nlc.hu
Tabuk nélkül

Erre ügyeljünk télen az orrunkkal kapcsolatban

Erre ügyeljünk télen az orrunkkal kapcsolatban – avagy rövidítsd le a megfázás idejét

A nátha leginkább az orrunknak adja fel a leckét. Az orrdugulással, orrfolyással és tüsszögéssel járó állapotot legszívesebben mindenki messziről elkerülné: most adunk pár tippet, hogyan óvhatod meg az orrod!

A nátha, avagy rhinitis az orrnyálkahártya és az orrüreg gyulladásos megbetegedése, amit vírusos vagy bakteriális fertőzés egyaránt okozhat, de kiválthatja akár allergia is.

Megfázás megelőzése

(Fotó: Getty Images)

Milyen tünetekkel jár?

  • Orrdugulás: A gyakori vagy állandó orrdugulás nemcsak kellemetlen, hanem rontja az ízérzékelést és megnehezíti az alvást is. Szájon át lélegezve a levegő előszűrés és párásítás nélkül, hidegen jut a tüdőbe, növelve a légúti fertőzések kockázatát.
  • Orrfolyás: A fokozott váladéktermelés a gyulladást okozó anyagok eltávolítását szolgálja. Az orrváladék mennyisége, színe és állaga eltérő lehet. Az orrfolyás megnehezíti a mindennapi tevékenységek elvégzését, és még a környezetünk viszolygását is kiváltja.
  • Viszketés: A gyulladás miatt a sérült orrnyálkahártya idővel kiszárad, emiatt kellemetlen, égő, viszkető érzés jelentkezik.

Télen is védeni kell az orrunkat, mivel az orrnyálkahártyánk épsége kiemelten fontos a fertőzések megelőzésében.

Mire kell télen vigyáznunk az orrunkkal kapcsolatban?

  • A kiszáradt orrnyálkahártya fájhat, sőt vérezhet is, a gyakori orrfújás pedig tovább ronthatja a helyzetet. Bármennyire is nehéz vele leállni, tegyünk egy próbát, mert a sok orrfújás nem segít rajtunk, sőt!
  • Az orrdugulás kezelhető orrspray-vel és orrcseppekkel, amelyek duzzanatcsökkentő hatásúak, illetve néhány készítmény egyúttal nyákoldó is. Ezek a szerek összehúzódásra késztetik a nyálkahártyában lévő hajszálereket, elősegítve, hogy visszaálljon az orrnyálkahártyánk normális nedvességtartalma és működése.  Nem árt tudni, hogy az ún. dekongesztáns-hatású (orrnyálkahártya-lohasztó) orrcseppek legtöbbjét legfeljebb egy hétig tanácsos használni, mert ezek a szerek hosszú távon kiszárítják a sérült orrnyálkahártyát. A túlságosan hosszan alkalmazott orrcsepp ráadásul függőséget is okozhat, aminek egyértelmű jele, hogy bár régen meggyógyultunk, illetve az allergiaszezon is lecsengett már, mi viszont még mindig cseppentgetni kényszerülünk, mert az orrunk továbbra is dugul.
  • Amikor náthásak vagyunk, és eldugul az orrunk, fontos, hogy odahaza a levegő páratartalma magasabb legyen, mint általában: a száraz levegő ugyanis csak ront a helyzeten. Szerezzünk be párologtató készüléket vagy helyezzünk a fűtőtestekre egy-egy bögre vizet, amivel biztosíthatjuk az ideális páratartalmat a lakásban.

TIPP: Fontos, hogy a párásítót rendszeresen tisztítsuk, ellenkező esetben allergiát és fertőzéseket okozhat, ami tovább súlyosbíthatja a problémát.

  • A kamillás inhalálás (orrnyálkahártya-nedvesítő és gyulladáscsökkentő hatása miatt), vagy az infralámpás melegítés, illetve az illóolajat (pl. mentol, eukaliptusz) tartalmazó készítmények (cukorkák, kenőcsök stb.) alkalmazása ugyancsak enyhítheti a tüneteket.
  • Átmeneti, de nem ördögtől való megoldás a szaunázás, hiszen ez is segíthet enyhíteni az orrszárazságot.

Ha nincs megfázás, nincs eldugult, kiszáradt orr sem

  • A megfázás ellen az évszaknak és az időjárásnak megfelelő réteges ruházkodással védekezhetünk, de sokszor még így is nehéz elkerülni a náthát. Ha elkapott a kór, légy felkészült, és a házi patikádban legyenek kéznél láz- és fájdalomcsillapítók, vitaminok, gyógyteák.
  • A méz, a ginzeng, a csipkebogyótea és még számos más olyan szer, ami közismerten jó immunerősítő, gyakrabban szerepeljen az étrendedben!
  • A nem kellően hidratált szervezetet sokkal könnyebben kényszerítik térdre a kórokozók. A náthaszezonban ezért a szokott mennyiségnél 10-20 százalékkal több folyadékot fogyasszunk. A téli időszakban a fűtött helyiségek levegője amúgy sem kedvez a nyálkahártyáink egészségének, hiszen a túlságosan száraz levegő egyúttal azok kiszáradását is okozhatja. Ha nem iszunk elegendő folyadékot, annak dehidratáció, vagyis kiszáradás lehet a következménye, amely a nyálkahártyákra is hatással van.

Tudj meg többet a testedről!

(Fotó: Getty Images/ Elva Etienne)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top