nlc.hu
Életmód

Mérgező PFAS-vegyületek a vécépapírokban

Mérgező „örök vegyszereket” találtak a vécépapírokban

A kutatók 21-féle vécépapírt vizsgáltak meg, és mindegyikben találtak mérgező PFAS-vegyületeket.
Vécépapír-gurigát tart a kezében

PFAS-vegyületeket találtak számos ismert gyártó vécépapírjában – írja a Telex a Guardian nyomán. A vécéken leöblített és a szennyvíztisztító telepekre kerülő papírhulladék így valószínűleg szennyezi a vizeket, valamint a vegyszerek a szennyvíziszapba is kerülhetnek, amelyet végül műtrágyaként szórnak ki a szántóföldekre.

Az „örök vegyszereknek” nevezett PFAS-vegyületek közé mintegy 14 ezer vegyszer tartozik, az elnevezés arra utal, hogy a természetben szinte soha, több ezer év alatt bomlanak le, és folyamatosan mérgeznek. Számos termékben megtalálhatók és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak, például rákot, magzati szövődményeket, máj- és vesebetegségeket, autoimmun betegségeket.

A kutatásban 21 népszerű vécépapírmárkát vizsgáltak Észak-Amerikában, Nyugat-Európában, Afrikában, Közép-Amerikában és Dél-Amerikában, de a kutatók nem nevezték meg a márkákat. Kiderült, hogy az újrahasznosított papírból készült termékek ugyanannyi PFAS-vegyületet tartalmaztak, mint a más papírból készült toalettpapírok.

Azt nem tudni, hogyan kerülnek a mérgező vegyületek a vécépapírba, az iparág egy képviselője szerint nem szándékosan. A kutatók szerint a gyártás során, például a gépekről kerülhetnek a papírba a vegyületek, és az is lehetséges, hogy PFAS-okat egyáltalán nem lehet elkerülni a vécépapírban.

A tudósok nem a vécépapír-használat megszüntetését vagy csökkentését akarják elérni, csak felhívták a figyelmet a környezetbe kerülő mérgező anyagokra. A kutatás során egyébként a vécépapír-használattal járó közvetlen egészségügyi kockázatokat nem vizsgálták.

(Kiemelt kép: Unsplash)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top