nlc.hu
Életmód

Csak kitaláció a blue monday

Úgy tűnik, nem is létezik a blue monday, amit az év legszomorúbb napjának kiáltottak ki eddig

Idén január 16-át kiáltották ki az év legnyomasztóbb napjának, az elmélet azonban megdőlni látszik.
blue monday

Cliff Arnall pszichológus még 2005-ben publikált egy képletet, amellyel meghatározta, hogy minden évben január harmadik hétfője az év legkatasztrofálisabb napja. Bár a Blue Monday elnevezés elterjedt a köztudatban, a valódi hozzáértők alaptalannak, sőt egyesek kifejezetten károsnak tartják.

Ahogy azt részletes cikkében írja a qubit.hu Arnall képlete tudományos szempontból teljességgel értelmetlen. Képletében a W jelöli az időjárást, a D az adósságot, a d a havi fizetést, a T a karácsony óta eltelt időt, a Q az újévi fogadalmak megszegése óta eltelt időt, az M az alacsony motivációs szintet és az Na a cselekvés igényét. 

Bár Arnall különböző formulákkal ügyeskedett, az mindegyikről elmondható, hogy teljesen értelmezhetetlen eredményt kapott, amire a Guardian már 2006-ban is éles kritikával reagált. A legfőbb indok az, hogy a megadott mutatók nem rendelkeznek standard mértékegységekkel, enélkül pedig kezdettől fogva sántít az elmélet.

A pszichológus számításai szerint január harmadik hétfője azért olyan rémes, mert ilyenkor már pont elég messze van a karácsony, beletörődtünk, hogy idén is elbuktunk az újévi fogadalmainkkal, ha esetleg a diéta még kitart, akkor szenvedünk a cukormegvonástól, viszont a nyári pihenés olyan messze van, hogy abba nehezen tudunk kapaszkodni.

Másik kritikus pontja Arnall elméletének az, hogy a depressziót úgy kezeli, mintha azt a jövő tervezésével könnyen el lehetne hessegetni, és csak erre az egy napra korlátozódik, amiről jól tudjuk, hogy nem igaz. 

Ha krízishelyzetben segítségre van szükséged, a nap 24 órájában hívható a LESZ által üzemeltetett lelki elsősegélyt nyújtó telefonszám: 116-123 vagy 06 80 810-600

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top