nlc.hu
Életmód

Pert nyertek a szülők egy magyar kórház ellen: hibáztak a gyermekük kezelése során

Pert nyertek a szülők, akik rendőrségi feljelentést is tettek a fiuk halála után

A szakértők szerint menthető lett volna a fiú.

Az RTL hosszabb cikkben írt azokról a szülőkről, akik rendőrségi feljelentést is tettek János halála után, majd a  Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével fordultak bírósághoz.  Az RTL azt írja, hogy tavaly novemberben a bíróság arra kötelezte a Jánost ellátó Békés Megyei Központi Kórházat, hogy fizessen sérelemdíjat a fiú szüleinek gyermekük elvesztése – a teljes családban éléshez fűződő személyiségi joguk megsértése – miatt. Az ítélet szerint a kórház próbált ugyan valamiféle, a tüneteket enyhítő ellátást nyújtani, de elmaradt az egyes szakterületek közötti kommunikáció, a beteggel és családtagjaival, valamint a háziorvossal való szorosabb együttműködés, a komplex vizsgálatok és a beteg egyéni körülményeire fókuszáló terápia.

Ágy egy kórházi szobában

Fotó: Unsplash

Az orvosok nem számoltak evészavarral

  • A szülőknek 2013 tavaszán tűnt fel, hogy a fiúk, aki egyébként is vékony volt, erős fogyásnak indult.
  • Háziorvoshoz fordultak, majd több szakorvossal– így pszichiáterrel, gasztroenterológussal– is konzultáltak.
  • A fiút beutalták az ideggondozóba, ugyanis voltak kényszeres cselekedetei, például napjában akár százszor is megmosta a kezét. Pszichiátriai gyógyszereket kapott, de nem javult az állapota.

A TASZ szakértője szerint, bár János súlya folyamatosan csökkent, mégsem merült fel, hogy evészavarral kezeljék, csak a halála előtti hónapokban jutottak el a helyes diagnózisig.

Ekkor a testi állapota miatt már indokolt lett volna a belgyógyászati konzílium, és akár beleegyezése nélkül is szükséges lett volna a fiú gyógykezelése, szondatáplálása.

2016. január 15-én 43,9 kg testsúllyal vették fel Jánost a kórház belgyógyászati osztályára – 2014 elején még 58 kiló volt. 

A lap azt írja, hogy a halál közvetlen okaként szívelégtelenséget állapítottak meg, amit tüdőgyulladásból eredő légzéselégtelenség okozott. Az orvosszakértői vélemény szerint megfelelő ellátás esetén János esélye az életben maradásra jelentősen javult volna. Az  evészavarral küzdő betegek fele a diagnózist követően általában meggyógyul, negyedük állapota némileg javul.

Az anorexia nervosa az egyik legveszélyesebb pszichiátriai betegség, legutóbb a témáról Bogár Nikivel beszélgettünk, aki maga is meggyógyult a betegségből és könyvet is írt az evészavarokról.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top