nlc.hu
Életmód

Betiltották az abortusztablettákat Wyomingban

Betiltották az abortusztablettákat Wyomingban, ez az első állam, ahol így döntöttek

Júliustól lehet hatályos a tiltásról szóló törvény.

Wyoming az első amerikai állam, ahol betiltották az abortusztablettákat. Aki megszegi a törvényt, az akár hat hónap börtönt és kilencezer dollár pénzbüntetést kaphat, írja a Telex

A törvényjavaslatot még a hónap elején nyújtották be a republikánus irányítású törvényhozása elé, majd Wyoming republikánus kormányzója, Mark Gordon pénteken írta alá, és várhatóan július 1-jén lép hatályba. A törvény nem terjed ki az esemény utáni tablettákra és azokra a nőkre sem, akiknél életveszély miatt kell abortuszt végrehajtani, és kivételt képez alóla a jelenleg elfogadott orvosi irányelvek szerinti természetes vetélés esetén való alkalmazása.  

Egy férfi abortusztablettát tart a kezében

Fotó: GARO / Phanie / Phanie via AFP

Antonio Serrano, a wymoingi Amerikai Polgári Szabadságjogi Unió (ACLU) érdekvédelmi igazgatója bírálta a törvényjavaslatot, azt mondta, hogy “az ember egészségének, nem pedig a politikának kell irányítania a fontos orvosi döntéseket – beleértve az abortuszról szóló döntést is”.

Az Egyesült Államok legfelső bírósága közel egy évvel ezelőtt, 2022. június 24-én döntött az abortuszhoz való jog alkotmányos védelmének eltörléséről, ami azt jelenti, hogy az államok szabadon szabályozhatják a terhességmegszakítást, akár teljesen be is tilthatják az abortuszt. Ezzel az 1973-as Roe kontra Wade döntéssel mentek szembe. Az akkori ítélet azt mondta ki, hogy alkotmányellenes a művi terhességmegszakítás szabályozása az állami szintű törvényhozásban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top