nlc.hu
Életmód

Natasha Caudill, a színvak tiktokker

Így sminkel a színvak nő, aki fekete-fehérben látja a világot

Attól, hogy nem látja a színeket, még nagyon is szeret öltözködni és sminkelni is.
Sminkkészlet

Natasha Caudill egy ritka genetikai rendellenességgel, úgynevezett akromatopsziával él. Egy örökletes látászavarról van szó, melynek következtében olyan mértékben színvak, hogy gyakorlatilag fekete-fehrben látja a világot. Mivel Ukrajnából fogadták örökbe, és a biológiai családját nem ismeri, ezért nem tudja azt sem, kitől örökölhette a betegségét.

A fiatal nő 2019-ben indította el TikTok-oldalát, ahol rövid videókat oszt meg arról, hogy él együtt a színvakságával. Kedvenc témái közé tartozik a divat és a szépségápolás, mert bár a színeket nem látja, ettől még nagyon szeret öltözködni és sminkelni is.  Minden videóját közzéteszi színesben és fekete-fehérben is.

@natashac44 Replying to @mhacosplay88 hoping all the glitters at least sort of matched!! #foryou #colorblind #makeup #grwm #fyp #accessibility #blind #foryoupage @hipdot ♬ Golden - Harry Styles

„Abszolút szeretem a sminket és az öltözködést, és elkezdtem fekete-fehér szűrőt tenni a videókra, hogy az emberek lássák, hogyan sminkelek, hogyan vásárolok ruhát és hasonlók” – nyilatkozta az Allure magazinnak. – “Az emberek szeretik színesben is látni a sminkvideóimat, miután megnézték azokat fekete-fehérben.” 

Natashának mostanra több mint 1,3 millió követője van a TikTokon. Influencerként igyekszik felhívni a figyelmet a színvak vagy színtévesztő  emberek mindennapi életének kihívásaira. Az egyik célja péládul, hogy a kozmetikai márkák tegyék elérhetőbbé a termékeiket az ilyen rendellenességgel élők számára.

„A márkák előszeretettel használnak szórakoztató, furcsa neveket sminktermékeiken, de én  örömmel venném, ha a színek szokásos neveit is feltüntetnék. Mindig sokat segít, ha egy márka ezt is szerepelteti a terméken” – magyarázta. –  „Ha tudom, hogy a szempillaspirál, amit viselek, fekete és nem lila, sokkal magabiztosabbnak érzem magam.”

@natashac44 you don’t need to see color to enjoy makeup!! #foryou #color #makeup #routine #fyp @Ulta Beauty @sephora @ColourPop Cosmetics ♬ original sound - Natasha Caudill

A szíépségáplás és a divat mellett persze egy sor más témáról is posztol. Kíszített már videót többek között arról, hogy milyen színvakként bevásárolni, autót vezetni, vagy épp ki lehet-e rakni a Rubik-kockát.

Bár a követőitől többségében pozitív visszajelzéseket kap, azért őt is rendszeresen betalálják a trollok. Rendszeresen megkérdezik tőle, hogy mi a kedvenc színe, de előfordult, hogy azzal támadták, nem is lehet színvak, mert ilyen rendellenesség csak a férfiaknál alakulhat is. A negatív emberek azonban nem bizonytalanítják el: továbbra is a maga és sorstársai esélyegyenlőségéért küzd. 

„Azt hiszem, a videóim legfontosabb üzenete az, hogy nem kell ugyanúgy csinálnod a dolgokat, mint bárki másnak, ahhoz, hogy élvezd őket. Nem kell látnom a színeket ahhoz, hogy élvezhessem a szépségápolást, a vásárlást vagy a művészetet. Remélem, hogy az emberek felmismerik, hogy többféleképpen is élvezhetjük a dolgokat, és vannak módok arra is, hogy a dolgokat hozzáférhetőbbé és befogadóbbá tehetjük.”

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top