Ugyan nekünk magyaroknak nem annyira nagy meglepetés, hogy miből készül az őrölt fűszerpaprika, a világ más pontjain ez nem mindenki számára annyira egyértelmű, még akkor sem, ha elég lenne alaposabban megnézni a termékcsomagolást.
Van, aki a TikTok-posztban, van, aki a Twitteren vallotta be, neki fogalma sem volt arról, hogy a fűszerpaprika-őrlemény piros paprikából készül. Hozzá kell tenni, az ételízesítőt külföldön is gyakran paprika néven árusítják, miközben magát a zöldséget angolul peppernek hívják, így némi jóindulattal mondhatjuk, hogy ez nehezített pálya.
Azzal nyilván nem mondunk újat, hogy a paprika nem őshonos növény, hanem Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, Magyarországon az 1600-as években feltételezhetően Széchy Mária, Wesselényi Ferenc gróf felesége honosította meg.
A magyar „paprika” elnevezés a 18. században bukkant fel először írásos emlékeinkben, a bors görög neve alapján lett belőle peperi, piperi, majd felfedezhető a bors délszláv neve a „papar” is. 1724-ben tűnt fel először a magyar paprika név. A fűszerparikát legelőször Szeged környékén kezdték el termeszteni, ezután lett a magyar konyha megkerülhetetlen hozzávalója.
(via LadBible)