olyan rendszer létrehozása volt, amely az emberi és a mesterséges intelligencia szemét is megtéveszti. Ennek érdekében sokat dolgoztak egyedi terepszín minták kidolgozásán.

láthatatlan köpeny

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top