nlc.hu
Életmód

2013-ban volt a hatalmas márciusi havazás!

Emlékszel? 10 éve volt a hatalmas márciusi havazás!

Ekkor kaptuk a legendás „Üljön át egy másik gépjárműbe!”-SMS-t.
Havazás az autópályán

Az Időkép.hu idézte fel a tíz évvel ezelőtti, váratlanul nagy havazás emlékét. A hóviharban ezrek rekedtek az autópályán, sok helyen pedig óriási hófalak alakultak ki az erős szél miatt.

2013. március 14-én egy mediterrán ciklon vonult el Magyarországtól délkeletre. Kiadós csapadékkal érkezett, melyet nyugat felől fokozatosan havazás váltott fel, a viharossá fokozódó északi, északnyugati szelet a Dunántúlon orkán erejű széllökések kísérték, valóságos hóvihar alakult ki, míg a keleti országrészben eleinte ónos eső is előfordult.

Az Időkép csapata Fonyódon 117 km/órás szelet is mért, ami a visszaemlékezésük szerint csak úgy süvített a szél, mely a Dunántúlon szinte pillanatok alatt óriási hóbuckákat emelt, a jegessé váló utakon pedig sorra akadt el vagy csúsztak árokba a gépjárművek, több helyen is piros riasztás volt érvényben a várható hófúvások miatt.

Az M1-es és az M7-es autópálya teljesen járhatatlanná vált, ezrek töltötték a nemzeti ünnepre virradó éjjelt az autóikban. A honvédség lánctalpasokat vetett be, a légimentők helikopterekkel próbáltak segíteni az utakon rekedteket.

A ciklon távozását követően kiderült az ég, két napon keresztül megdőlt a hidegrekord, 16-án virradóra Nyírlúgoson -14,2 fokot, míg 17-én Vásárosnaményban -18,2 fokot mértek.

Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top