nlc.hu
Életmód

Mexikó dohányzásellenes törvénye

Mexikóban betiltják a dohányzást az utcán

Mexikóban életbe lépett a világ egyik legszigorúbb dohányzásellenes törvénye a nyilvános helyeken való dohányzás teljes tilalmával.

Egyre több latin-amerikai ország szigorítja a dohányzásellenes törvényét, most Mexikó emelt a téten és bevezették a legnagyobb szigort: mostantól tilos a közterületeken dohányozni és reklámozni sem lehet a dohánytermékeket.

Mexikóban nem lehet többé közterületen rágyújtani (Fotó: Getty Images)

Mexikóban nem lehet többé közterületen rágyújtani (Fotó: Getty Images)

Sem parkokban, sem strandokon, sem szállodákban, éttermekben vagy irodákban nem lehet többé rágyújtani – írja a BBC, hozzátéve, hogy az e-cigaretta is a szabályozás hatálya alá esik.

Lényegében ez azt jelenti, hogy sokan csak otthonukban vagy más magánlakásukban dohányozhatnak majd.

A Pánamerikai Egészségügyi Szervezet üdvözölte a lépést, és tapsolt a mexikói kormánynak a tilalom végrehajtásáért. A szervezet szerint a dohányzás az egyetlen leginkább megelőzhető halálok a világon, amely évente közel egymillió halálesetért felelős Amerikában, akár közvetlen fogyasztás, akár passzív dohányzás következtében.

Mivel a rendőrségi korrupció annyira elterjedt Mexikóban, sokan attól tartanak, hogy ahelyett, hogy valódi pénzbírságot vagy büntetést szabnának ki nyilvános dohányzásért, egyes tisztek ürügyként használják fel kenőpénz felvételére.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top