nlc.hu
Tabuk nélkül

Vedd fel a kesztyűt a megfázás ellen

Hasznos tippek, amelyek biztosan segítenek megfázás esetén

Tehetünk az állandó szipogás, orrfolyás és köhögés ellen: elmondjuk, hogyan segíthetünk magunkon.

Az esetek többségében az egyszerű megfázást, köznyelven náthát vírusok okozzák, például RSV, adeno-, rhino-, parainfluenza- vagy enterovírusok. Összesen több mint 100 különböző vírus lehet a megfázás kórokozója.

A megfázás leggyakoribb tünetei közé tartozik az orrdugulás és az orrfolyás, a torokfájás, a köhögés, tüsszögés, a fejfájás, az étvágytalanság, az általános gyengeség, illetve a láz vagy a hőemelkedés.

Megfázás és tünetei

(Fotó: Getty Images/Guido Mieth)

Mit tehetünk ellene?

Higiénia mindenekfelett

A nátha kórokozói a környezetünkben tartózkodó fertőzött személyekről cseppfertőzéssel terjednek, fontos tehát a higiénia betartása a vírusos időszakokban. Mossunk gyakran kezet, különösen tömegközlekedési eszközökön utazás után, illetve óvodából, iskolából, munkahelyről, orvosi rendelőből vagy vásárlásból hazaérkezve. A gyerekek ne használják egymás evőeszközeit, poharait, orrfújáshoz pedig eldobható, papír zsebkendőt használjunk.

Párásítás

A légutak kiszáradásának megelőzésére fontos a szoba párásítása, ugyanis a száraz nyálkahártya sérülékenyebb, illetve nehezebb lehet a gyógyulása is. A párásító folyadékba tehetünk eukaliptusz- vagy mentoltartalmú illóolajokat, ezek révén a légzés is könnyebbé válik.

Infralámpa

Infralámpa-kezeléssel is próbálkozhatunk, az ugyanis csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Gyakori orrfújással segíthetjük a váladék eltávolítását, amihez elengedhetetlen a helyes orrfújási technika: mindig csak az egyik orrlyukon át fújjunk.

Orrcseppek, orrspray

Az orrspray-k különféle összetevőik révén segítik a pangó orrváladék fellazítását, így könnyedén ki tudjuk fújni az orrunkat, ismét kapunk majd levegőt és kisebb eséllyel kell a felgyűlt váladék miatt kialakuló fejfájással számolnunk. Emellett csökkentik az orrnyálkahártya duzzanatát, így újra szabadon lélegezhetünk az orrunkon keresztül.

Az ősi gyógymód még mindig hatásos

A sós vizes gargarizálás régi népi gyógymód, amely hatékonyan megszünteti a kezdődő nátha tüneteit, hiszen fertőtleníti a torkot, és eltünteti a kórokozókat.

Hogyan? 1 dl langyos vízbe keverjünk 2 teáskanálnyi tengeri sót, majd gargarizáljunk vele kétszer-háromszor. Naponta többször is megismételhetjük, de a legfontosabb a lefekvés előtti toroköblítés.

Folyadékpótlás

A szervezet folyadékigénye megfázás esetén megnövekszik, így fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk. Ideálisak a zöldségben gazdag levesek vagy a húsleves, a tiszta víz és a gyógyteák, amelyek fogyasztásával elláthatjuk a szervezetünket folyadékkal. Arra ügyeljünk, hogy a naponta bevitt folyadék mennyisége elérje a 2,5 litert.

Gőzöljünk!

Az illóolajos vagy gyógynövényes gőzölés a segítségünkre lehet a legmakacsabb megfázás idején is: forraljunk fel 3-4 deciliter vizet, öntsük egy edénybe, majd egy törülközőt a fejünkre borítva óvatosan hajoljunk az edény fölé. Legalább öt percig próbáljuk meg belélegezni a gőzt. A vízbe tehetünk teafa, borsmenta vagy eukaliptusz illóolajat, kakukkfüvet vagy oreganót is.

Gyömbér mindig legyen otthon!

A téli, hideg időszakban igazi orvosság a gyömbértea mézzel és citrommal. Tipp: egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal. Kortyolgassuk egész nap!

C-vitamin a házi patikában

A megfázásra való házi gyógymódok közül a C-vitamin lehet az igazi jolly joker. A citrusfélék, a paradicsom, a brokkoli, a kaliforniai paprika, a kivi, de még az eper is jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz – és ami ez esetben lényeges, még finom is. Ne csak akkor fogyasszuk, ha már megvan a baj, tudatosan figyeljünk a C-vitamin-bevitelre nap mint nap!

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top