nlc.hu
Tabuk nélkül

Hasznos tippek megfázáshoz

Hasznos tippek megfázás esetére

Mi tehetünk az állandó szipogás, orrfolyás és köhögés ellen? Adunk néhány igazán hasznos tippet.

Az esetek többségében az egyszerű megfázást, köznyelven náthát vírusok okozzák, például adeno-, rhino-, RSV-, parainfluenza- vagy enterovírusok. Összesen több mint 100-féle különböző vírus lehet a megfázás kórokozója.

A nátha tünetei

A betegség eleinte csak lappang, amit rossz közérzet kísér. Később megjelennek a tipikus náthatünetek: kaparó torok, orrdugulás, orrfolyás, köhögés. A megfázás normál esetben nem jár lázzal, legfeljebb enyhe hőemelkedéssel és többnyire néhány napon belül elmúlik, amennyiben nem lépnek fel komplikációk.

Enyhe megfázás esetén a tünetek csökkentésére házi praktikákat, valamint vény nélkül kapható készítményeket is alkalmazhatunk a gyógyulás elősegítésére és a szövődmények megakadályozására.

(Fotó: Getty Images)

(Fotó: Getty Images)

Higiénia mindenek felett

A nátha kórokozói a környezetünkben tartózkodó fertőzött személyekről cseppfertőzéssel terjednek, fontos tehát a higiénia betartása a vírusos időszakokban. Mossunk gyakran kezet, különösen tömegközlekedési eszközökön való utazást követően, illetve óvodából, iskolából, munkahelyről, orvosi rendelőből vagy vásárlásból hazaérkezve. A gyerekek ne használják egymás evőeszközeit, poharait, orrfújáshoz pedig eldobható, papír zsebkendőt használjunk.

Párásítás

A légutak kiszáradásának megelőzésére fontos a szoba párásítása, ugyanis a száraz nyálkahártya sérülékenyebb, illetve nehezebb lehet a gyógyulása is. A párásító folyadékba tehetünk eukaliptusz- vagy mentoltartalmú illóolajokat, ezek révén a légzés is könnyebbé válik.

Infralámpa

Infralámpa-kezeléssel is próbálkozhatunk, ez ugyanis csökkenti a nyálkahártya duzzanatát. Gyakori orrfújással segíthetjük a váladék eltávolítását, amihez elengedhetetlen a helyes orrfújási technika is: mindig csak az egyik orrlyukon át fújjunk.

Orrcseppek, orrspray

A kétkomponensű orrspray-k segítenek a pangó orrváladék fellazításában, így könnyedén ki tudjuk fújni az orrunkat, ismét kapunk majd levegőt és kisebb eséllyel kell a felgyűlt váladék miatt kialakuló fejfájással számolnunk. A kétkomponensű orrspray-knek érösszehúzó hatása is van, aminek köszönhetően az orrnyálkahártya duzzanatát is csökkentik.

Folyadékpótlás

A szervezet folyadékigénye megfázás esetén megnövekszik, így fontos, hogy elegendő mennyiségű folyadékot igyunk. Ideálisak a zöldségben gazdag levesek vagy a húsleves, a tiszta víz és a gyógyteák, amelyek fogyasztásával elláthatjuk a szervezetünket folyadékkal. Arra ügyeljünk, hogy a naponta bevitt folyadék mennyisége elérje a 2,5 litert.

Jolly joker: a gyömbér, amelynek teája mézzel és citrommal az őszi-téli időszakban igazi orvosság. Egy darabka friss gyömbért tegyünk forrásban levő vízbe, majd hagyjuk ázni öt percig. Szűrjük le, és ízesítsük mézzel, citrommal.

Köhögésre

Ha köhögünk, ha fáj és kapar a torkunk, főzzünk kakukkfűből, zsályából, szurokfűből és bodzavirágból teát és kortyolgassuk naponta kétszer-háromszor. Ezek a gyógynövények amellett, hogy a fájdalmat is enyhíthetik, köptető hatással is rendelkeznek.

Egy jó fürdő

Ha még csak érezzük, hogy kerülget minket a megfázás, sokat segíthet egy kakukkfüves fürdő lefekvés előtt. 80 gramm kakukkfüvet forrázzunk le egy liter vízzel, hagyjuk állni 20 percig, majd fürdéskor keverjük a 35-37 fokos fürdővízhez.

Tudj meg többet a testedről!

 
(Nyitókép: Getty Images/Guido Mieth)

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top