nlc.hu
Életmód

Ezért fogy több rúzs a nehéz gazdasági időkben

Komoly nehézségekre utal, ha sok rúzs fogy

Ezt a jelenséget rúzseffektusnak nevezik.

Bizonytalan gazdasági és szűkös pénzügyi helyzetben ugyanis jelentősen megugrik a rúzseladások mennyisége, és így történt ez tavaly is – írja a Napi.hu a Handelsblatt című német gazdasági napilap nyomán.

Egy nő a száját rúzsozza

Fotó: Getty Images

A lap azt írja, hogy a jelenségre a magyarázat viszonylag egyszerű, aki nem tud vagy nem akar nagy értékű dolgot vásárolni, az legalább apró luxusvásárlásokkal kényezteti magát.

A férfiak ilyenkor rendszerint több parfümöt vásárolnak, a nők gyakrabban használnak rúzst, épp ezért ezt a jelenséget rúzs-effektusnak nevezik.

Persze más kozmetikumok is jobban fogynak ilyenkor: a testápoló- és mosószeripari szövetség szerint az úgynevezett dekorkozmetikumok értékesítése 16 százalékkal nőhetett tavaly az előző évhez képest, miközben a piac előtte átlagosan évi 1,5 százalékkal zsugorodott. Más kis értékű luxustermékek eladásai is fellendülnek a válságban. A fürdőhabokat, illatgyertyákat és testápoló krémeket forgalmazó Rituals wellnessmárka is érzékeli a megnövekedett keresletet. Az Euromonitor International várakozásai szerint a rúzsok eladása 2023-ban csaknem 14 százalékkal nő.

Miért pont a dekorkozmetikum fogy a legjobban?

A jelenségről először Juliet Schor közgazdász és szociológus írt 1998-as, The Overspent America könyvében. Úgy találta, pénzügyileg nehéz időszakokban, hiába a szűkös bevételek, a nők szívesen vásárolják meg luxusmárkák rúzsait, hogy belőlük merítsenek egy kis magabiztosságot. Azokat ugyanis olyan helyzetekben is használhatják, ahol azt mások is látják: egy étterem mosdójában, az irodában a kolléganők előtt, egy randin, vagy bárhol másutt. Bár önmagunk értékelése aszerint, hogy mások mit gondolnak rólunk, nem a legjobb útja a magabiztosság növelésének, mégis, Schor elmélete azt sugallja, segítséget nyújthatnak az efféle kicsiny kapaszkodók, amikor bekapcsolnak az ösztönök. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top