nlc.hu
Életmód

Szaglásvesztés helyreállítása koronavírus-fertőzés után

Az A-vitaminos orrcseppek segíthetnek a koronavírus miatti szaglásvesztés kezelésében

Sokan szenvednek szaglásvesztéstől vagy megváltozott szaglásérzékeléstől a koronavírus után.

Brit kutatók szerint az A-vitaminos orrcseppek segíthetnek egyes koronavírusban megfertőződött betegek szaglásvesztésének vagy megváltozott szaglásérzékelésének helyreállításában, írja a BBC nyomán a Telex.

A vitaminos orrcsepp a szaglásvesztésre

Levendulaillat (Fotó: Unsplash)

A Kelet-Angliai Egyetem 12 hetes kísérletbe fogott, aminek során az önkéntesen jelentkezett páciensek közül csak néhányan kapják meg a kezelést, de az összes résztvevővel erős szagokat szagoltatnak, köztük záptojást és rózsát. Ezután megvizsgálják, hogy a vitamin helyreállította-e a sérült szaglóutakat, szaglóidegeket.

A szaglás elvesztése vagy megváltozása a Covid-fertőzés egyik gyakori tünete, bár sok más vírus, például az influenza is okozhat hasonlót. A legtöbben néhány héten belül visszanyerik normális szaglásukat, de akad, aki nem.

Az érintettek arról számoltak be, hogy például

  • a húsnak olyan íze lett, mint a benzinnek,
  • a csapvíznek borzalmas mocsár-, csatornaszaga lett,
  • a koriandernek dezodorszaga lett (mondjuk megjegyeznénk, annak eddig is fura, poloska szaga volt – a szerk.)
  • a tojás pedig úgy bűzlik, mint az égett gumi.

A kísérletet vezető kutató, Carl Philpott professzor vezetésével most azt szeretnék kideríteni, hogy az A-vitaminos orrcseppekkel kezelt betegek agyában növekszik-e a sérült szaglópályák mérete és aktivitása. Ezért megvizsgálják annak az orr feletti területnek, ahol a szaglóidegek egyesülnek és az agyhoz kapcsolódnak, azaz a szaglógumónak a méretváltozását, továbbá az agy azon területeinek aktivitását is, amelyek a szagok felismeréséhez kapcsolódnak – írja a lap.

A koronavírus után

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top