nlc.hu
Életmód
Cheerleaderek Magyarországon

Egy kis teremből indultak, már a világbajnokságra készülnek – a cheerleading Magyarországon

Élete legfontosabb 2 és fél percére készül a magyar színekben induló ELTE-BEAC Cheerleader csapata. Valamivel több, mint egy hónap van hátra a floridai világbajnokságig, ahol a magyar csapat legalább 20 másik országgal méri össze tudását, hogy elnyerje a világ legjobbjánák járó címet. Az egyesület tagjaival és szakosztályvezetőjével, Dr. Kovácsik Ritával beszélgettünk a kezdeti nehézségekről, a világbajnokságra való felkészülésről, továbbá a sportág nyújtotta lehetőségekről.

Busai András sportkarrierje egy egészen egyszerű kérdéssel kezdődött. A ránézésre kigyúrt és fiatal sráctól a következőt kérdezték:

Elbírsz-e 50 kilót?

Andrisnak régóta nem okoz gondot fél mázsa, ezért úgy döntött, hogy ellátogat az egyik edzésre, azóta pedig a világbajnokságra készül csapattársaival. Korábban még ő sem hallott a cheerleading sportról és nem is igazán tudta elképzelni, hogy miről is szólhat. Kezdetben ő is a pom-ponnal azonosította sportágat, ami mellett néha az akrobatikus elemek is megjelentek.

Azon felül, hogy világot láttam és sok élménnyel gazdagodtam, egy nagyon jó közösség részese lettem. Szerintem más sportágban nincs ilyen, ahol ennyire egymásra lennének utalva az emberek, ezért egy olyan bizalmi kötelék alakult ki köztünk, ami miatt nagyon szoros a kapcsolatunk egymással.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

A tornát, az akrobatikát és a táncot ötvöző sportággal már számos helyen találkozhattunk, azonban leggyakrabban a filmekben bukkan fel, ahol a sportolók szurkolásra buzdítják a tömeget különböző sporteseményeken.

Az utóbbi évtizedekben sokat változott a sportág, olyannyira, hogy 2021-től a Nemzetközi Olimpiai Bizottság olimpiai sportágként ismerte el. A cheerleadinget az extrém sportok közé is sorolják, hiszen már jóval többről szól, mint a szurkolás vagy a tánc. Több méteres magasságban láthatjuk a sportolókat repülni és szaltózni, ami nem csak bátorságot, de komoly fizikai erőnlétet is igényel.

Az idei év lesz az egyik legmeghatározóbb a sport hazai történetében, hiszen ez lesz az első, hogy a magyar csapat nagycsapatos kategóriában képviseli hazánkat Floridában, a világbajnokságon.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Kis tükrös tornateremtől egészen Floridáig

Kovácsik Rita már 2009 óta az ELTE cheer csapatának szakosztályvezetője, a magyarországi cheersport egyik “szülőanyja” is egyben.

Kint Amerikában ismerkedtem meg a sporttal, amikor még itthon nem volt jelen egyáltalán. Mikor hazajöttem az jutott rögtön eszembe, hogy de jó lenne, ha itthon is lenne” – mondja a szakosztályvezető, aki a sporttudományok doktora.

Akkoriban az egyetemen tartott aerobik órákat és megkeresték az ELTE futsal csapatától, hogy csináljanak egy pom-pon csapatot. „Befűztem a húgomat plusz még 4 lányt kerítettünk és elindultunk. Eleinte tényleg csak mókának indult, de a mai napra több mint 200 sportolónk lett és 10-12 edzővel dolgozunk.”

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Az egyesület élete kezdetben egy kis tükrös tornateremből indult, ahová alig tízen fértek be. Akkoriban az akrobatikus elemek még hiányoztak a repertoárból, elsősorban a klasszikus értelemben vett pom-pon edzéseket, illetve szurkolócsapatot hoztak össze. A mostani edzések már merőben eltérőek, hiszen egy szakmailag megalapozott, torna alapú és fárasztó edzésmódszerről van szó, ahol 3-4 edző és gyakran külföldi vendégedzők segédkeznek a csapat versenyfelkészítésében. De vajon minek köszönhető, hogy a kezdetben kevésbé népszerű sportág mára már több száz sportolóval gyarapodott?

Sokunknak ez egy életforma. Aki belecsöppen és megszereti, mindegy, hogy sportolóként, edzőként vagy bíróként, mivel nagyon jó a közeg, mondjuk úgy, hogy benne ragad, a szó legnemesebb értelmében” – mondja Kovácsik Rita.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

A cheerleading híres a közösségépítő erejéről. A csapat felépítése és mozgása egy profi gépezet. Mindenkinek megvan a saját szerepe és feladata, ami egységet alkot. A tagok mozgása összehangolt, teljesen egymásra vannak utalva a sportolók.

Második család

A csapat tagjait kérdeztük arról, hogy mit adott számukra a cheer. A sportban, mindenkit más célok vezérelhetnek, azonban a válaszok többsége egyöntetűen az volt, hogy egy olyan közösség tagjai lehetnek, amit ma már a második családjuknak tekintenek.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Igazából az életet. Itt vannak a barátaim, a társas és a szociális életemet is ez adja és nem utolsó sorban pedig az egyéni fejlődésemet is”- mondta Hanna, aki kezdetben sportolóként, 2016 óta pedig már edzőként is részt vesz a csapat életében.

A csapat az évek során már számos versenyen megmérettette magát Magyarországot képviselve, köztük az Európa-bajnokságon is, ahol 2. helyezést értek el. Kitartásuk és szorgalmuk pedig az idei évben a floridai Orlandóba repíti majd el a csapatot, az International Cheer Union által szervezett cheerleading világbajnokságra.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Már csak egy hónapjuk van arra, hogy felkészüljenek arra a versenyre, amiért egész eddigi pályafutásuk alatt küzdöttek, és ami pár éve még elérhetetlennek tűnt számukra. Mindössze 2 perc és 30 másodperc fog dönteni a helyezésükről, arról, hogy elég volt-e az a rengeteg munka, amit beletettek a felkészülésbe. A csapatnak ebben a pár percben kell az eddigi legjobb formájukat nyújtania, ami nem csak fizikailag, de mentálisan is megterheli a versenyzőket.

Nagyon sokat foglalkozunk a csapatkohézióval, de amikor ilyen komoly versenyről van szó, nehezebb, hogy nagy nyomás van a sportolókon, hiszen teljesíteni kell. Emiatt az edzéseken is nagyobb a feszültség, főleg a vége felé. Rajtam is nagyobb a nyomás, hiszen tudom, hogy ennek meg kell lennie, mivel nem a szomszédba megyünk versenyezni. Ez egy egyszeri lehetőség és nem olcsó a kiutazás sem” – teszi hozzá Rita.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

A világversenyen való részvétel szigorú kritériumokhoz kötött, így a sportolóknak először egy válogatón kellett részt venniük, ahol a talajakrobatikától egészen az emelésekig különböző elemeket kellett bemutatniuk, hogy biztosítsák helyüket a csapatban. Elszántságukat jól mutatja, hogy az ezzel járó anyagiakat is vállalták, ami fejenként körülbelül 600 ezer forint. A csapat ebben a tekintetben tehát nem számíthatott sok támogatásra, így a kiadások nagy részét maguknak kell finanszírozniuk. Hogy csökkentsék a sportolók költségeit, létrehoztak egy adománygyűjtő felületet, amely itt érhető el

Vannak tipikus sérülések

Kevesen gondolnák azonban a cheerleadinget az egyik legveszélyesebb sportágként tartják számon, ami érthető, hiszen az emelések és különböző dobások több méter magasban történnek.

Azt gondolom, hogy szakértelem nélkül tényleg nagyon veszélyes, viszont alapvetően nem gondolom, hogy nálunk több sérülés van, mint egy kézi- vagy kosárlabda meccsen. Itt is vannak tipikus sérülések, amik előfordulnak, de alapvetően nem gondolom gyakoribbnak” – mondta Rita.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Természetesen, mint ahogy bármely másik sportágban, a cheerben is elkerülhetetlenek a sérülések és talán kezdetben nehéz lehet leküzdeni ezt a félelmet, de az egyesület nem csak fizikálisan, hanem mentálisan is felkészíti a sportolókat.

Többször megfordul a fejemben, hogy mi történhet egy-egy emelésnél és a mentális része nehéz, hiszen egy világbajnokságon is bármi megtörténhet, de ebben mindig segítenek az edzőink” – árulta el Melissa, aki már 3 éve a csapat tagja.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Kiből válhat cheerleader?

A sportágat szinte bárki űzheti, aki kedvet kapott hozzá. Nem szükséges hozzá előképzettség, illetve felnőtteknek és gyerekeknek is van lehetőség egyaránt a mozgásforma elsajátítására. Az ELTE csapatánál lehetőség van a cheer mindkét válfajához csatlakozni. A cheerleadinghez, ami kizárólag a sportág akrobatikus vonalát képviseli, továbbá a performance cheerhez, amit egy táncstílusként tartanak számon. Itt leginkább ugrásokat, forgásokat, és ezeknek a kombinációt hajtják végre a lányok pom-pon segítségével.

Flyer és base

Flyernek nevezik azt az embert (az esetek többségében lányt), akit a többiek (a base-ek), azaz bázisok a levegőbe emelnek, vagy dobnak.

Az egyesületnél félévente van lehetőség a csatlakozáshoz, ősszel, illetve februárban. A csapatnál mindenki megtalálhatja a helyét az ambíciói alapján. Hobbiként is végezhető, de a versenyzésre is biztosítanak lehetőséget, továbbá ha valaki musicalben szeretne szerepelni, arra is van mód, ugyanis a csapat a Puskás musicalben is feltűnik.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Nagy-Kismarci Bence, aki szintén a csapat edzőjeként dolgozik, azt javasolja azoknak, akik szeretnék kipróbálni a sportot, hogy ne féljenek, még akkor se, ha elsőre ijesztőnek tűnik.

Nagyon jó a cheerleading azért, mert mindenki meg tudja benne találni a helyét nemtől, kortól testalkattól függetlenül.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

A cheerleading jövője

Én annak örülnék, ha minden iskolának lenne cheerleading csapata, mint Amerikában. Nem feltétlen a versenyzésre gondolok, hanem az olyan rendezvényekre, amik az iskolához kapcsolódnak és ahol a gyerekek képviselni tudják a sulit. Személy szerint ennek örülnék a legjobban, mert azt látom, hogy a cheerleading közösségépítő ereje, legyen szó városról, iskoláról vagy egyetemről, nagyon összetartó” – fogalmazta meg a szakosztályvezető.

A sportág Amerikához hasonlóan itthon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és egyre több sporteseményen, TV-műsorban, vagy akár musicalben jelenik meg. Rita azt is elárulta, bízik benne, hogy a későbbiekben nem csak a világbajnokságon, hanem az olimpián is tudják majd képviselni Magyarországot.

ELTE-BEAC Cheerleader csapat

Fotó: Neményi Márton

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.