nlc.hu
Életmód

Tévhitek, amik tartják magukat

„A megfázás a hideg időjárás miatt van” – tévhitek, amiknek semmi valóságalapja nincs

A tudományos közösség folyamatosan próbálja leleplezni a saját, régi tévedéseit - elvégre mit ér egy állítás, ha soha nem volt vizsgálat tárgya? Azonban bármennyire is igyekeznek a kutatók, az emberek nagy része inkább továbbra is a tévhitekben hisz.

Nemrég a Reditten felmerült a kérdés, hogy a felhasználók milyen tévhiteket, hoaxokat ismernek, amik szemmel láthatóan akár évtizedek óta tartják magukat annak ellenére is, hogy mára megcáfolták ezeket a makacs tényekkel. A felhasználók pedig lelkesen válaszoltak, az ő gyűjtésükből hoztunk öt olyan tévhitet és hoaxot, amit a mai napig mi is hallunk a saját környezetünkben.

1. A Föld lapos

A Föld nem lapos (Kép: Unsplash)

A Föld nem lapos (Kép: Unsplash)

A kutatók ezernyi kutatást, tanulmányt végeztek, készítettek képeket, mindezt olyan szinten elmagyarázták már, hogy egy óvodás is megértheti, ám néhányan még így sem képesek megérteni és elfogadni a valóságot, szabályosan harcolnak azért, hogy de mégis lapos a Föld, és leesnek a széléről.

2. Méregtelenítés

A méregtelenítéshez nem kellenek pirulák (Kép: Unsplash)

A méregtelenítéshez nem kellenek pirulák (Kép: Unsplash)

Mit gondolsz, mit csinál a májad és a veséd egész nap? Ha nem dolgoznának, akkor a méregtelenítés egy dialízis nevű formáján lennél. Ebben az esetben a tévhit leginkább a méregdrága méregtelenítő készítményekben, tablettákban rejlik, nem pedig az orvosilag indokolt méregtelenítésre gondolunk.

3. A nő, aki beperelte a McDonaldsot

McDonald's (Kép: Unsplash)

McDonald’s (Kép: Unsplash)

A sztori, amit a mai napig elhisznek rengetegen, az volt, hogy egy nő vezetés közben itta a kávéját, amit magára öntött, és ezért beperelte a McDonald’s-ot, majd egy zsák pénzt kapott kártérítésként. A valóság azonban az volt, hogy nem vezetés közben kávézott, hanem a McDonald’s-ban, és a kávé annyira forró volt, hogy amikor véletlenül kilöttyintette a lábára, égési sérülést szenvedett és kórházba kellett mennie. Ha ezt megitta volna, sokkal nagyobb baj is történhetett volna. A nő csak annyit akart, hogy a McDonald’s kifizesse a kórházi számláját, de nem tették, ezért beperelte őket, nyert és kártérítést kapott.

4. A megfázás a hideg időjárás miatt van

A megfázás nem a hidegtől van (Kép: Unsplash)

A megfázás nem a hidegtől van (Kép: Unsplash)

Gyerekkorunk óta hallgatjuk, hogy vegyük fel a meleg ruhát télen, mert meg fogunk fázni a hidegben. Azóta már kiderült, hogy nem a hideg miatt alakul ki a megfázás, hanem ez egy kórokozó, amit az emberektől lehet elkapni, nem a mínusz fokoktól. Bár a betegség télen valóban gyakrabban támad, a kutatók szerint ez sem a hideg, hanem valószínűleg a zárt helyiségek szűkössége és a napsütés hiánya miatti kevesebb D-vitamin miatt van, ami fontos lenne az immunrendszer számára.

5. A tampon használata elveheti a szüzességet

A tampon nem veszi el a szüzességet (Kép: Unsplash)

A tampon nem veszi el a szüzességet (Kép: Unsplash)

Bámulatos, hogy a tamponnal szemben milyen bizalmatlanok még mindig az emberek, pedig már régen tisztázták a kutatók, hogy a szüzességet nem bántja a tampon. De ha még így is lenne, akkor sem kellene számítania, hiszen ma már nem a középkorban élünk, amikor egy nő szüzessége volt a nagy kincse. Ha csak ezért nem engedné valamelyik szülő a kamasz lányának a tampon használatát, akkor érdemes kétszer átgondolni ezt a szüzességről szóló tévhitet.

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top