nlc.hu
Életmód

Brutálisan megdrágult a jogosítvány, alig vannak tanulók

Annyira drága lett a jogsi, hogy eltűnt a tanulók fele az oktatók mellől

Több mint félmillió forintba kerülhet a jogosítvány, az állami támogatás pedig évek óta változatlan.

Évek óta meredeken emelkedik a jogosítvány ára, de az elmúlt évben még inkább megugrottak a tanórák díjai. Drága a benzin, egekben az alkatrészárak, odalett a KATA, és most már a tanulók fele is eltűnt az árak elszállása miatt. Felére zuhant az autósiskolába jelentkezők száma, mert 500 ezer forintba kerülhet egy jogosítvány a Tanintézetek Szövetsége szerint.

tanulóvezető a tanulópályán

Drága lesz a jogsi (Fotó: Getty Images)

Ahogy az az RTL riportjából kiderült, 41 százalékkal drágultak a tanfolyamok két év alatt. Az autós Tanintézetek Szövetségének elnöke az üzemanyag és a javíttatás drágulásával indokolja a jelentős áremelkedést, illetve azzal érvel, hogy több adót kell fizetniük a KATA tavalyi megszüntetése óta. Kénytelenek áthárítani a megugrott költségeket, hiába zuhan a forgalom.

„A tavalyi létszámhoz képest jelenleg olyan 50 százalékos visszaesés van. Ennek több oka van, a gazdasági helyzet, illetve ezek a gyerekek általában 17 évesek, önálló keresettel nem rendelkeznek” – mondta Jovánovics János, a Magyar Autóközlekedési Tanintézetek Országos Szövetségének elnöke az RTL stábjának.

Nem sokat számít már az állami támogatás

A KRESZ-tanfolyam díjának egy részét többeknek visszatéríti az állam, a 20 évnél fiatalabbaknak és a GYES-en lévőknek. A támogatás mértéke viszont évek óta nem változott, legfeljebb 25 ezer forint. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón elmondta, hogy az emelésről volt szó a kormányban, de az idei évben szerinte nem fognak tudni megemelni, de a jövő évi költségvetésben azt el tudja képzelni, hogy ennél magasabb támogatási összeg szerepeljen.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top