nlc.hu
Tabuk nélkül

Hitek és tévhitek a megfázásról

Hitek és tévhitek a megfázással kapcsolatban

Vajon minden hagyományos szokás a megfázás csillapítására megállja a helyét még ma is? Tényleg a C-vitamin a leghatásosabb fegyver? Az antibiotikum a jolly joker? És valóban jót tesz az inhalálás? Hitek és tévhitek egy helyen!

Az ősztől tavaszig tartó influenza és a különböző felső légúti betegségek szezonjában a leggyakoribb betegség a megfázás, vagy más néven a nátha.

A felső légúti betegségek csak hideg, csapadékos időben fordulnak elő

  • Hamis. Bár valóban ebben az időszakban fordulnak elő leggyakrabban ezek a betegségek, száraz, meleg időben is gyakorta kialakulhatnak, például akkor, amikor szervezetünk nagy hőmérséklet-különbségeknek van kitéve, legyen szó légkondicionáló használatáról vagy a nappali és az éjszakai hőmérséklet közötti jelentős ingadozásról. Másrészt: a náthát vírusok okozzák. A hideg gyengíti az immunrendszert, így hideg időben nagyobb valószínűséggel okoznak megfázást a vírusok.

Az influenza és a nátha tünetei megegyeznek

  • Hamis. Az influenza esetében a fő tünetek a láz, a hidegrázás, a fejfájás, a fokozott izomfájdalom, a száraz köhögés, az orrdugulás, azaz több az általános, egész testet érintő panasz. A náthás embert hőemelkedés, torokfájás és torokkaparás, száraz köhögés, orrdugulás, orrfolyás, szemváladékozás, fejfájás és tüsszögés kínozza.
Megfázás hitek és tévhitek

(Fotó: Getty Images/Tudor Costache)

A nátha kezelésekor nem kell külön foglalkoznunk az orrdugulással

  • Hamis. A nátha tüneti kezelésénél nagyon is fontos az orrban lévő váladék oldása és eltávolítása, az orrnyálkahártya duzzanatának csökkentése, valamint a melléküreg kivezető nyílásainak szabaddá tétele. Ha ugyanis bedugul az orrunk, optimális közeg jön létre a kórokozók szaporodásához és a szövődmények kialakulásához.

A megfázás antibiotikumokkal kezelhető

  • Hamis. A megfázást majdnem minden esetben vírusok okozzák, az antibiotikumok viszont a baktériumok által okozott fertőzések kezelésében hatékonyak. Antibiotikumokkal tehát a megfázás nem kezelhető, kivéve abban az esetben, ha bakteriális felülfertőzés alakul ki. Ennek megállapítása azonban az orvos feladata, ezért ha náthás, és három napnál tovább tartó panaszai vannak, feltétlenül forduljon orvoshoz, csecsemők és gyerekek esetében viszont megfázásos tünetek esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!

Valóban a C-vitamin a leghatásosabb fegyver?

  • Tévhit! A megfelelő C-vitamin-szintre szükség van ahhoz, hogy az immunrendszerünk optimálisan funkcionáljon, de a szükségesnél több vitamin szedésével nem tudjuk fokozni a normál esetben jól működő ellenállóképességünket. Illetve ahhoz, hogy elkerüljük a megfázást, nem elegendő, ha csupán a C-vitamin bevitelére figyelünk oda!

Örök igazság: ágynyugalom

  • Igaz! Egyrészt így nem fertőzünk meg másokat, másrészt a szervezet a gyógyulásra tud koncentrálni. Ha lázunk van, semmiképpen ne hagyjuk el az otthonunkat!

Régi iskola: inhalálás

  • Van benne valami: a forró és nedves levegő segít megszabadulni a makacs lerakódásoktól, így például jó pár órára megszabadít a náthával járó fejfájástól, de sajnos önmagában a gőzöléssel sem tudjuk gyorsabban kiűzni a szervezetünkből a megfázást. Rosszat azonban nem teszünk azzal, ha alkalmazzuk!
Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top