nlc.hu
Életmód

Intelligencia mérése

Ez a 3 kérdés a legintelligensebbeket is csőbe húzza. Te tudsz válaszolni?

Az eddigi kitöltők 83 százaléka legalább egyre rosszul válaszolt a kérdések közül. Neked sikerül a telitalálat?
intelligens kislány gondolkodik

A világ legrövidebb IQ-tesztjeként is tekinthetsz erre a próbatételre, aminek alapjául az úgynevezett Cognitive Reflection Test (CRT) szolgál. Ha sikerül helyes választ adnod, az önmagában is szuper, ha pedig még gyors is vagy, az tényleg a hab a tortán!

A CRT három igazán egyszerűnek tűnő problémát vet fel, aminek a megoldása valójában nem is olyan könnyű, mint azt elsőre gondolnád. Izgalmas kihívás, az egyszer biztos! Készen állsz?

Íme a kérdések!

  1. Egy ütő és egy labda együtt 1 dollárba és 10 centbe kerül. Az ütő 1 dollárral drágább a labdánál. Mennyit kell fizetni a labdáért?
  2. Ha 5 számítógép 5 perc alatt hoz létre 5 widgetet, mennyi időre van szüksége 100 számítógépnek 100 widget elkészítéséhez?
  3. Egy tóban kinyílt egy tavirózsa, ami mindennap megduplázza a kiterjedését. Ahhoz, hogy a teljes tavat befedje, 48 napnak kell eltelnie. Mennyi időre van szükség ahhoz, hogy a víztükör felét tavirózsák borítsák?

Lássuk a megoldást!

1. A legtöbben kapásból rávágják, hogy a labda 10 centbe kerül, ez azonban hibás válasz. A helyes megoldás az 5 cent, mégpedig ezért: a labda ára X, az ütőért pedig X + 1 dollárt kell fizetni. A végösszeg, az 1,1 dollár tehát így jön ki: X + (X+1) Ez tovább egyszerűsítve:

2X + 1 = 1,1

2X = 0,1

X = 0,05

2. A leggyakoribb válasz erre a kérdésre a 100 perc, ami szintén hibás. A jó válasz ugyanis 5 perc! Ha 5 számítógép 5 widgetet 5 perc alatt készít el, az azt jelenti, hogy 1 számítógépnek 1 widget létrehozásához 5 percre van szüksége. Ha 100 számítógép áll rendelkezésre, a 100 widgettel azok is 5 perc alatt készülnek el.

3. A harmadik kérdésre az emberek legnagyobb része rávágja, hogy 24, de ez is rossz válasz. A jó megoldás a 47, hiszen ha a teljes tavat 48 nap alatt fedik be a naponta duplázódó tavirózsák, a vízfelület felét a 47. napon borítják be.

Forrás: Via, Fotó: Getty Images

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top