nlc.hu
Szabadidő

Fotók a 2024-es Blue Mondayről

Idén elmaradt a Blue Monday, mutatjuk is, milyen csodás napunk volt

Elvileg az év legszörnyűbb napja volt január 15-e, hiszen egy közkedvelt képlet szerint minden év harmadik hétfője a legelviselhetetlenebb. Erről a tipikus brittudós-elméletről azóta tudjuk, hogy kamu, és most be is bizonyítjuk: végigfotóztuk Budapest egyik leglehangolóbb környékének hétfőjét, és szinte csak boldog embereket láttunk.

Eltelt a Blue Monday, azaz az év legrosszabb napja – mi pedig úgy döntöttünk, egyszer és mindenkorra a végére járunk az elméletnek, mely szerint minden év harmadik hétfője az adott év legelviselhetetlenebb napja. Tudományos fejtegetés és egyrészt-másrésztezés helyett a nyakunkba vettük a várost, pontosabban annak egy kis szeletét: úgy döntöttünk, végigfotózzuk a Nyugati pályaudvart és környékét (a Váci út eleje, egészen a Lehel térig bezárólag). Ez a nagyjából másfél kilométer ugyanis, felújítások és rehabilitáció ide vagy oda, még mindig bármikor képes lehozni az embert az életről, ha eltölt itt egy kis időt és nem csak átszalad rajta, úgy gondoltuk tehát, itt aztán tesztelhetjük, tényleg olyan szörnyű-e minden ezen a jeles napon.

Jelentjük: nem hogy nem volt az, hanem Budapest egyenesen a legvidámabb arcát mutatta, persze úgy, hogy az idült problémák nem tűntek el. Mutatjuk is a képeket, és ezzel le is zárhatjuk az ügyet. Amelyet persze azért nem árt átnézni, hiszen az egész emberiségre nézve tanulságos történet, hogy hogyan és miért terjedt el a Blue Monday-tévhit. Már csak azért is, mert manapság, ebben a Covid utáni világban súlyosabb a tudományok iránti szkeptikusság, mint az elmúlt évtizedekben valaha.

Blue Monday
Megnézem
Összes kép (18)

Tekintve, hogy az emberiség imádja a számmisztikát, a „világ legrosszabb…” listákat és a főleg a babonákat fűtő, áltudományos fejtegetéseket, kész csoda, hogy egészen 2005-ig kellett várnunk arra, hogy „kiderüljön”, melyik az év legrosszabb napja. Az elméletet egyébként egy valódi tudósnak, Cliff Arnallnak köszönhetjük; ő ebben az időben a Cardiff University oktatója volt, és nem egyszerűen a hasára ütött, hanem egy egész képletet dolgozott ki arra, hogy megfejtse, melyik az év legdepisebb napja. Így néz ki:

Forrás: Wikipedia

Forrás: Wikipedia

Mindenkit megkímélünk a részletezéstől (valószínűleg arra apellált ő is, hogy senki nem próbálja megfejteni, és így aztán megkérdőjelezni a legitimitását), a lényeg, hogy ezek a betűk mind-mind a mindenkori közérzetünket befolyásoló tényezők jelei, mint az időjárás (amely ezen a napon jó eséllyel ramaty), az anyagi helyzetünk (két fizu között vagyunk, a legutóbbi ráadásul el is ment a karácsonyi költekezésre), az ünnepek óta eltelt idő, és az, hogy nagyjából ilyenkor döbbenünk rá, hogy elbuktuk az újévi fogadalmainkat: nem rohanunk hetente négyszer edzőterembe, nem olvasunk szakmányban kortárs szépirodalmat, és nem dolgozunk lázasan önismereten, traumafeldolgozáson, interperszonális kommunikáción. Még olyan nehezen számszerűsíthető elemeket is tartalmaz, mint a motiváltság, vagyis annak hiánya, illetve a tettrekészség, változtatni akarás.

Azóta egyébként tudjuk, hogy Arnall nem fehérköpenyes, kócos tudós, hanem az egyetem felnőttképzési részlegének részmunkaidős oktatója, ráadásul csak volt, hiszen nem sokkal az elmélete publikációja után le is lépett (ezt az egyetem nem győzte hangsúlyozni, amikor elterjedt a Blue Monday-teória), és azt is (mármint tudjuk), hogy az egész csak egy PR-manőver volt: a Sky Travels utazási iroda szerette volna népszerűsíteni a szezonon kívüli turizmust, ehhez pedig kapóra jött Arnall ötlete. Ki is adtak egy sajtóközleményt, ebben írták le először ezt a hülyeséget.

Blue Monday

Fotó: Neményi Márton

Addig a Blue Monday csak egy nagyszerű New Order-szám volt, azóta azonban a világ egyik legnépszerűbb áltudományos maszlaga.

Nem lettünk volna az éppen akkoriban új lemezzel jelentkező szintipop-együttes helyében!

Az ötletgazdát ezen a ponton egy kicsit meg kell védenünk. Ő eleve játékos ötletnek szánta az egészet, nem számított rá, hogy ekkora szenzáció kerekedik az ötletéből, akkor pedig már végképp ramatyul érezte magát, amikor saját oktatótársa, a Cardiffon kicsit komolyabb pozícióban, agykutatóként dolgozó Dean Burnett „nonszensz adatokkal dolgozó kitalációnak” minősítette a képletet. (Tény azonban,  hogy nem bírt leállni: egy kicsit később egy jégkrémgyár felkérésére „kiszámolta” az év legboldogabb napját, amely, hogy hogy nem, éppen a fagyiszezon közepére esik.)

Az sem Arnall elmélete, hogy ezen a napon a legtöbb az öngyilkosság, ezt hülyeséget csak később csapták hozzá a szenzációhajhász magazinok, és mint tudjuk, az ilyesmi megerősítésére mindig akad egy csapat brit tudós. A valóság természetesen az, hogy bár a rövid, sötét és hideg hónapokban valóban kissé megugrik az öngyilkosságok száma, nem lehet kijelölni egy-egy napot (főleg nem előre és általános jelleggel), amikor rekordot dönt. Aki pedig azt állítja, hogy „jó, de ilyenkor depressziósak a legtöbben”, annak láthatóan (és szerencsére) fogalma sincs a betegség természetéről.

Blue Monday

Fotó: Neményi Márton

Ha tehát Blue Monday-szindrómád van, és ma különösen ramatyul érzed magad, van egy jó hírünk: valószínűleg nem vagy depressziós, hiszen az ilyesmi sosem egy-egy napon múlik. Alighanem egyszerűen rossz napod van.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.