nlc.hu
Életmód

Munka visszarázódás tippek

Túlélési útmutató az első, vért izzadós munkahétre

Ha a héten te is munkába álltál, és úgy érzed, ez életed leghosszabb időszaka, akkor egyrészt üdv a klubban, másrészt ideje, hogy útmutatónk segítségével megkönnyítsd a saját dolgodat!

A hűtő kiürült, a karácsonyi dekoráció visszaköltözött a dobozába, egyedül a nadrág szűkös dereka emlékeztet arra, hogy alig néhány nappal ezelőtt még vígan élveztük a jól megérdemelt évvégi szabadságot. Ezek után visszatérni a munkába nem egyszerű, pláne nem akkor, ha rögtön egy egész hetet kell lehúzni a mindennapok szoros ritmusát követve és nincs időnk kényelmesen beleszokni a korábbi ütembe. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne próbálkozhatna az ember, sőt, kell is, hogy odategyük magunkat!  

Csak az első hetet éld túl 

Laith Masarweh, az Assistant vezérigazgatója és alapítója szerint a görcsös hozzáállás okozza a munkavállalók vesztét. Masarweh a CNBC-nek adott nyilatkozatában elmondta, hogy szerinte az emberek ilyenkor túl nagy nyomást helyeznek magukra, mindenáron 100 százalékon akarnak teljesíteni, pedig ez nem elvárható saját magunkkal szemben. 

Az év első hete olyan, mint egy bemelegítési időszak

– tartja, hozzátéve, hogy fokozatosan térjünk vissza és ne ott akarjuk felvenni a fonalat, ahol karácsony előtt letettük. Persze mondani sokkal könnyebb, mint megtenni, a magyar munkakultúra sem feltétlenül támogatja ezt a hozzáállást, és akkor még nem is beszéltünk a post-holiday blues tünetegyütteséről, ami sokaknál jelentkezik ilyenkor és nemcsak az első hétre, de sokszor az egész januárra rányomja a bélyegét

Macska rágja a tollat

Fotó: Getty Images

Nehéz elengedni a szabadság érzését, az ünnep adta évvégi csúcspont letűnése (akkor is, ha nem feltétlenül olyan lett, mint amilyennek terveztük) hatalmas űrt hagy bennünk, emellett a nyaralásra, mint újabb stratégiai pontra az évben még sokat kell várni, ami szintén frusztráló lehet. Ilyen feltételek mellett nehéz szembenézni a dolgos hétköznapokkal, ami egybevág Dr. Becky Spelman pszichológus magyarázatával: „Az emberek jól érezték magukat, ezért motivációjuk és képességük, hogy ténylegesen ‘munkaüzemmódban’ legyenek, eldobták.” 

Spelman szerint a szünet vége miatti szomorúság, a ránk váró e-mailek miatti aggodalom és a karácsony előtt elhalasztott feladatokkal való szembenézés egyaránt hozzájárulhat a munka jelentette szorongáshoz, amit a hibrid munkavégzés további nyomása még inkább felerősíthet.  

Hogyan tovább?

Az óvodában jól működik a beszoktatós hét, de sajnos a felnőtt lét kellemetlen velejárója, hogy nem dobhatjuk a munkát ebéd után, csak azért, mert nincs kellő motivációnk vagy kedvünk folytatni. (Pedig néha milyen jó lenne…) Ráadásul olyan ez, mint letépni a ragtapaszt: minél hamarabb sikerül ismét felvenni a ritmust, annál hamarabb túleshetünk a nehezén. Épp ezért szakértők tippjeit hoztuk, hogy megkönnyítsük a visszarázódást.

1. Lépésről-lépésre 

Kérdezd meg magadtól: mit tehetsz annak érdekében, hogy az átmenet a lehető legfeszültségmentesebb legyen? Dr. Spelman azt mondja, a rendszerezés például segíthet elkerülni a túlterheltséget, általa úgy érezheted, hogy a kezedben tartod az irányítást. Készíts listát, jegyezd fel, hogy milyen tennivalók várnak rád, és szakíts időt benne azokra a dolgokra is, amiket a szünetben élveztél, hogy egyensúlyba hozd a magánéletet és a munkát. Ezt akkor is megteheted, ha azon szerencsések közé tartozol, akik még a szabijukat töltik. 

2. Koncentráld a figyelmet 

Ha home office-ban vagy hibrid munkavégzésben kezded az új évet, akkor ügyelj rá, hogy azt semleges közegben tedd. Ideje eltüntetni az ünnepre emlékeztető dekorációt, lebontani a fenyőt, ugyanis minél több minden emlékeztet arra, hogy a karácsony elmúlt, annál nehezebb a jelenre koncentrálni. A Forbes kommunikációs szakértője, Ashira Prossack szerint extra mentális fegyelemhez van szükség ahhoz, hogy ne terelje el minden a figyelmünket, ezért lényeges annyira letisztulttá tenni a munkakörnyezetet, amennyire csak lehetséges. Sőt, a szakértő azt is mondja, hogy ne keverjük a nap folyamán a munkát és a magánjellegű dolgokat, vagyis a mosogatást, mosást, főzést ne a munkára szánt idő alatt végezd el.  

3. Kelj fel korábban 

A korai kelés talán ellentmondásosan hangzik, de Masarweh szerint, ha korábbra állítod az ébresztőt, könnyebb belerázódni az ütemtervbe, és csökkenthető a visszatérés miatti szorongás is. Ha ehhez még egy reggeli kocogás vagy kiadós séta is befigyel, az még jobb, mert a mozgás endorfint termel, és általa szintén visszaszorítható a stressz mértéke. Persze akkor sincs gond, ha nem vagy az a pacsirta típus edzés terén, öt perc meditáció vagy légzőgyakorlat is tud abban segíteni, hogy boldogsághormon szabaduljon fel az agyban és biztosítsa a jó közérzetet egész napra – és ezt akár az ágyban is elvégezheted. 

Nő ébredés után az ágyban nyújtózik

Fotó: Getty Images/Charday Penn

4. Fogalmazz meg reális célokat 

Jâlie Cohen HR-szakember szerint nem várja el senki, hogy ebben a néhány napban megváltsd a világot, sőt, hangsúlyozza, hogy ne akarj mindent azonnal elintézni, mert senkinek nem hiányzik, hogy már az első héten kiégj. Kezdd azzal, hogy feldolgozod az ünnepek alatt beérkezett leveleket, és azok alapján kommunikáld a felettesed felé, mi az, ami fontos, és a hétbe belefér. Ha nem magadban sunnyogod el az időt, hanem proaktívan felvázolod, mire állsz készen, akkor ő is pontosan tudni fogja, mit várhat tőled.  

5. Priorizálj 

A felgyűlt levelek ilyenkor azt sugallják, hogy minden extra fontos, de Ashira Prossack figyelmeztet, hogy okosan priorizálj. Határozd meg, milyen feladatokat kell feltétlenül elvégezni, majd rangsorold azokat fontossági sorrend szerint. Tartsd ezt a listát látható helyen egész nap, hogy szükség szerint hivatkozhass rá. Ha megvan a fix terved a munkanapodra, sokkal könnyebb visszatérni a gondolatmenethez, amikor az elméd kalandozni kezd. 

6. Újévi koccintás 

Hogy min mész keresztül, azt legjobban a közvetlen kollégáid fogják megérteni, ezért jó ötlet lehet egy rövid, munka utáni koccintást vagy kávézást betervezni. Kvázi egy évindító eseményként tekints erre, ahol közösen megbeszélitek, mi vár rátok. Egyrészt a tapasztalat azt mutatja, hogy a kollektív szenvedés mindig segít átvészelni a nehezebb periódusokat, másrészt az sincs kizárva, hogy olyan inspirációra teszel szert, ami nemcsak átsegít az első héten, de motivációval is feltölt.  

7. Tíz perc magadra 

A munkavédelmi szabályok előírják, hogy óránként tíz perc képernyőmentes pihenőt kell tartani, ha valaki legalább hat órát tölt naponta a számítógép előtt, de az a helyzet, hogy ezt minden esetben érdemes megtenni, akkor is, ha valójában más típusú munkát végzel. Tíz perc elegendő idő az agynak, hogy felfrissüljön, és arra is, hogy a tested picit átmozgasd, tulajdonképpen hozzásegít, hogy koncentráltabban tudj működni. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top